Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Copii care lucrează pe litoral, în vacanța de vară. Anunțul important al ITM Constanța

ro

02 Jun, 2022 00:00 2279 Marime text
Inspector Adrian Luca - ITM Constanța
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
  • Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
În cursul verii, litoralul este privit ca o sursă inepuizabilă de mare, soare și plajă de dimineață până seara, însă mulți sunt cei care au o cu totul altă perspectivă asupra acestor elemente.
 
Este vorba despre cei ce vin să lucreze pe litoral, profitând de vremea călduroasă pentru a se dedica acelor activități remunerate ce le pot asigura un venit în plus.
 
Cel mai des, adolescenții sunt printre cei care aleg să-și dedice vacanța de vară suplimentării veniturilor personale, într-un astfel de context.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
 
Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
Astfel, potrivit șefului din cadrul ITM Constanța, copiii nu pot desfășura mai mult de șase ore de muncă pe zi, 30 de ore de muncă pe săptămână și, de asemenea, nu pot munci pe timpul nopții ori face ore suplimentare.
 
Copiii cu vârste între 15 și 16 ani se pot angaja cu acordul părinților, iar între 16 și 18 ani nu mai este necesar acest acord.
 
Totodată, indiferent de vârsta celui ce intenționează să se angajeze pe perioada verii, ori pe o periaodă determinată, este foarte important să existe un contract semnat de ambele părți, iar un exemplar al contractului să se afle la angajat.
 
În lipsa unui document scris care să ateste faptul că persoana în cauză a lucrat pentru o societate anume, recuperarea sumelor datorate de angajator, în eventualitatea unor neînțelegeri, este foarte dificilă.
 
„I-aș sfătui pe toți cei care doresc să se angajeze pe durata sezonului estival să încheie o formă de angajare, să semneze un contract individual de muncă sau în unele domenii de activitate se poate lucra ca zilier. Dar aceste lucruri trebuie stabilite încă de la începutul relației de muncă“, a explicat șeful Serviciului Control Relații de Muncă.
 
De asemenea, șeful din cadrul ITM Constanța a explicat clar că nu poate exista înțelegeri verbale nici cu privire la perioada de probă. Orice termen considerat perioadă de probă, fie că este de o zi, o săptămână, o lună sau mai mult este menționat expres în contractul de angajare.
 
„Perioada de probă, trebuie reținut acest lucru, este o clauză a contractului individual de muncă. Așadar, perioada de probă se stabilește în contractul individual de muncă, în momentul în care se semnează. Nu este prevăzută distinct de către legislație, nu este o înțelegere verbală, trebuie prevăzută clar în contract“, a subliniat inspectorul Adrian Luca.
 
Totodată, tinerii pot lucra și ca zilieri, dar și aici trebuie să fie foarte atenție. În lipsa altui acord, plata se face zilnic, sau la data stabilită și asumată printr-un contract scris, smenat în acest sens.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 
 
Citește și
Controale ITM Constanța pe raza județului. Deficiențele constatate de inspectori
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii