Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Performanță sportivă fără bani nu există! Primăria și Consiliul Municipal Constanța vor să susțină Clubul Sportiv Municipal de la buget dar și din sponsorizări

ro

08 Apr, 2022 00:00 1755 Marime text
  • Constanța are o concentrare de valori în materie de sportivi și antrenori care trebuie pusă în valoare și convinsă să rămână acasă
  • Primul pas a fost făcut, după ce Ministerul Sportului a eliberat certificatul de identitate sportivă pentru Clubul Sportiv Municipal Constanța
  • Urmează însă cei mai grei pași înainte ca CSM Constanța să existe cu adevărat
  • Despre noul club sportiv al municipalității am discutat la ZIUA LIVE cu viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu și cu Marian Bocai, jurnalist la ZIUA de Constanța
 
Constanța are o concentrare de valori în materie de sportivi și antrenori care trebuie pusă în valoare și convinsă să rămână acasă.
Primul pas a fost făcut, după ce Ministerul Sportului a eliberat certificatul de identitate sportivă pentru Clubul Sportiv Municipal Constanța.
Urmează însă cei mai grei pași înainte ca CSM Constanța să existe cu adevărat.
Despre noul club sportiv al municipalității am discutat la ZIUA LIVE cu viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu și cu Marian Bocai, jurnalist la ZIUA de Constanța.

Clubul Municipal are nevoie de infrastructură și nu de una oarecare, ci una de excepție.

Consiliul Local Constanța a aprobat recent intenția de preluare de Ministerul de resort a bazelor sportive existente în municipiul Constanța.

Preluarea bazelor necesită timp iar investițiile pentru a le aduce la standarde, bani și timp.

Cum vede municipalitatea rezolvată această problemă?

„Proiectul arată excelent pe hârtie, să ne apucăm de treabă! Bazele sportive din Constanța lasă dorit.
Am tot avut corespondență cu Ministerul Sportului.
 
Ministrul Carol Novak își dorește această descentralizare. Noi am avut foarte multe întâlniri pentru a ne asigura că toți pașii pe care noi îi facem nu rămân doar la nivelul de hârtii. 

Lucrurile au evoluat astfel încât această descentralizare a început să prindă contur în mod real” , a spus Ionuț Rusu.


Întrebat de jurnalistul ZIUA de Constanța, Marian Bocai, dacă s-a cristalizat un număr de secții în care să înceapă activitatea CSM Constanța, Ionuț Rusu a afirmat că „păstrăm tot ceea ce este la Clubul Sportiv Farul (...), 15 secții, toate vor fi păstrate și suntem în discuții (...) cu cei pe care primăria i-a finanțat. Pe ei i-am vrea să vină lângă noi”.

Când vorbim despre management, acesta va fi grupat într-un singur loc, a precizat viceprimarul. 

În ceea ce privește fotbalul, Ionuț Rusu a precizat că sunt persoane care nu își permit costurile pentru efectuarea sportului de performanță, în cadrul academiilor private. „În continuare, explorăm să vedem, cei care nu își pot permite, să ajungă la Academie (Academia de Fotbal Gheorghe Hagi - n.r.), să ajungă la clubul mare, Farul” .

„Performanța costă” 

Primăria și Consiliul Municipal Constanța vor să susțină Clubul Sportiv Municipal din bani de la buget dar și din sponsorizări.
Asta deoarece performanța costă.
Per ansamblu, o dată ce se vor alătura CSM Constanța, cluburile deja existente vor avea bugete bine stabilite iar primăria nu va mai aloca alte finanțări.
 
„În mod cert, va fi bugetul mai mic decât cel pe care l-a avut HCD (HC Dobrogea Sud) până acum”, a explicat Rusu.
 
Targetul Clubului este să promoveze sportivii autohtoni.

„Nu poți să îți arăți talentul dacă stai toată ziua în casă. Rolul nostru este să investim ca (...) cei care simt că pot să facă sport, să-l facă. Acum nu avem. Nu se poate face în condițiile actuale” , a adăugat Rusu.
 
El a mai dat exemplul rugbyștilor din Constanța care fac performanță și se antrenează într-o bază dezafectată de pe s Badea Cârțan.

Întrebat de un cititor al cotidianului ZIUA de Constanța când vor fi finalizate lucrările de la CSS1, Ionuț Rusu a răspuns - „Clubul Sportiv 1 și Palatul Copiilor aparțin de Ministerul Educației”

„S-a găsit, în interiorul primăriei, care este soluția legal-administrativă astfel încât municipalitatea să poată să investească în aceste baze sportive, lăsate, la rândul lor, în paragină”.



Viceprimarul a vorbit și despre Sala Polivalentă, care din 2023 ar putea fi gata.

„Performanță fără bani nu există! Trebuie să fim sinceri cu noi. Bani nu înseamnă doar salarii, înseamnă echipament, medicamentație, deplasări... medici, pregătire medicală. Toate aceste lucruri, fără bani, nu se pot face”, a spus Ionuț Rusu.

Acesta a menționat că va fi elaborată o organigramă a CSM la sfârșitul lunii aprilie iar în acest context  vor fi onorate și legendele sportului pe care Constanța le-a dat. 

„În clipa de față avem un manager care, la rândul lui, va trebui să ia concursul”, adăugând că acest concurs este pregătit astfel încât cel care-l câștigă să intre în mandat plin. Fostele glorii are sportului constănțean vor putea fi consilierii antrenorilor de la secțiile CSM Constanța, însă cel mai important este ca cei mici să simtă că în orașul Constanța este viitorul lor”, a mai adăugat viceprimarul.
 
Nu în ultimul rând, Rusu previzionează că primul eveniment sportiv marcant pe care CSM Constanța îl va putea onora în calitate de club gazdă ar putea avea loc în sezonul competițional 2023-2024.
 
Strategia CSM Constanța se va axa pe patru piloni, dezvoltarea infrastructurii sportive la nivel local, asigurarea unui cadru financiar stabil pentru toate secțiile clubului, care va include proiecte de finanțare europene și atragerea de sponsori din mediul privat, promovarea sportului în comunitatea locală, cu accent pe rolul pe care îl are sportul la starea de sănătate precum și un pilon de performanță, cu criterii bine stabilite pentru fiecare secție.

 

 
 

Citește și:
 

ZIUA LIVE. Cum poate deveni municipiul Constanța un centru al sportului pentru comunitatea locală?


ZIUA LIVE Viceprimarul Ionuț Rusu, despre bazele sportive din Constanța (VIDEO)


Interviul integral poate fi urmărit aici:

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii