Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Sorina Toma și experiența organizării SEAS, la Constanța. „M-am dezvoltat pe plan personal. Mi-a redat încrederea în mine”

ro

12 Sep, 2024 17:00 1696 Marime text
Sorina Toma. Foto: ZIUA de Constanța

Sorina Toma, regizor tehnic la Teatrul de Stat Constanța din martie 2024, a făcut parte din echipa care a organizat Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS 2024, la Constanța.
 
Astăzi, 12 septembrie 2024, în cadrul unui interviu la ZIUA LIVE, Sorina Toma ne-a povestit despre ce a presupus rolul ei în procesul de organizare, cu ce a rămas după această experiență, dar și despre alte lucruri.
 
În ce a constat rolul tău în organizarea SEAS?
 
În primul rând, am început cu task-uri mici. Am început prin a centraliza informațiile, a trimite invitațiile, a face dosarele, a printa, după aceea, ușor-ușor, s-au adăugat. A venit o locație de care a trebuit să răspund. Am fost responsabilă de voluntari și asta a fost cea mai frumoasă parte din SEAS pentru mine. Le mulțumesc în continuare în fiecare zi copiilor și le sunt veșnic datoare că s-au implicat. Am fost o echipă. Ne ajutam și ne duceam unde era nevoie ca să ne asigurăm că nu sunt goluri.
 
Cum ai primit această veste?
 
Diana Mititelu m-a luat în echipa de organizare. Mi s-a părut drăguț, chiar dacă nu știam ce implică.
 
Când ai venit la teatru, se vorbea de organizarea SEAS? Ți s-a povestit de edițiile precedente?
 
Când eu am venit, focusul era pe producția Casei Bernardei Alba.
 
Cu ce ai rămas în urma acestei experiențe?
 
Am conștientizat la final că în aceste nouă săptămâni m-am dezvoltat pe plan personal mai mult decât am făcut-o în ultimul an. Lucrul acesta a fost puțin șocant. Am avut atât de multe de învățat și de asimilat și încă se mai așează din ele. M-a ajutat să-mi gestionez mai bine abilitățile de comunicare, de organizare și mi-a redat încrederea în mine.
 
A fost cea mai plină vară pentru tine de până acum?
 
Da! Sper să fie și cea mai plină și de acum înainte. Să fie doar mai ușoare de atât.
 
Cum ai caracteriza Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului?
 
Este ceva necesar și pentru Constanța ca oraș, dar eu vorbesc din punct de vedere social. Pentru oameni e foarte necesar. Oamenii veneau și când era vreme rea și veneau cu sufletul, pentru că își doreau.
 
V-au zis voluntarii că revin și la anul?
 
Am avut o comunicare foarte bună cu ei vara asta, ceea ce mă bucură. Am fost de la egal la egal și am munict cot la cot cu ei la absolut tot. Am legat o prietenie. La final, am făcut un mesaj lung de mulțumire și m-a bucurat foarte mult să văd reacțiile lor care au fost bune. Au zis și că ei s-au bucurat, că sunt mulțumiți, fericiți și că o să le fie dor. Abia așteaptă vara viitoare! Au fost în jur de 70 de voluntari activi. Au fost înscriși peste 100.
 
Ce îți dorești pentru SEAS 2025?
 
Mi-aș dori ca vara viitoare, cu ce am asimilat vara asta, să mă fac mult mai utilă ca Stagiunea să meargă mult mai bine. Mi-aș dori să ne extindem în mai multe locații din Constanța ca să asimilăm mai mulți oameni în SEAS. Mi-aș dori să facilităm puțin mai mult accesul oamenilor la festival și să-l promovăm și mai mult.
 
Urmează în curând noua stagiune la Teatrul de Stat. Ce ne așteaptă?
 
Sper să fie gata cât mai repede sala ca să ne începem activitatea cum trebuie. Sper să fie gata și teatrul. Deschidem stagiunea cu o premieră a lui Radu Afrim, apoi reintră Casa Bernardei Alba.
 
Casa Bernardei Alba este primul proiect în care ai fost angreantă de când ai venit la Teatru. Ce a însemnat pentru tine?
 
A fost foarte dificil faptul că aveam o presiune foarte mare pe mine, pusă tot de către mine. Îmi era frică să nu dezamăgesc. Îmi doream să arăt că sunt capabilă, că îmi merit locul și să muncesc ca să pot să îmi țin postul. M-am ridicat la nivelul așteptărilor și am primit mulțumiri. Am fost numai femei în proiect. A fost o energie foarte interesantă. Am învățat foarte multe de la ele; ce înseamnă femeia în diferite ipostaze.
 
De unde ai pasiunea pentru zona artistică?
 
Sincer, habar n-am cum am ajuns la actorie! Eu eram olimpică pe țară la limba și literatura română. La un moment dat, i-am zis mamei mele că vreau să dau la actorie. În liceu am căpătat dragostea față de teatru. Parcă nu eram întreagă fără el. Stăteam mult timp la Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu și ajutam. Făceam orice ca să am motiv să stau acolo. Voiam să fac ceva legat de teatru și regia tehnică mi se pare că mi se potrivește foarte bine pentru că ține de comunicare, de comunicare, aptitudini pe care le am, cred, suficient de dezvoltate. Am descoperit că îmi place cu adevărat.
 
Care a fost motivul pentru care ai venit la Constanța?
 
Aici era singura facultate de la care eu aveam niște feedback-uri reale. Am învățat multe, am avut activități frumoase, interesante, de care mă bucur și acum când îmi aduc aminte. Per total, a fost o alegere bună.
 
După patru ani de locuit în Constanța, cum ți se pare orașul?
 
Trist! Are un potențial atât de mare, o arhitectură așa de frumoasă, niște zone atât de frumoase, dar e distrus în așa fel încât nu știu dacă vreodată potențialul ăsta o să se arate.
 
La finalul facultății, la examenul de licență, ai jucat în spectacolul „Trilogia Belgrădeană”. Mai vrei să fii pe scenă sau ți se potrivește mai bine partea aceasta de regie tehnică?
 
Nu mai simt nevoia să fac asta pentru a-mi hrăni orgoliul de a mă vedea pe scenă. Eu n-am făcut actorie pentru asta, ci pentru că viața e prea scurtă și am vrut să trăiesc într-o viață mai multe vieți. În spate parcă nu e presiunea atât de mare ca pe scenă.   
 
Cum a decurs angajarea la Teatrul de Stat și cum ai fost primită acolo?
 
Am fost un pic speriată. Veneam într-un mediu nou. Toată lumea se știa cu toată lumea și eu eram outsider. Spre surprinderea mea, au fost așa de deschiși de parcă eram acolo de mult. Nu știu dacă în alte părți sunt echipele așa. Aici sunt oameni extraordinari cu un suflet frumos.
 
Interviul integral cu Sorina Toma poate fi urmărit integral mai jos:
 

 
Citește și:
ZIUA LIVE Teatrul Național din Târgu – Mureș trage cortina peste SEAS, la Constanța. Loredana Dascălu – „Mă bucur că închidem noi această stagiune!” (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii