Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Spiritul dacic, moştenirea eternă a românilor

ro

12 Apr, 2022 13:55 1545 Marime text
  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, este managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arheolog Aurel Mototolea.
  • Istoricul ne va vorbi despre civilizația dacă, despre contextul în care trebuie privită aceasta, dar și despre moștenirea pe care dacii au lăsat-o românilor.
  • „Suntem o verigă sau un inel dintr-un lanț nesfărșit, inel legat de cel dinainte și de care se leagă, la rându-i, cel următor. Cei morți ne poruncesc adeseori și, fără s-o bănuim, ne arată drumul“, spunea istoricul Constantin C. Giurescu.
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Îndârjiți de părerile care ne contestau originile romane și voind să dovedim contrariul, zeci de ani am adus dovezi, ne-am mândrit și am pus accentul pe incontestabila noastră moștenire romană și pe sângele latin care ne curge în vine. 
 
În ultimii ani, însă, tot mai des în discursul public, dar și pe rețelele de socializare virtuale, se amintește de moștenirea noastră dacică, de spiritul strămoșilor daci și de întreaga civilizație a cărei mărturie stă falnică Sarmizegetusa.
 
Istoricul Constantin C. Giurescu arăta în Introducerea lucrării „Istoria Românilor Din cele mai vechi timpuri până la moartea regelui Ferdinand“ că „ceea ce suntem astăzi, fiecare în parte și cu toții laolaltă, datorim, într-o măsură întemeiată, celor de dinaintea noastră“.
 
„Suntem o verigă sau un inel dintr-un lanț nesfărșit, inel legat de cel dinainte și de care se leagă, la rându-i, cel următor. Cei morți ne poruncesc adeseori și, fără s-o bănuim, ne arată drumul“, spunea marele istoric.
 
În întreg acest context, invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, este managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arheolog Aurel Mototolea.
 
Istoricul ne va vorbi despre civilizația dacă, despre contextul în care trebuie privită aceasta, dar și despre moștenirea pe care dacii au lăsat-o românilor.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii