Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. „Mi s-a luat dreptul să aflu dacă mama mea, până la urmă, se făcea bine“

ro

07 Oct, 2021 00:00 2225 Marime text
  • Sentimentele au fost împărtășite în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 6 octombrie 2021, de la ora 14.00.
  • Sergiu Datcu a pus la dispoziția ZIUA de Constanța o înregistrare a uneia dintre ultimele conversații telefonice pe care le-a avut cu mama sa, în timp ce aceasta era internată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, înregistrarea în care se poate auzi că aceasta era conștientă și cooperantă.
  • „Trebuie să se dea un exemplu ca, pe viitor, în spitalele de stat să nu se mai întâmple așa ceva și alți oameni să sufere cum sufăr eu acum. Este foarte greu! Nu am crezut. Este o durere sfâșietoare! Nu știu cum pot să trec, pentru că este o durere foarte mare. Eu azi nu o am pe mama mea, și nici mâine și niciodată. Nu o să mai pot să o pup pe frunte. Iar oamenii trebuie să înțeleagă, să nu fie nepăsători, pentru că astăzi am fost eu, mâine poate fi oricine în locul meu! Trebuie luate măsuri, și de către noi. Avem drepturile noastre civile care trebuie să ne fie respectate“, a explicat Sergiu Datcu.
 
„Mi-a fost foarte greu, și acum îmi este, să pot să înțeleg și să accept că eu pot păți așa ceva. Mai ales că mi s-a luat dreptul să pot afla dacă mama mea, până la urmă, se făcea bine sau nu“.
 
Acestea reprezintă o parte din sentimentele și trăirile pe care Sergiu Datcu, fiul Paraschivei Datcu, una dintre pacientele care au decedat din cauza incendiului produs la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, a fost de acord să le împărtășească publicului.
 
Sentimentele au fost împărtășite în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 6 octombrie 2021, de la ora 14.00.
 
Motivul ce a stat la baza realizării acestei emisiuni este reprezentat de creșterea gradului de conștientizare a tragediei produse vineri, 1 octombrie 2021, dar și a gradului de empatie în rândul publicului.
 
O astfel de tragedie nu poate și nu trebuie să fie uitată, iar lucrurile nu trebuie lăsate să se repete!
 
Sergiu Datcu a povestit, pe parcursul emisiunii, că ținea legătura în permanență cu mama sa, iar aceasta era conștientă și cooperantă, chiar și cu doar câteva zile înainte de producerea tragediei.
 
În acest context, este cu atât mai dureros faptul că nu va afla niciodată răspunsul la întrebarea dacă mama sa ar fi supraviețuit și încercării pe care o reprezintă Covid-19.
 
Sergiu Datcu a pus la dispoziția ZIUA de Constanța o înregistrare a uneia dintre ultimele conversații telefonice pe care le-a avut cu mama sa, în timp ce aceasta era internată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, înregistrarea în care se poate auzi că aceasta era conștientă și cooperantă.
 
Înregistrarea poate fi accesată în Secțiunea Video.
 
„Echipat corespunzător și respectând măsurile de siguranță, am putut să o vizitez pe mama când se afla internată la Terapie Intensivă. Le mulțumesc medicilor pentru acest lucru, pentru ajutorul dat. Am vorbit atunci cu mama ea, m-a recunoscut, a deschis ochii, mi-a strâns mâna, știa că sunt eu. Mama mea nhu era intubată și anesteziată. Mama mea era conștientă, stabilă și mi s-a spus că este într-o stare destul de rea, nu prea răspundea tratamentului, dar au spus că este pe o linie dreaptă, nu a avut o cădere“, a explicat Sergiu Datcu pe parcursul emisiunii.
 
Acesta a precizat că, în dimineața de 1 octombrie 2021, se afla împreună cu sora lui în mașină, chiar lângă Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, mergeau să discute cu medicii posibilitatea efectuării unui transplant de plasmă pentru mama lor, când au văzut fumul ieșind din spital.
 
„Cred că medicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru mama. Noi mergeam să discutăm cu aceștia posibilitatea efectuării unui transplant de plasmă pentru ea. Am ajuns la intersecția IC Brătianu cu Lăpușneanu, atunci am văzut fum ieșind de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Fiind de meserie electrician, mi-am dat seama că un asemenea incendiu cu un asemenea fum, într-un spital, nu se poate produce decât la ATI. Atunci am avut o slăbiciune în corp, am tras mașina pe dreapta....temerile mi s-au confirmat“, a relatat fiul victimei.
 
„În primul rând, trebuie să plecăm cu o schimbare de la noi. Schimbarea vine de la oameni, de la fiecare dintre noi. Și mai ales nu trebuie să lăsăm garda jos în fața autorităților de stat. Pentru că cei care ne reprezintă, primării, funcții publice și, mai departe, toți aceștia sunt în slujba cetățeanului, să reprezinte cetățeanul. Nu noi, cetățenii, să fim călcați în picioare. Atitudinea trebuie să plece de la noi, corectitudinea trebuie să plece de la noi. Iar persoanele care au greșit să fie un exemplu. Cei care sunt responsabili pentru așa ceva să fie găsiți vinovați și să se dea un exemplu, nu să ni se dea răspunsuri vagi“, a mai spus Sergiu Datcu.
 
„Trebuie să se dea un exemplu ca, pe viitor, în spitalele de stat să nu se mai întâmple așa ceva și alți oameni să sufere cum sufăr eu acum. Este foarte greu! Nu am crezut. Este o durere sfâșietoare! Nu știu cum pot să trec, pentru că este o durere foarte mare. Eu azi nu o am pe mama mea, și nici mâine și niciodată. Nu o să mai pot să o pup pe frunte. Iar oamenii trebuie să înțeleagă, să nu fie nepăsători, pentru că astăzi am fost eu, mâine poate fi oricine în locul meu! Trebuie luate măsuri, și de către noi. Avem drepturile noastre civile care trebuie să ne fie respectate“, a explicat Sergiu Datcu.
 
Vă reamintim, în incendiul din 1 octombrie 2021 de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și-au pierdut viața șapte femei, toate internate în Secția de Terapie Intensivă a spitalului suport covid.
 
În prezent, o anchetă a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța este în plină desfășurare, pentru a se stabili cu exactitate cauzele producerii incendiului și responsabilitatea persoanelor implicate.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 
 

Citește și:
Amintiri din incendiul de la Terapie Intensivă Covid
„Au luat lumea din saloane și le-au zis «Fugiți! Fugiți!»“ (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii