Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Iulian Călin, manager interimar - „Complexul Muzeal de Științe ale Naturii face educație și cultură, nu spectacole și comerț"

ro

20 Apr, 2022 00:00 1933 Marime text
 • Manager fără binecuvântare politică
 • Noul Planetariu va fi funcțional în acest sezon estival!
 • Patru delfini și trei lei de mare din Ucraina ar putea ajunge la Constanța
 • O Grădină Botanică în adevăratul sens la Constanța
 • Microrezervația, noul Acvariu și Teatrul pentru copii
 • Programul de Sărbători la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii
 • Anul acesta tarifele vor rămâne neschimbate
   
   

Managerul interimar al insitituției, Iulian Călin, a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele aflate în derulare pentru creșterea atracției Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, despre cum va arăta viitorul Planetariu, despre cum se va transforma Microrezervația, dar și despre ce acvariu ultramodern care va fi ridicat în incinta Complexului.
 
Manager fără binecuvântare politică
 
La ZIUA LIVE, Iulian Călin a explicat printre altele că numirea sa la conducerea CMSN s-a făcut fără nicio binecuvântare politică.
„Nu a fost nici un fel de acord politic. A provocat uimire pentru că într-o coaliție PNL-PSD, vine la conducere un membru USR PLUS. Mi-am depus cv-ul și scrisoarea de intenție când am văzut postarea de pe Facebook a colegului meu, Petre Enciu, undeva în vara anului 2021.
 
Noi eram atunci într-o coaliție la guvernare. Între timp s-a schimbat coaliția, dar propunerea mea și cv-ul au rămas acolo. Am prezentat ideile, am răspuns unor întrebări și am ajuns în Consiliul de Administrație.
 
În urma demisiei, domnului Bâlbă, s-au căutat soluții.
 
Hotărârea de susținere a Consiliului de Administrație a fost transmisă președintelui Consiliului Județean, cel care a emis dispoziția de numire.
 
Eu sper să merg mai departe peste cele 120 de zile.  Eu cred că un manager nu trebuie să fie neapărat un specialist. Vreau să particip la concurs, atunci când acesta va fi organizat”, a explicat Iulian Călin.
 

Complexul Muzeal de Sțiințe ale Naturii face educație și cultură, nu spectacole și comerț
 
Complexul Muzeal de Sțiințe ale Naturii trebuie să facă educație și cultură, nu spectacole sau comerț, susține Iulian Călin. Acesta a vorbit și despre colegii săi, specialiști care vor fi încurajați să publice lucrări de specialite.

„Tot ce înseamnă o activitate științifică adevărată. Se poate promova mult știința în acest complex”, a mai spus acesta.

Patru delfini și trei lei de mare din Ucraina ar putea ajunge la Constanța

Demonstrațiile cu delfini este o încântare pentru privitori.

„La spectacolul cu delfini, copii sunt încântați de relația între delfin și antrenor, e o plăcere să colaborezi cu aceste mamifere inteligente.
 
Cele două femele delfin ale noastre sunt Ni-Ni și Chen-Chen.

Ne-am dorit și un partener pentru ele, dar nu este simplu să-l aducem.
 
Există un acord care se referă la comerțul cu animale sălbatice, floră și faună, cele pe cale de dispariție.
 
Nu putem lua un animal marin din mare. Trebuie să găsim un delfin crescut în captivitate.
 
Familia s-ar putea mări dacă vor ajunge în cele din urmă la Constanța, cei patru delfini de la Delfinariul din Harkov.
  
În urma solicitării ucrainenilor, noi , Complexul Muzeal am fost de acord să primi 4 delfini și 3 lei de mare.

Printre delfini, există și un mascul, Flipper, și trei femele.

Criteriile de campare se referă între unul și 6 exemplare. Deci nu am depăși.

Împreună cu femelele de la Complex, ar forma o familie. Acest lucru ar aduce echilibru.

Delfinii sunt mamifere posesive și teritoriale. Sunt foarte puternici, nu au dușmani în mediul natural. Au momente când pot fi și foarte agresivi”,  a explicat managerul interimar al insitituției. 
 
Iulia Călin a mai spus că pe perioada lucrărilor de extindere a Delfinariului, lucrări pe care le dorește finalizate până la jumătatea anului viitor, delfinii vor fi mutați în bazinul mic.
 
 
Noul Planetariu va fi funcțional în acest sezon estival!
 

„S-a finalizat montarea aparaturii la Planetariu, iar muzeografele fac acum un curs pentru mântuirea dispozitivului.  

Urmează 20 și ceva de zile, unde colegele noastre vor face demonstrații mai mult cu noi, pentru a se pregăti.

Începând cu 1 iunie vom putea primi vizitatori.

Planetariul va funcționa în sezonul estival și va fi spectaculor. Se va pleca de la povești frumoase, spectaculozitate.

Harta cu constelații rămâne aceiași, dar vor fi multe puncte pe cerul virtual. Nu va mai fi doar o simplă prezentare. Va fi ca o poveste frumoasă.
Planetariul va fi un punct de atracție în viitorul apropiat!  Vizăm și activitate nocturnă.

Pe 14 mai, la evenimentul Noaptea Muzeelor, accesul va fi gratuit, vom câștiga potențiali vizitatori.

De la ora 00.00 la ora 06.00 dimineața se pot observa anumite corpuri cerești, constelații”, a anunțat managerul interimar al insitituției, Iulian Călin.  
 
Luminile din oraș afectează buna vizibilitate, în ceea ce privește Observatorul Astronomic, a mai spus Iulian Călin.

De aceea, „mizăm mult pe organizarea de caravane. Avem lunete, unde împreună cu partenerii noștri, facem observație. E mult mai eficientă. Se fac și observații teritoriale. Pe Saturn, vă invit să-l vedeți în Noaptea Muzeelor, la data de 14 mai, vom începe primii, la ora 00.00, se scot lunete în fața Planetariului.

În ceea ce privește caravanele ne stabilim perioade de timp și contactăm școli, universități. Cele mai multe observații în teritoriu se fac în județ.
Trebuie să avem cât mai multă beznă în jurul nostru. Facem și aproape de pădurea de la Basarabi. 
 
Noi vrem să facem colaborări cu câteva centre din județ”, a menționat managerul interimar Iulian Călin. O Grădină Botanică în adevăratul sens la Constanța
 
Unul dintre proiectele pe care Iulian Călin vrea să le realizeze este grădina botanică. „Vom planta copaci care nu se găsesc în orice parc. Se pot aclimatiza fără probleme. Începem cu o zonă pe care o vom transforma încet-încet într-o reală Grădină Botanică.

Avem specialiști în cadrul Complexului, care înțeleg anatomia solului și clima din Constanța.

Pentru toate proiectele am alcătuit echipe formate din specialiști.

Se pot face plantări de la sălcii, plopi canadieni, pe care vrem să îi mai rărim, sunt o problemă pentru persoanele alergice.

Îi vom înlocui cu alte specii. Încercăm să studiem și să vedem cum putem întări zona. Sunt foarte mulți interesați de amenajarea unei Grădini Botanice în adevăratul sens la Constanța”, a spus Iulian Călin. 
  
Microrezervația, noul Acvariu și Teatrul pentru copii
 
Iulian Călin a vorbit și despre oferta Microrezervației din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

„Eu cred că nu se cunoaște bine oferta pe care o avem în hipo. În zona de hipo, avem două arene, una descoperită și una acoperită. Se face călărie în zona acoperită.

În cea descoperită, se pot face plimbări ușoare de către copii sau bătrâni care au o nostalgie de genul acesta.
 
S-a dovedit că plimbatul pe cal al copilului cu o tulburare din spectrul autist, alături de terapeut, cu autism îi liniștește foarte mult pe copii. Avem un țarc mare cu 20 de exemplare de cai salvați.
 
Avem în acest moment animale ierbivore la Microrezervație, muflon, capre. Toți au o căbănuță a lor unde iernează. Acolo tot timpul se pun paie pe jos pentru a fi curat. Avem îngrijitorii foarte pasionați”, a mai adăugat Călin.

Viitorul Acvariu va fi situat în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și va fi unul extrem de modern și ofertant.
 
„Cel pe care îl avem începe să nu mai îndeplinească condiții pe siguranță. Acvariul va avea două nivele. Se va putea intra ca într-un fel de navă eșuată.
 
Va avea propria stație de epurare a apei și două bazine, unul mai mic și unul mai mare.
 
Sunt în faza emiterii de autorizații. Apoi vom contacta contructorul pentru a nu pierde finanțarea, este păcat să o ratăm”, a adăugat managerul CMSN.
 
La final, acesta a vorbit și despre realizarea unui nou teatru pentru copii, tot în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
 
„Teatrul va avea două intrări, una dinspre bulevardul Mamaia. Există posibilitatea să se intre doar la acest teatru de copii”, a precizat Iulian Călin.
 
Anul acesta nu umblăm la tarife”
 
Iulian Călin consideă că cei care vor vizita Complexul în această vară, nu sunt mai bogați ca înainte de pandemie. Tocmai de aceea, cel puțin anul acesta tarifele nu nu vor fi modificate.

În schimb, vor fi demarcate licitații pentru a asigura publicului posibilitatea de a achiziționa băuturi răcoritoare și produse echilibrate caloric și nepericuloase pentru cei mici. Și care vor arăta la standarde europene.
 
„Deocamdată cele 4 căsuțe de la intrare în Complexul Muzeal au fost vopsite în verde. Dar este ceva temporar. Le vom schimba, vor demara licitații pentru aceste spațiu. E o adevărată discuție despre cum vor arăta noile căsuțe. Noi acolo nu putem face comerț. Nu putem să facem prestări servicii comerciale de acest gen. Este vorba de statut. Însă ne vom asigura că pe viitor toate produsele vor fi propice consumului copiilor”, a conchis Iulian Călin. 

Programul de Sărbători la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii
 
„În acest sfârșit de aprilie, în afară de prima zi de Paște, continuăm cu spectacole. Pe 23 sunt două spectacole la definariu. Luni, a doua zi de Paște continuăm cu un spectacol la Delfinariu. În restul zilelor avem program normal. Din mai, începem să prelungim, o accesibilitate de 10 ore, inclusiv la Acavariu”, a explicat managerul CMSN, Iulian Călin.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a ofertei muzeale ale CMSN Constanța


Interviul integral poate fi urmărit aici:
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii