Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Despre istoria justiției din Dobrogea

ro

26 Oct, 2021 14:03 2191 Marime text

 
  • Strâns legată de istoria Dobrogei este istoria organizării judecătorești a regiunii, stabilită într-o formă inițială prin „Regulamentul de administrație publică asupra organizării judecătorești, competenței și procedurii autorităților judecătorești din Dobrogei“.
  • Aflăm mai multe despre istoria justiției din Dobrogea miercuri, 27 octombrie, de la ora 14.00, de la magistratul Adrian Ionescu, membru al Colegiului de conducere al Judecătoriei Mangalia, judecător delegat la Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul instanței.
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Data de 14 noiembrie reprezintă un moment de sărbătoare pentru Dobrogea, fiind data la care, în anul 1878, provincia a revenit la țara-mamă, România.
 
Strâns legată de istoria Dobrogei este istoria organizării judecătorești a regiunii, stabilită într-o formă inițială prin „Regulamentul de administrație publică asupra organizării judecătorești, competenței și procedurii autorităților judecătorești din Dobrogei“.
 
Intrat în vigoare la data de 11 iunie 1878, regulamentul prevedea înființarea unor instanțe de primul grad și funcționarea a două tribunale de apel în orașele capitalei de județ - Constanța și Tulcea.
 
Cele două tribunale aveau competenţa să judece apelurile îndreptate împotriva sentinţelor date de tribunalele de ocol şi de judecătoriile mahomedane.
 
Judecata se făcea în prezenţa a doi membri aleşi de locuitori, dintre notabilii oraşului.
 
Deoarece s-a constatat că activitatea nu era prea intensă, numărul cauzelor de rezolvat fiind redus, Tribunalul de Apel Constanţa a fost desfiinţat în martie 1879, rămânând să funcţioneze numai Tribunalul de Apel Tulcea.
 
Abia în aprilie 1914 a luat ființă Curtea de Apel Constanța, cu jurisdicție asupra județelor din Dobrogea.
 
Aflăm mai multe despre istoria justiției din Dobrogea miercuri, 27 octombrie, de la ora 14.00, de la magistratul Adrian Ionescu, membru al Colegiului de conducere al Judecătoriei Mangalia, judecător delegat la Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul instanței.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii