Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Cum sunt audiați, la Constanța, copiii victime ale infracțiunilor sexuale. Ce spune șeful Parchetului Judecătoriei Constanța

ro

24 Jun, 2021 00:00 1971 Marime text
  • Magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 iunie 2021,  de la ora 14.00.
  • Procurorul a explicat că, la Constanța, copiii care au fost victime ale unor infracțiuni sexuale sunt audiați în condiții speciale, în camera amenajată cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
  • De asemenea, magistratul a explicat că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța sunt patru procurori specializați în audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale.
  • Aceștia sunt instruiți în baza unui protocol stabilit în baza unor date culese din teren de specialiști din Marea Britanie, Israel, Canada, dar și din Statele Unite ale Americii.
La Constanța, minorii care au fost victimele unor infracțiuni sexuale sunt audiați în condiții speciale, de către procurori pregătiți după un protocol stabilit în urma datelor culese inclusiv de cercetători din Statele Unite ale Americii.
 
Informația a fost făcută publică de magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 14.00.
 
Astfel, magistratul a explicat că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța sunt patru procurori specializați în audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale, aceștia fiind instruiți în baza unui protocol stabilit în baza unor date culese din teren de specialiști din Marea Britanie, Israel, Canada, dar și din Statele Unite ale Americii.
 
La audierea victimelor copii, magistrații constănțeni nu pun întrebări care să sugestioneze victimele într-un sens sau altul și adresează acele întrebări menite să acceseze memoria victimei.
 
Pe de altă parte, este important faptul că numărul cazurilor raportate de infracțiuni sexuale comise asupra minorilor a început să crească, în ultimii ani.
 
Acest aspect, conduce la ideea că oamenii au început să aibă mai multă încredere în actul de justiție și au început să reclame efectiv aceste fapte.
 

Spirjinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

 
„Datele statistice din România arată faptul că în ultimii ani numărul cauzelor înregistrate a crescut. Păractic, se sesizează mai des astfel de fapte, este vorba despre viol, act sexual cu minor, coruperea sexuală, agresiunea sexuală. Parchetul General a conștientizat și a înțeles natura fenomenului și a fost emis un ordin în sensul de a se specializa anumiți procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale și curți de apel. O bună parte din seminariile de formare profesională continuă au ca tema modalități de investigare a infracțiunilor sexuale comise asupra minorilor“, a explicat magistratul Mihai Alexandru Stanciu în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
„La Parchetul Judecătoriei Constanța, cu sprijinul determinant aș spune al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale a fost amenajată o cameră specială pentru audierea victimelor minore care conferă un cadru cald primitor, pentru copii. În sală stau doar copilul și cel care efectuează audierea. Se prevede posibilitatea pentru psiholog, părinte, avocat, de a asista la acte. Ei asistă, dar fără să fie fizic în încăpere cu minorul“, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
„Recent, am înființat un grup de procurori care să se specializeze pe această linie, pentru a exploata la maxim această încăpere care ne-a fost oferită. Sunt patru procurori în cadrul grupului. Audierea se efectuează la după un protocol de interviu care a fost validat la nivel internațional de comunitatea științifică, pe baza datelor strânse din teren în țări dezvoltate precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Israel sau Canada. Este un protocol care are ca menire să reducă sugestibilitatea profesioniștilor, atunci când adresează întrebări, deci, practic, să-l lase pe copil să relateze cât mai liber și cât mai fidel cu putință, fără a fi în vreun fel influențat. Și astfel, și anchetatorul se poate adapta, potrivit regulilor, în funcție de dezvoltarea copilului“, a explicat șeful Parchetului Judecătoriei Constanța în cadrul emisiunii.
 

Cauzele întârzierii anchetelor

 
Totodată, prim-procurorul a vorbit în cadrul emisiunii și despre cauzele ce duc la îngreunarea desfășurării anchetelor penale și care pot conduce, implicit, la prescrierea faptelor anchetate. Astfel, mai ales în cazul infracțiunilor economice, adesea, înscrisurile și actele necesare procurorilor pentru întocmirea expertizelor ori pentru investigarea situației de fapt nu le sunt puse la dispoziție anchetatorilor, ori nu mai există, fiind distruse sau rătăcite.
 
De asemenea, prim-procurorul a atras atenția, în cadrul emisiunii și despre metodele folosite de infractori pentru a păcăli oamenii să le dea sau să le trimită bani, fie prin metoda „Accidentul“ sau prin alte metode mai noi. În acest sens, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a explicat că, cel mai important este ca, dacă suntem puși într-o astfel de situație, să încercăm să tragem de timp, pentru a ne putea informa din surse sigure despre faptele care ne sunt prezentate și care ne-ar putea conduce la trimiterea unor sume de bani unor necunoscuți.
 
Amintim, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța ocupă un loc fruntaș la nivel național în ce privește dosarele trimise în instanță.
 
Legat de acest aspect, magistratul Mihai Alexandru Stanciu a precizat în cadrul emsiunii că intenționează să se mențină ritmul bun al activității Parchetului Judecătoriei Constanța, așa încât acesta să se claseze, în continuare, pe un loc fruntaș pe țară.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
Citește și:

Harta infracționalității:
Mai sunt interlopi în Constanța? Ce spune prim-procurorul Mihai Stanciu, de la Parchetul Judecătoriei

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii