Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Dragomir, candidatul USL Constanţa în Colegiul 1 Camera Deputaţilor „Legea uninominalului nu este o lege corectă, echitabilă"

ro

05 Dec, 2012 01:30 2809 Marime text
interviu_dragomir_-Gheorghe_Dragomir_02.jpgLiberalul Gheorghe Dragomir, deputatul Colegiului 1 şi actual candidat al USL Constanţa la un nou mandat parlamentar în acelaşi colegiu, susţine în continuare crearea unui centru de sănătate la Năvodari. Parlamentarul constănţean consideră că România ar putea deveni un mare exportator de energie, dar şi că, în opinia sa, revenirea TVA-ului la 19% ar fi oportună.

Candidaţi pentru al treilea mandat de parlamentar de Constanţa. Ce v-a determinat să intraţi din nou în această luptă electorală?

Candidez pentru că ultimul mandat, al doilea, nu a fost unul satisfăcător şi nu numai pentru mine, pentru un parlamentar din Opoziţie, cred că nici pentru cei care au fost la Putere timp de trei ani jumătate, cei din majoritatea Parlamentului, şi mă refer aici în special la cei de la PDL, şi cu atât mai mult cei care au făcut parte din Opoziţie - PNL, PSD,PC -, spre deosebire de mandatul 2004-2008, primul mandat de parlamentar pe care l-am avut şi care nu era pe un colegiu, ci era pe întreaga circumscripţie, spre deosebire de primul mandat, când dezbaterile politice, dezbaterile din comisiile parlamentare erau cu adevărat nişte dezbateri punctuale, profesioniste, pe legile pe care fiecare avea autoritatea şi pregătirea să le dezbată în comisia sa, unde fiecare putea să vină cu un punct de vedere, chiar dacă uneori era diferit de cel al Guvernului sau al celorlalţi colegi.

Erai ascultat, puteai să-ţi exprimi un punct de vedere şi, dacă aveai argumentele necesare, chiar să reuşeşti să întorci un vot sau opiniile celorlalţi colegi. Spre deosebire de acel mandat, când dezbaterile erau reale şi, sigur că de multe ori, durau ore în şir pentru că numai aşa poţi să aduci în faţa plenului o lege bună, după ce dezbaterile sunt profunde şi cu adevărat ating toate punctele care trebuie dezbătute pe larg în cadrul comisiei, spre deosebire de acel mandat, în cel de-al doilea, cel puţin noi, cei din Opoziţie, nu am putut niciodată să ne impunem punctul de vedere, chiar dacă anumite amendamente erau corecte, chiar dacă acele amendamente erau recunoscute ca unele bune de către colegii de la Putere, punctul de vedere al Guvernului, cel care venea şi impunea de fiecare dată legea aşa cum o doreau numai dumnealor, era respectat prin vot de cei care îi susţineau, fără să ia în considerare vreodată şi, repet, chiar dacă erau valabile propunerile noastre şi erau corecte. În acest al treilea mandat, sper ca activitatea din Parlament să redevină normală, să putem să ne promovăm legile pe care nu am reuşit într-un mandat de Opoziţie şi, cu această ocazie, aşteptările celor care ne-au votat în colegiile noastre să poată fi satisfăcute prin ceea ce ei aşteaptă de multă vreme.

Sigur, experienţa acumulată, nu numai în timpul celor două mandate de parlamentar, dar şi cea din punct de vedere profesional, şi mă refer aici la cea de economist, de finanţist, sper ca de această dată, în acest mandat şi într-o majoritate largă, să fie de folos echipei de la Comisia de Buget Finanţe, unde sper să rămân mai departe, şi astfel să putem să valorificăm cei patru ani pe care îi avem în faţă. Sunt multe provocări, sunt multe proiecte ale zonei, sunt aşteptările electoratului, dar şi ale mele, din partea unei Puteri care ne dorim să facă ceea ce ne dorim cu toţii, aşa cum spunea Crin Antonescu, să construim o altfel de Românie. Am încredere în colegii mei, atât cei din PNL, cât şi cei din PSD şi PC, că într-o majoritate largă vom putea să facem toate corecţiile necesare după o guvernare catastrofală şi, în acelaşi timp, să putem să readucem românilor încrederea în politicieni, în cei care îi conduc, în cei care îi reprezintă.

Cum aţi defini mandatul 2008-2012? A fost satisfăcător din punct de vedere al iniţiativelor legislative, al proiectelor pe care vi le-aţi propus şi pe care le-aţi realizat?

Deja am atins o bună parte din această întrebare. Sigur, am spus-o în nenumărate rânduri şi nu este numai punctul meu de vedere, şi nu vorbesc numai pentru mine, ci inclusiv pentru parlamentarii de la putere sau, mă rog, de cealaltă parte a baricadei, cei de la Partidul Democrat, nu numai cei din PNL şi PSD, nu a fost un mandat care să ne satisfacă pentru că tonul sau ceea ce trebuia sau nu trebuia votat venea dintr-un singur loc, de la Cotroceni, şi nu aşa cum ar fi fost corect, de la comisiile parlamentare din plenul celor două camere. De acolo trebuia să izvorască ceea ce înseamnă parte legislativă.

Sunteţi singurul parlamentar liberal constănţean care a câştigat mandatul pentru că a obţinut cele mai multe din voturile exprimate în colegiul său. Cum vi se pare, din această postură, Legea uninominalului?

Legea uninominalului nu este o lege corectă, echitabilă, nu este cea mai bună lege a alegerilor parlamentare şi de aceea am şi încercat să o schimbăm, dacă vă mai aduceţi aminte. Am încercat să venim cu o altă lege care să dea posibilitatea celui care iese câştigător în colegiul său să şi fie cel care îi reprezintă pe cetăţeni. După cum bine ştiţi, domnul preşedinte nu a fost de acord, nici Curtea Constituţională şi nici Partidul Democrat. În situaţia în care se află dumnealor, cei de la Partidul Democrat, un partid care se află în picaj şi cu procente mult sub cele pe care le-au avut acum patru ani, le-a fost teamă că nu vor mai intra decât câţiva dintre ei în Parlament şi atunci au încercat să menţină această lege. Oricum, aceasta este una dintre legile pe care le vom schimba în mandatul viitor şi vom încerca să venim cu una care să le dea posibilitatea celor care câştigă în colegiul lor să îi reprezinte pe alegători şi, în acelaşi timp, să păstrăm şi echilibrul prin procentele cu care câştigă fiecare partid să fie reprezentat conform acestora.

Ce părere aveţi despre contracandidaţii dumneavoastră, ce ştiţi despre ei?

Pe contracandidaţii mei îi respect aşa cum respect orice cetăţean din colegiul, din oraşul, din judeţul meu şi atât pentru că nu ştiu mai nimic. Doar despre cel de la PP-DD ştiu că a făcut parte tot din Partidul Democrat şi, după strategia domnului preşedinte şi a celor de la Partidul Democrat, acest partid a apărut tocmai pentru a primi o parte dintre cei din PD, care nu mai au loc pe listele acestora, să candideze sub masca culorii şi a altei sigle, aşa cum au făcut cu propriul partid schimbându-şi culorile care îi reprezintă şi sub denumirea de ARD, sub această mască, românii să uite tot răul pe care l-au făcut timp de trei ani jumătate, să uite toate acele legi proaste care le-au adus numai necazuri şi o viaţă din ce în ce mai grea şi să poată să îi păcălească încă o dată. În niciun caz românii nu vor înghiţi aceste falsuri pregătite pentru campanie şi ştiu deja pe cine au în faţă. Repet, nu-i cunosc pe contracandidaţi, dar aşa cum respect fiecare cetăţean din acest judeţ, aşa o fac şi faţă de dumnealor.

Domnule deputat, în ultimii ani aţi susţinut public proiectul privind construirea unui spital orăşenesc în Năvodari. În ce stadiu se află acum această iniţiativă?

Am susţinut şi susţin mai departe pentru că este nevoie de acest spital sau Centru de Sănătate l-aş numi mai corect şi pentru că, de această dată, la Năvodari, lucrurile intră pe un făgaş normal din punct de vedere al colaborării partidelor din USL. De aceea, sunt convins că, de această dată, majoritatea consilierilor va depune tot efortul şi va fi pe un consens necesar pentru a pune la dispoziţie celor care doresc să-l construiască, pentru că aici va fi un parteneriat public-privat, iniţiativa este nu numai a colegilor din PNL Năvodari, este şi dorinţa celorlalţi consilieri din USL, sunt convins, vom găsi cadrul şi momentul potrivit. Spun acest lucru pentru că şi din partea Ministerului Sănătăţii sunt convins că vom avea şi un sprijin şi eu chiar am informaţia, şi sper să fie reală, că ministrul Sănătăţii va fi, din decembrie-ianuarie, Eugen Nicolăescu, cel care, atunci când a ocupat această funcţie, a dat dovadă de pricepere, a fost poate cel mai bun dintre cei mai buni miniştri ai Sănătăţii de după `90. Ca urmare, sunt convins că în domnul Nicolăescu vom găsi un sprijin pentru an putea începe construirea acestui Centru de Sănătate la Năvodari.

Candidaţi într-un colegiu în care volumul investiţiilor în energia eoliană este imens. Dobrogea, de altfel, este considerată ca având un potenţial energetic uriaş pentru România. Pentru ca acest domeniu să se dezvolte în condiţii optime este nevoie de investiţii în liniile de transport. Lucru pe care, se pare, Transelectrica nu îl face din cauza problemelor de finanţare. Cum vedeţi, în aceste condiţii, dinamica domeniului energiei regenerabile în judeţul Constanţa?

într-adevăr, în colegiul pe care îl reprezint şi unde candidez din nou este o zonă deosebit de propice promovării investiţiilor în energie regenerabilă şi nu numai cea eoliană, ci şi a montării panourilor fotovoltaice, acelea care, de asemenea, produc energie electrică şi care, pentru zona noastră, sunt ca o mană cerească. Spun asta pentru că, după cum bine ştiţi, deja există un mare parc eolian şi sunt în continuare proiecte pentru a dezvolta alte parcuri care însumează mai mult decât dublu a ceea ce este deja construit. Într-adevăr, aici se va produce energie electrică atât eoliană, cât şi cu panouri solare, atât cât produce Centrala Nucleară de la Cernavodă. Un lucru deosebit de benefic pentru zonă, pentru că în acest fel sunt create locuri de muncă, în continuare vor fi şantiere în această zonă inclusiv pentru ceea ce întrebaţi, pentru liniile de transport. Într-adevăr, în afară de staţia construită la Cogealac, alături de ea se va construi încă o mare staţie de transformare. În acelaşi timp, sunt depuse documentaţiile la Transelectrica pentru aprobări pentru o linie de transport energie de la aceste staţii către magistrala care trece pe lângă satul Gălbiori, acolo unde vor intra în linie transporturile electrice. De asemenea, există un proiect, şi sper să devină realitate, care va fi benefic pentru România, anume acea linie care va trece prin Marea Neagră spre Turcia şi prin care se va transporta energie electrică în anii viitori. Ştim că Turcia este un mare importator, iar noi vom fi mari exportatori de energie, pentru că se vor construi şi cele două grupuri, 3 şi 4, de la Centrala de la Cernavodă, şi proiectele pe acest domeniu vor continua în România şi mai ales în Dobrogea care, din punctul meu de vedere, este o zonă favorizată.

Care sunt proiectele prioritare pentru dumneavoastră în următorul mandat parlamentar?

Proiectele sunt multe, de aceea mă voi referi numai la câteva dintre ele, mai ales la acelea care consider că vor fi garanţia şi suportul pentru toate celelalte, pentru că degeaba vorbim de măriri de salarii, de pensii, de dotarea şcolilor, de mărirea salariilor la profesori şi la medici, la centre de sănătate, dacă nu vom avea un mediu prielnic, prietenos pentru cei din lumea afacerilor care vin să investească nu numai în zona pe care o reprezint, ci şi în Dobrogea, România. Numai aşa vom putea aduna mai mulţi bani la bugetul statului, în afara fondurilor europene care, sigur, vor fi mult mai generoase în perioada următoare şi mai uşor de accesat pentru că vor veni pe măsuri care pot fi absorbite atât de administraţiile locale, cât şi de firmele cu capital privat. Mă refer la legi care vor aduce modificări la Codul Fiscal pentru că, într-adevăr, un mediu economic este mai sănătos şi mai atractiv dacă impozitele şi taxele (aceasta este o măsură pur liberală pe care o susţinem şi va prinde viaţă în perioada următoare) sunt mai mici. România trebuie să devină mai atractivă prin scăderea impozitelor şi taxelor. Mă refer aici la TVA, care trebuie să revină la 19%, la TVA pentru produsele alimentare care, de asemenea, va trebui să ajungă la 9%, fondurile speciale pentru angajaţi şi angajatori trebuie şi ele reduse, la fel cum am făcut şi pe timpul guvernării Tăriceanu, între 2004-2008. De asemenea, legea parteneriatului public-privat trebuie şi ea pusă la punct şi va fi una dintre priorităţile mele, pentru că va trebui să lucrăm foarte mult în acest fel, printr-o colaborare atractivă între administraţiile centrale, administraţiile locale şi investitori, astfel încât, prin ofertele făcute, să îi atragem să-şi investească fondurile şi să vină cu un capital financiar mult mai puternic ca până acum. Asta va fi o altă metodă de atragere a investitorilor români şi străini în această zonă.

Cum catalogaţi electoratul constănţean? Sărac, uşor impresionabil şi manipulabil sau, din contră, capabil să facă distincţia între proiecte viabile şi promisiuni fără acoperire?

Poate electoratul constănţean este un pic peste media naţională, dar vă spun că, indiferent unde am merge, indiferent cât de săracă este zona, oamenii ştiu şi simt cu adevărat. Marea majoritate, este adevărat, pentru că există şi un mic procent din populaţie care poate fi păcălit şi cu televizorul, cu minciunile pe care le tot promovează, cu zeci de mii de euro promişi că-i va împărţi în stânga şi în dreapta, că e în stare să cumpere toate fabricile din România şi de-a doua zi să le împartă poporului şi multe alte prostii care sunt vehiculate pe un anumit post de televiziune în fiecare zi, 24 de ore din 24. Într-adevăr, în campanie, o parte a politicienilor are tentaţia de a exagera. Consider că românii nu mai pot fi păcăliţi, iar dacă au fost păcăliţi cândva, acum nu mai pot fi. Şi nici cumpăraţi sau manipulaţi. Acest lucru l-am văzut şi în alte alegeri şi nu de acum.

Care credeţi că va fi formula noului Guvern după alegerile din 9 decembrie?

Nu vor fi foarte multe modificări, poate vor mai apărea câteva agenţii sau un minister al fondurilor europene. E posibil ca Ministerul Finanţelor să se unească cu Ministerul Economiei, să fie un singur minister, aşa cum a fost în timpul guvernării Tăriceanu. Văd un guvern cu Victor Ponta premier şi o bună parte din actualii miniştri să facă parte şi din echipa viitoare. În rest, doar mici modificări astfel încât, prin schimbările făcute, să avem o echipă competentă şi care să aducă, aşa cum spuneam, speranţa şi încrederea cetăţenilor pentru viitorii patru ani.

Se vorbeşte, tot mai des în ultimul timp, despre o revoluţie în interiorul PNL, despre o revenire a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu la conducerea partidului. Veţi susţine o astfel de mişcare?

Nu cred în nicio revoluţie. Cât despre domnul Călin Popescu Tăriceanu, îl cunosc prea bine şi ştiu că nu este omul care să provoace aşa ceva şi nici să răspundă unor provocări, în cazul în care ele ar apărea. În PNL nu e niciun fel de problemă dacă un coleg are un punct de vedere diferit de-al celorlalţi. Acest lucru se întâmplă dintotdeauna, de când acest partid a revenit pe eşicherul politic, fiecare a avut libertatea de a-şi susţine punctul propriu de vedere. Asta nu înseamnă că ne paşte şi o astfel de mişcare - o revoluţie în interior. Toate problemele existente pot fi discutate la un congres, când va avea loc acesta, pentru că nu este nicio grabă. Totuşi, sunt sigur că nu va avea loc un eveniment de acest gen, iar domnul Tăriceanu, care a fost preşedintele acestui partid, a fost prim-ministrul României, se bucură de respectul şi încrederea tuturor colegilor, nu numai a unora. Cred totuşi că acest lucru nu-l va împiedica să rămână mai departe alături de echipa care conduce la ora actuală Partidul Naţional Liberal. Mai mult, nu l-am auzit niciodată dorindu-şi să candideze din nou la preşedinţia acestui partid.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii