Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța Actrița Teatrului de Stat Constanța, Cristiana Luca, despre participarea la SEAS și noua stagiune
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța: Actrița Teatrului de Stat Constanța, Cristiana Luca, despre
15 Sep, 2024 20:54
ZIUA de Constanta
2705
Marime text
În cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2024, Teatrul de Stat Constanța a fost reprezentat de producția „Logodnă relativă”, după piesa lui Alan Ayckbourn.
Reprezentația a avut loc în Grădina Tomis, pe 1 august 2024.
Regia a fost semnată de Iulian Enache, iar din distribuție au făcut parte: Cristiana Luca, Laura Crăciun, Florin Aioane și Lucian Pavel.
Cristiana Luca a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanța în care ne-a vorbit despre cum a fost participarea la SEAS și ce proiecte are în perioada următoare la Teatrul de Stat Constanța.
Vă invităm să urmăriți mai jos interviul:
Ce a însemnat pentru tine și colegii tăi din distribuție faptul că „Logodnă relativă” a avut reprezentație în cadrul SEAS?
A fost o bucurie pentru noi să jucăm „Logodnă relativă” în cadrul SEAS, fiindcă reprezentația a avut loc în aer liber (Grădina Tomis) și, la fel ca anul trecut când am jucat afară acest spectacol, pescărușii și briza mării au făcut ca atmosfera să fie una relaxată, cu multă voie bună din partea publicului.
Ai fi vrut ca mai multe spectacole ale Teatrului de Stat Constanța să se joace în SEAS, sau ești de părere că diversitatea de teatre care au avut trupe aici a contribuit mai mult la imaginea stagiunii?
Sigur că mi-ar fi plăcut să se joace cât mai multe spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în cadrul SEAS, dar cred că ce face acest festival atât de important este tocmai diversitatea de producții teatrale participante. Unde în altă parte, dacă nu la mare, găsești vara turiști din toată țara? O surpriză foarte plăcută ar fi să vii la mare și să ai ocazia să vezi un spectacol dintr-un alt colț al țării, pe care poate nu l-ai fi văzut cu altă ocazie. Să nu mai spun cât de norocoși sunt constănțenii iubitori de teatru să fie gazde pentru atâtea trupe din toată țara.
Spune-ne ce înseamnă Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului pentru tine și dacă ai jucat și în edițiile trecute?
Am jucat și în edițiile trecute în cadrul SEAS și pentru mine SEAS înseamnă în primul rând munca și implicarea colegilor mei. Știu că în fiecare vară e o adunare mare de forțe pentru organizarea acestui festival. Sigur că satisfacțiile sunt pe măsură, când vezi sălile pline și chipurile oamenilor luminate după un spectacol.
A fost mai ușor să joci în „Logodnă relativă” fiind familiarizată cu publicul de la malul mării?
Fiecare reprezentație e diferită pentru noi actorii, pentru că publicul e diferit, chiar dacă jucăm constant pentru oameni din același oraș. E, într-adevăr, o bucurie să știi că oamenii revin la teatru și sunt interesați de munca și implicarea acestei echipe a Teatrului de Stat Constanța. Ne motivează să știm că există oameni care ne urmăresc constant.
Care crezi este următorul pas în evoluția SEAS? Ce îți dorești de la ediția următoare?
Pentru ediția următoarea SEAS îmi doresc să fie la fel de bogată în spectacole și evenimente ca cea de anul acesta. Sper ca publicul să rămână la fel de curios în ceea ce privește teatrul.
În acest moment ai repetiții cu mai multe colege pentru un spectacol în regia lui Radu Afrim. Spune-ne ce pregătiți pentru public?
Singurul care e în măsură să vorbească despre noul spectacol pentru care repetăm cred că e însuși regizorul, Radu Afrim. Noi actorii doar ne bucurăm că a revenit să lucreze cu noi și, cu siguranță, vom "profita" de prezența unui regizor atât de important, cu atât de multe de oferit. Cred că și numai să asiști la repetiții ar fi o experiență în urma căreia să te simți îmbogățit.
Când ați început repetițiile și cât timp repetați?
Lucrul la spectacol a început la jumătatea lui august, dar despre cât vom repeta nu am informații. Suntem pe drum. Cu siguranță vom anunța când suntem gata "să ieșim" la public.
Cum este atmosfera de la repetiții și colaborarea cu Radu Afrim?
Atmosfera la repetiții este una creativă, pentru că suntem o echipă foarte deschisă la propuneri și dornică să experimenteze. Suntem ghidați de oameni răbdători și curioși. Noi actorii lucrăm deja împreună de câțiva ani buni și reușim să fim serioși, dar să ne și distrăm în același timp.
Tu ești originară din Piatra Neamț, ai absolvit UNATC în București și apoi ai venit la Constanța. Nu te pun să faci comparații între orașe, dar care e acum nivelul teatrului de pe litoral față de cum era când ai venit?
E limpede că Teatrul de Stat Constanța a crescut foarte mult în ultimii 5 ani. Am lucrat cu mulți regizori, fie ei la început de drum, tineri și curioși sau cu foarte multă experiență. Am călătorit foarte mult cu spectacolele noastre la multe festivaluri din țară. Eu una am simțit că interesul publicului pentru teatru a crescut pe an ce trece. Sper să o ținem tot așa.
Îți dorești să joci și la Piatra Neamț, în orașul natal la un moment dat?
Da, îmi doresc să joc și în Piatra Neamț. Dacă se va ivi vreodată această ocazie, mă voi bucura de ea. Deocamdată însă mă simt foarte bine în această echipă și sunt interesată să joc cât mai mult la Teatrul de Stat Constanța, unde mă simt deja ca acasă.
Ai vreun spectacol din cele jucate la Constanța pe care îl consideri mai special?
Toate spectacolele în care joc sunt la fel de importante pentru mine, pentru că sunt eu în ele. Lăsând gluma la o parte, chiar asa simt ca e. Responsabilitatea mea e la fel de mare de fiecare data când joc, indiferent despre ce spectacol e vorba.
Crezi că ultimele performanțe reușite de Teatrul de Stat la UNITER, spre exemplu, sau organizarea unui eveniment din ce în ce mai popular ca SEAS va atrage mai mulți tineri spre o carieră în teatru și mai mult suport din partea autorităților publice?
Cred ca ar fi firesc sa fie așa. Sigur că aceste performanțe ar trebui să atragă interesul autorităților publice, fiind ca niște confirmări că direcția spre care se îndreaptă Teatrul de Stat Constanța e una cel puțin bună. Cât despre tineri, am văzut mult interes pentru tot ce ține de artele spectacolului printre voluntarii SEAS. E posibil ca unii tineri să fie inspirați de un actor, o trupă, un spectacol pe care îl văd și care i-a atins și asta să aprindă în ei dorința de a explora mai mult în zona asta.
Dacă ar fi un lucru în plus pe care l-ai dori de la noua stagiunea teatrală față de cea trecută, care ar fi acela?
Singurul lucru pe care mi-l doresc de la noua stagiune teatrală este să ne bucurăm cât mai curând de îmbunătățirile aduse sălii studio a Teatrului de Stat Constanța, care este în renovare. Sunt sigură că va fi o schimbare care va bucura atât personalul artistic și tehnic al teatrului, cât și publicul.
Despre Cristiana Luca
Conform Teatrului de Stat Constanța, Cristiana Luca s-a născut pe 16 decembrie 1996 și este originară din Piatra Neamț. Cristiana Luca este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC), cu diplomă de master obţinută în anul 2020. Până la venirea la Constanţa a interpretat mai multe roluri în spectacole ale UNATC şi în alte producţii din capitală şi de la Teatrul "Tudor Vianu" din Giurgiu, precum şi în filme de scurt metraj. Primul rol la Constanţa a fost cel al protagonistei din "Jocuri în curtea din spate", fiind apoi distribuită în "Tartuffe", în "Doi tineri din Verona", în „Ziua Z”, în „8 TAȚI”, în #acedesiguranță, în „Îndoiala”, în „Goi pușcă”, în „Logodnă relativă”, în „Seaside Stories” în „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” și în rolul Viola din „ A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
ZIUA LIVE Sorina Toma și experiența organizării SEAS, la Constanța. „M-am dezvoltat pe plan personal. Mi-a redat încrederea în mine”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii