Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Florin Chelaru, primar Năvodari „Principala nereușită a anului 2023 este aceea că nu am reușit să termin proiectele pe fonduri europene" (VIDEO)

ro

19 Dec, 2023 17:00 1570 Marime text



Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele cu fondurile europene și guvernamentale, derulate la nivelul orașului, dar și despre cum primăria Năvodari își va  prognoza și eventual ajusta propriile venituri, astfel încât anul viitor cheltuielile curente de funcționare să poată fi acoperite, iar programele  edilitare de investiții să fie implementate.

Am dorit să aflăm ce se  întâmplă cu lucrările de asfaltare și dacă acestea se vor finaliza până pe 31 decembrie sau vor fi fazate în anul viitor.

Un alt subiect pe care l-am abordat este introducerea transportului public de persoane pe raza orașului Năvodari, dar și despre cum pot fi sprijiniți locuitorii blocului 14 Sud din oraș, ale căror locuințe au fost distruse în urma unui incendiu.

 

Făcând un bilanț al anului 2023 la ZIUA LIVE, primarul Florin Chelaru a spus că asemenea altor UAT-uri și orașul Năvodari trăiește aceleași momente grele.

„Sunt foarte mulți bani pe proiecte pe care îi dorim înapoi de la Guvern, pentru a continua lucrările. Nu avem lucrările finalizate, apare o situația de fazare a acestor proiecte. Pentru Năvodari situația e lămurită, avem un număr de proiecte pe care le vom faza: școala, Casa de Cultură și mobilitatea. În rest, le voi finaliza, ma refer la spațiile verzi.

Avem de primit undeva la 4 milioane de euro. Sunt bani pe care i-am trecut pe dezvoltare. Am schimbat, n-am mai mers pe funcționare ca fiind necesitate primordială a administrației. Am băgat cât mai mulți bani pe dezvoltare. 

Lucrurile sunt un pic complicate și pentru Năvodari și pentru Constanța, pentru majoritatea UAT-urilor", a spus edilul.

Chelaru a mai punctat că își face propriul sondaj, pentru a-și da seama ce e bine și ce nu e bine să facă!

În contextul anului electoral 20024, Florin Chelaru spune că își va face propriul sondaj.

„Eu îmi fac propriul sondaj atunci când simt că e nevoie, ca să știu cum stau. La momentul acesta eu nu pot să cred că stau rău. Cum sau fără finalizarea acestor proiecte sunt sigur că demonstrez și ma preocupă să finalizez aceste proiecte.

Nu stau rău, nu pot să zic că stau bine. Pot zice că anul viitor voi face propriul meu sondaj, pentru a-mi da seama ce e bine și ce nu e bine să fac", a explicat acesta.
 

A candidat în 2020 și a promis #Evoluție!
 

„Urmează să finalizez și litera e a cuvântului evoluție. E un cuvânt cu forță, cu multe sensuri. Omul care își impune acest cuvânt ca slogan își dă seama de importanța acestuia. Am trecut și de pandemie, avem un război foarte aproape. Foarte multă lume din administrație lucrează pentru ucraineni. Avem și la Năvodari. 

Vorbești despre evoluție când lângă țara noastră e un război foarte dur. Avem o situație grea a părții financiare a statului român. Sunt probleme legate de deficit, de inexistența banilor. Orașul nostru trebuie să ajungă la cuvântul evoluție dar sunt multe piedici pe care nu le-am estimat la momentul respectiv. 

Orașul Năvodari nu poate să fie diferit de situația țării, de problemele pe care le au toți românii.

Am atras peste 20 de milioane de euro în acești ani. Am terminat proiecte legate de școli, modernizarea liceului, a mai rămas școala nr.3 pe care o fazăm. Parcurile vor fi finalizate până la finalul anului. Aducem băncuțele, coșurile de gunoi. Sunt la finalizare. Se lucrează, sunt peste 35 de oameni în șantier.

Sunt proiectele pe PNRR, eficiență energetică, pe care le vom da drumul în viitorul apropiat. Vom veni și cu proiectul cu camere de luat vederi. Avm peste 250 de camere în tot orașul Năvodari. Vreau să le aduc la maturitate, să le finalizez.

2024 va fi un an în care dezvoltarea României se va baza pe proiecte europene. Voi folosi banii pentru cofinanțări la proiecte europene. Se vor face reduceri drastice la nivel de finanțări. 

Toată lumea duce greul. E adevarat că trebuie să fie un echilibru între stat și privat. Nu mi se pare normal să spun eu verdicte, eu sunt aici să pun în aplicare. Eu doresc să se facă orice posibil pentru a se reduce aceste diferențe. Dacă există voința politică, s-ar putea să o facă. Situația e grea nu doar pentru primării. Dar e cu mult mai greu pentru agenții economici", a spus Chelaru la ZIUA LIVE. 
 

Florin Chelaru a mai anunțat la ZIUA LIVE că vrea să facă anul viitor un împrumut pentru lucrări de asfaltare, în zona Mamaia Sat, dar a vorbit și despre restructurările de la nivelul administrației locale: „Vom da și oameni afară. I-am anunțat. Ei știu. Este vorba despre personal contractual. Nu am putut face nimic ca să îi păstrez. Vor pleca ]n general de la gospodărie. Nici mie nu îmi convine această situație", a mai punctat Chelaru. 


12 dispoziții de șantier la Năvodari

„Nu pot spune că problema fiecărui om din Năvodari nu este reală. Am stat zilnic în teren. Problemele care apar sunt legate de faptul că oamenii nu erau plătiți. Când se sistează o lucrare, oamenii văd că nu se mai face nimic și ne înjură. 

Am dat la cam 12 dispoziții de șantier la Năvodari. Oamenii sunt supărați și nu au de unde să știe probleme legate de teren.   

Oamenii din Năvodari erau nemulțumitiți că s-a pregătit terenul cu mult inainte de a se intra să se lucreze. Au avut de înfruntat noroaie, gropi. 

Îi înțeleg. Eu am stat pe teren în fiecare zi. Orașul e mic. Mi-am cam luat toate înjurăturile posibile, mi-am asumat asta încercând să rezolv acolo unde am putut să rezolv ceva. Drumul a fost ce mai complicat, pe Nuferilor și strada Plopilor, acolo s-a excavat, a fost un disconfort. Așa cum arată acum e un loc perfect, e o evoluție. Prezența mea în teren a fost precum sacul de box. ", mai susține primarul.
 

Transportul public în orașul Năvodari !

„Pentru anul viitor vom avea trei tipuri de transport în Năvodari: public, intern, care este în dezbatere acum. Vom face încât diferența de preț să și-o asume Primăria Năvodari și aici mă refer la bilet. Cand am dat ok pe aceste traseee, transportatorul trebuie să-și facă traseul. 

Tot ce ține de transportul intern, răspund eu. Pe transportul de la Năvodari până la Constanța, nu răspund eu.  Într-un loc am pârghii de control într-un loc nu am. Putem să controlăm și să impunem modificări de comportament prin simpla prezență a angajaților Primăriei.

Al doilea tip de transport e cel metropolitan. Cele două tipuri de transport nu se suprapun. Este între UAT Năvodari și UAT Constanța. 

Urmează noțiunea de costuri. Năvodărenii trebuie să știe că foarte mulți bani se vor duce pe transportul metropolitan și pe cel intern.  La cel metropolitan aș putea ajunge la un milion de euro. 

Al treilea tip e cel județean, care va este deja în funcțiune. O dată ce apar cele două tipuri de transport menționate, lumea nu se va mai înghesui să aglomereze mașina celor care se duc la serviciu. 

În primăvară se va ține licitație, eu sper ca la vară să circule primul autobuz în Năvodari", a detaliat edilul din nordul litoralului.


Chelaru a vorbit la ZIUA LIVE și despre locatarii de la blocul 14 Sud 

„Principala problemă este să se lămurească ei cu ei, mă refer la locuitorii de la parter la etajul 4 și cei de la etajul 5. Ei s-au dat în judecată. Să hotărască instanța ce trebuie și ce nu trebuie ei să facă. 

Prin lege, noi putem să ajutăm nu să contruim de la zero. Singurul lucru pe care ni-l dorim este ca ei să ajungă la o înțelegere. Sunt plângeri penale, pe care și le-au făcut unii altora. Primăria e de acord să vină cu ajutor pentru cei de la mansarde.

Pe 2024 voi găsi și eu să ajut, dar nu pentru a finaliza o construcție. Trebuie să lămurim și problema cu actele. Va trebuie făcută o altă expertiză. Să vedem care este baza legală. De la început Primăria le-a spus că este de acrod să ajute. 

Orașul Năvodari a fost primul care le-a pus la dispoziție apartamente. Le-am aranjat că să poată să stea în ele. Vreau să sprijin și nu am refuzat niciodată ideea de a sprijini. Anul viitor vom încerca să punem sume de bani ca lumea să fie mulțumită", a explicat primarul de la Năvodari.

Cea mai grea decizie luată de Chelaru în 2023  - oprirea sistemului de termoficare

„Cea mai greu decizie a fost cea cu oprirea sistemului de Termoficare, de la finele anului trecut. Toate blocurile care aveau nevoie de căldură în anul acesta, au fost racordate la gaze. Câte cereri am primit atâtea am onorat. Au fost și cereri care nu se încadrau. 

Pentru anul viitor vreau să se dezvolte mai mult stațiunea Mamaia Nord iar OMD-ul Năvodari - Mamaia Nord se va ocupa de tot de la A la Z .

Principala nereușită a anului 2023 este aceea că nu am reușit să termin proiectele pe fonduri europene", a conchis Florin Chelaru.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

ZIUA LIVE Primarul Florin Chelaru, despre proiecte europene, transport public și investiții pentru viitor la Năvodari (VIDEO)


Interviul integral poate fi urmărit aici:
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii