Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. În ce situații proprietarii mașinilor din Constanța nu mai primesc amendă

ro

16 Nov, 2021 00:00 4801 Marime text
  • Tribunalul Constanța a anulat în parte, prin Hotărârea nr. 551/2021, HCL Constanța nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța.
  • Avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 15 noiembrie 2021, de la ora 14.00.
  • În calitate de reprezentant al uneia dintre părțile din dosarul în care a fost pronunțată hotărârea Tribunalului Constanța, avocatul a explicat, în cadrul emisiunii, ce prevede această decizie a instanței.
 
Proprietarii mașinilor din Constanța nu mai pot primi amenzi în baza articolului 27 al HCL 184/2013, articolul fiind anulat de instanța de judecată. Cu toate acestea, articolul sancționat de Tribunalul Constanța, printr-o hotărâre definitivă, apare și în noul HCL Constanța 77/2021, cu aceleași cuvinte.
 
Tribunalul Constanța a anulat în parte, prin Hotărârea nr. 551/2021, HCL Constanța nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța.
 
Anularea face referire la dispozițiile articolului 27, potrivit cărora „pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre“.
 
În acest context, avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 15 noiembrie 2021, de la ora 14.00.
 
În calitate de reprezentant al uneia dintre părțile din dosarul în care a fost pronunțată hotărârea Tribunalului Constanța, avocatul a explicat, în cadrul emisiunii, ce prevede această decizie a instanței.
 
„Instanța a dispus anularea parțială a HCL 184/2013 în ceea ce privește dispozițiile articolului 27, potrivit cărora «pentru contravențiile prevăzute la punctul 9 (și sunt mai multe subpuncte enumerate acolo), sancțiunea se va aplica proprietarului autovehiculului, așa cum este el definit în prezenta hotărâre». În speță, a fost vizat punctul 35, cel cu parcarea pe pavele, din conținutul HCL 184. Motivele pentru care a fost promovată această acțiune au fost reprezentate de faptul că noi am considerat că sunt încălcate principiul răspunderii personale în materie contravențională, aspect reținut și de instanță. Pentru a avea această opinie, atât noi, cât și instanța care a împărășit-o, am antamat dispozițiile OG 2/2001, respectiv Articolul 1, unde se arată faptul că constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție“, a explicat avocatul.
 
În continuare, acesta a precizat că „prin urmare, această sintagmă, «săvârșită cu vinovăție», atrage în mod indirect, nu este prevăzut exact acest principiu al răspunderii personale, ne consacră indirect responsabilitatea răspunderii personale. Prin urmare, prin HCL 184/2013 s-a adus atingere acestui principiu, iar nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru fapta altuia“.
 
Astfel, hotărârea Tribunalului Constanța este utilă proprietarilor de autovehicule ce au fost sancționați în temeiul articolului anulat de instanță și care au procese pe rol, indiferent că dosarele se află la fond sau în calea de atac.
 
Totodată, pe parcursul emisiunii,, avocatul Nicolae Vlahu a subliniat faptul că, în prezent, este în vigoare o nouă hotărâre de consiliu local privind îmbunătățirea activității de gospodărire, respectiv HCL Constanța nr. 77/2021, dar și aceasta păstrează prevederile sancționate de Tribunalul Constanța din HCL anterioară.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 
 

 
Citește și
Anunţ important pentru proprietarii de maşini!
O hotărâre a Consiliului Local Constanța, anulată parţial. Judecătorii vorbesc despre „exces de putere“ (motivare)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii