Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:50 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost aprobată Metodologia de organizare a Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar

ro

16 Apr, 2025 22:36 502 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației






Metodologia de organizare a Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU) a fost aprobată azi în cadrul Ședinței de Guvern.
 
 Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că:
 
 
"Abandonul școlar (educațional) este o plagă pentru sistemul educațional românesc. Împreună cu analfabetismul funcțional, care ajunge în zone de risc în jur de 40% din populația școlară și din populația de adulți, creează un risc de securitate națională. Într-adevăr, în zona preuniversitară, sute de mii de copii nu sunt prinși sau abandonează sistemul educațional preuniversitar, iar din cei care rămân, din cauze legate de (1) infrastructură (pe care am început să le corectăm), (2) curriculum (și aspecte asociate, precum manuale și modalități de predare) (pe care am început să le regândim) și (3) resursă umană (unde gândim noi reforme), un număr inacceptabil se află în preajma analfabetismului funcțional. La nivelul competențelor adulților, lucrurile nu stau mai bine. Am angajat deja un program de prevenire a abandonului școlar în sistemul preuniversitar. Am inițiat o reformă pentru a ataca analfabetismul funcțional, în primul rând prin reforma curriculumului și a aspectelor asociate. Este acum timpul confruntării abandonului în mediul universitar, unde, în general, procentele depășesc 40% din cei aflați în primul an de licență și cresc la nivel doctoral, România ajungând astfel ultima țară din Uniunea Europeană dacă raportăm numărul de absolvenți de studii universitare la populația generală. Măsurile propuse azi sunt măsuri fundamentale, care își vor arăta efectele pozitive pe termen mediu și lung.", a precizat ministrul.



Obiectivul principal este creșterea retenției studenților prin măsuri adaptate specificului fiecărei universități și identificarea timpurie a celor aflați în risc de abandon și oferirea unui sprijin concret: academic, social și financiar.


Progresul va fi monitorizat prin Registrul Matricol Unic (RMUR/RUNIDAS), cu raportări anuale transparente.


Programul este implementat sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, alături de ARACIS și UEFISCDI, și promovează colaborarea interuniversitară și implicarea studenților în găsirea de soluții inovatoare.
 
 

 Citește și
Informații de la Ministerul Educației privind examenul de bacalaureat din sesiunea iunie 2025

 

 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii