Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:23 25 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Elevilor Constanţa, pusă pe fapte mari Vrea decontarea integrală a navetei elevilor şi tarife reduse cu 75% la muzee

ro

26 Jan, 2016 00:00 1892 Marime text
 

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda, a prezentat, ieri, victoriile obţinute de către asociaţie, dar şi planurile pentru anul în curs, şi anume: propunerile de plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, statutul elevului, dar şi demersurile pentru obţinerea manualelor gratuite pentru elevii din ciclul liceal superior, conform prevederilor art. 69 (4) din Legea educaţiei.

De asemenea, preşedintele AEC a „atacat“ şi  subiectul demersurilor pentru obţinerea decontării integrale a navetei elevilor, dar a vorbit şi despre respectarea dreptului elevilor din judeţul Constanţa la tarif redus cu 75% pentru accesul la muzee.
 
Printre victoriile obţinute anul trecut de Asociaţia Elevilor din Constanţa se numără abonamentele pentru elevi reduse cu 50% şi gratuite în baza HCLM nr. 40/13.02.2015 la transportul în comun în municipiul Constanţa. Astfel, în perioada februarie-decembrie 2015, RATC a eliberat 15.897 de abonamente pentru o linie, 2.531 de abonamente pentru două linii şi 2.245 de abonamente pentru toate liniile. „Acest lucru înseamnă o economie de 612.472 de lei pentru elevii din Constanţa“, a declarat Alexandru Manda.
 
O altă victorie a AEC este acordarea de către Primăria Constanţa a burselor şcolare. Astfel, după demersurile făcute de Asociaţia Elevilor din Constanţa, municipalitatea a decis acordarea burselor de performanţă, a burselor de merit, a burselor de studiu şi a burselor de ajutor social. Bursele vor fi acordate în baza art. 82 din Legea nr. 1/2011 - Legea educaţiei naţionale şi a Ordinului nr. 5576 din 7 octombrie 2011, modificat prin Ordinul nr. 3470/2012.
 
O altă realizare a AEC face ca elevii să aibă câte un reprezentat cu drept de vot în consiliile de administraţie ale liceelor. Propunerea legislativă, votată în aprilie anul trecut de Senat, a fost iniţiată de către Asociaţia Elevilor din Constanţa, care a depus-o la Camera Deputaţilor în decembrie 2014, unde a fost semnată de 48 de deputaţi şi senatori. 

Planuri pentru anul în curs

În anul care a început, una dintre preocupările Asociaţiei Elevilor din Constanţa este decontarea integrală a navetei, conform art. 84 alin. (3) din Legea Educaţiei Naţionale. „În prezent, autorităţile decontează 26 de lei pentru naveta elevilor. Din acest motiv, se înregistrează cazuri semnificative de abandon școlar în rândule elevilor din mediul rural, principala cauză fiind lipsa banilor de navetă. Spre exemplu, un abonament pe ruta Corbu - Constanţa costă 290 de lei, iar elevilor li se decontează suma de 76 de lei. Un abonament Poarta Albă - Constanţa costă 230 de lei, iar elevilor li se decontează suma de 36 de lei. Unii elevi se chinuie la limita sărăciei, iar Ministerului Educaţiei nu-i pasă. De aici şi rata crescută a abandonului şcolar“, a spus Alexandru Manda.

Ti-a placut articolul?

Comentarii