Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Totul despre emiterea și punerea în aplicare a ordinului de protecție și despre obiectivele IPJ Constanța pentru anul 2019 (video)

ro

02 Feb, 2019 00:00 4442 Marime text

Comisarul-șef Ciprian Sobaru, inspector-șef adjunct în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, pe linie de ordine publică și rutieră, a vorbit ieri, la Interviu live, despre acțiunile desfășurate de polițiștii constănțeni pentru asigurarea siguranței locuitorilor județului, despre cazuistica accidentelor rutiere, dar și despre ordinele de protecție, un instrument nou cu care polițiștii operează din acest an și care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.  
 

 
Indiferent că discutăm despre infracționalitatea stradală sau criminalitate, comisarul-șef Ciprian Sobaru afirmă că, în 2018, infracțiunile au scăzut. Infracțiunile contra patrimoniului, adică furturile, au scăzut, de pildă, cu 10% în timp ce numărul tâlhăriilor cu 20%.
 
Regulile de cercetare penală sunt complexe, așa cum explică cms. șef, Sobaru, faptul că unele dosare nu sunt soluționate imediat generând unele nemulțumiri care apar în rândul cetățenilor.
 
În ceea ce privește circulația rutieră pe drumurile publice din județul Constanța, Ciprian Sobaru spune că accidentele rutiere nu vor putea fi eradicate niciodată: „Sunt abateri săvârșite cu intenție și altele din culpă. Oricui i se poate întâmpla să încalce o regulă de circulație. Nu putem generaliza și să spunem că începătorii pun în pericol traficul și cei experimentați, nu. Sunt și persoane care știu să conducă, dar care încalcă voit reguli de circulație, pe principiul eu știu și pot să fac față oricăror situații intempestive. Și așa au loc accidentele, cazuri de teribilism și chiar decese.
 
Începătorii timorați produc tamponări, îi deranjează pe ceilalți, dar nu îi pun în pericol pe participanții la trafic. Regulile de circulație nu sunt necunoscute, sunt doar încălcate voit. Marile tragedii au avut loc din această cauză. Accidentele nu pot fi eradicate. Oricum, nu doar poliția are responsabilități în ceea ce privește traficul rutier, sunt mai multe instituții angrenate. Noi doar facem prevenire, constatăm și aplicăm contravenții atunci când situația o impune”.
 
Ca o concluzie, după 30 de ani de democrație, în continuare la nivelul județului avem drumuri care ridică probleme din punctul de vedere al traficului rutier. Cea mai mare problemă rămâne în continuare drumul care face legătura între municipiul Constanța și sudul litoralului, respectiv DN 39, acolo unde valorile de trafic, mai ales în timpul sezonului estival, sunt infernale.
 
Sensurile giratorii îngreunează sau nu traficul rutier? Comisarul-șef Ciprian Sobaru susține că sensul giratoriu este cel mai eficient mijloc de dirijare a traficului. Nu se strică, nu are nevoie de dirijare din partea agentului de circulație, temperează traficul, nu blochează traficul, elimină timpii morți, se mulează pe trafic. În Constanța nu au existat accidente rutiere extrem de grave în sensurile giratorii.
 
Cu aproximație, câți polițiști ies zilnic pe stradă? Mulți mai puțini decât ar trebui să fie, admite adjunctul IPJ Constanța. Pentru că statul de funcții a fost în continuă scădere și radiere. Și s-a ieșit la pensie în ritm masiv. Pentru că există deficit de polițiști. Cu toate acestea, nevoia te învață, spune Sobaru, și în ceea ce privește dispozitivul de ordine publică, patrularea se realizează în sistem integrat și cu ajutorul jandarmilor, în echipe mixte sau independente.
 
În ceea ce privește instrumentul „ordinului de protecție”, comisarul-șef Ciprian Sobaru spune că, în acest moment, polițiștii chiar pot acționa și în domeniul violenței domestice. Dacă înainte în această sferă de violențe nu se putea face decât îndrumare și eventual se putea aplica o contravenție, acum, polițistul chiar poate da o mână de ajutor victimei. „Aș vrea să atrag atenția reprezentanților autorităților locale din județ că au obligația, potrivit legii, să asigure spații de cazare pentru persoanele față de care se emit aceste ordine de protecție, respectiv a agresorilor”, a precizat comisarul-șef.
 
Ce este ordinul de protecție? O primă măsură prin care victima este protejată față de agresor. Ordinul are ca efect înlăturarea juridică a agresorului din mediul respectiv, după o minimă verificare la fața locului. Victima trebuie să-și dea acordul pentru emiterea ordinului sau să solicite în mod expres emiterea acestuia. Ordinul de protecție se poate aplica pentru maximum 5 zile, dar poate fi prelungit, dar și revocat de o instanță de judecată, dar și prin retragerea plângerii din partea victimei. „Suntem încă la început cu această procedură, tocmai de aceea vreau să atrag atenția că nu se vor exista situații în care un partener va reuși să scape de celălalt sau se va împroprietări cu bunul celuilalt, dacă apelează la acest ordin de protecție. Tocmai de aceea, el se instituie doar pentru cinci zile și se prelungește doar la nevoie. Există și posibilitatea în care victima alege să părăsească de bună voie domiciliul. Scopul ordinului este extragerea imediată a agresorului pentru a nu escalada situația”, a explicat Ciprian Sobaru.
 
Una peste alta, județul Constanța este unul sigur, cel puțin asta ne arată statisticile. Infracțiuni se săvârșesc și se vor săvârși în continuare, admite reprezentantul IPJ. Modificarea legilor justiției și eliberarea multor deținuți înainte de termen generează panică în rândul populației. L-am întrebat pe comisarul șef Sobaru: ar trebui să ne temem din acest punct de vedere? „Nu este ceva nou. Sunt multe persoane pentru care a fi infractor poate fi o profesie. Există și prezumția de nevinovăție, dar sunt și cazuri când, evident, se impune monitorizarea. Administrația Națională a Penitenciarelor informează structurile de poliție în legătură cu eliberările care se fac și atunci când situația o impune evident că acționăm”, a conchis Ciprian Sobaru.
 
Pentru 2019, principalul obiectiv al IPJ Constanța rămâne creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, pe toate palierele, urmat de continuarea colaborării cu celelalte instituții și, ca un specific, pentru această perioadă, având în vedere că România a preluat președinția Consiliului UE, polițiștii vor asigura climatul de ordine și liniște publică la evenimentele care vor avea loc la Constanța.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii