Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

ro

14 Mar, 2024 17:00 1042 Marime text

Invitat la ZIUA LIVE a fost Florin Goidea, director general al Administrației Canalelor Navigabile Constanța.

La 26 mai a.c., se împlinesc 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră, unul dintre cele mai importante canale navigabile artificiale din Europa și unul dintre cele mai mari obiective de investiție 100% românească a tuturor timpurilor.

„Am trăit anii 90 când toată lumea blama canalul ca o investiție megalomană. Socrul meu a muncit la Canal. Știam cât de complicată era situația. Acum își dovedește eficiența cu 500%. 

Intenționăm să face o activitate la aniversarea a 40 de ani. Sperăm să ni se dea importanța necesară”, a anunțat directorul ACN.

La Cumpăna, malul este consolidat în totalitate

„Proiectul de consolidare a malurilor va continua. Acolo sunt mai multe proiecte de scurgere. Acolo este o argilă roșie, ce are alte proprietăți. Am discutat cu primarul pentru a găsi soluții. Lucrarea efectivă s-ar putea finalizată în cinci luni. Nu este o problemă ce poate fi rezolvată doar de ACN ci în parteneriat de Primărie. Zic că se vor rezolva problemele. 

Mai sunt probleme și în alte localități. Taluzul trebuie consolidat. Canalul are o limită de 10 metri unde nu poți face nimic, o altă zonă de 90 de metri de siguranță. Unele reguli nu s-au respectat. Sunt case construite pe drumul Canalului. Probleme mai grave sunt la Năvodari și Mamaia Sat. Norocul este că acolo este stâncă. Multe UAT-uri consideră drumul Canalului drum public, ceea ce nu este. Sunt zonele de depozite de pământ și piatră ce au fost excavate”, a mai spus Florin Goidea. 
 
Cel mai greu moment ca manager la ACN a fost când s-a aprobat bugetul!
 
„Când am luat postul de la ACN, am început lucrurile serios. Primul lucru a fost continuarea investișțiilor, apoi să văd ce fac cu salariile oamenilor. Apoi a venit ordonanța care a blocat avântul, dar nu am renunțat. Am avut emoții în noaptea în care s-a votat bugetul. Bogdan Huțucă (n.r. președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților și președinte PNL Constanța) a avut un rol important pentru aprobarea salariilor. Oil Terminal a amenințat cu greva și acest lucru ne-a ajutat. Eram hotărât să dau în judecată Guvernul, dar am scăpat. Nu poți să mergi cu oameni cărora le tai din salarii”, a povestit Florin Goidea. 

Directorul ACN a vorbit la ZIUA LIVE despre principalele obiective stabilite la nivelul companiei în mandatul său dar și despre care este valoarea bugetului de care dispune compania în 2024 și ce fonduri sunt alocate pentru investiții.

O primă observație făcută de directorul general al ACN în contextul conflictului din Ucraina a vizat infrastructura instituției.

„Dacă ecluzele Cernavodă, Agigea și Ovidiu nu erau finalizate nu făceam față traficului acum. A fost un proiect foarte important. 

Acum terminăm licitația pentru retehnologizarea Ecluzei Năvodari. Apoi avem Porturile Ovidiu, mal Stâng și Mal Drept. Portul Luminița este în zona Năvodari, aici avem un proiect de peste 100 milioane. 

Canalul nu s-a terminat în unele locuri. Acum se termină și ce era de făcut la vremea respectivă.
Acest Canal este cel mai vechi proiect de țară.
Una dintre cele mai mari realizări a poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat”, a spus Florin Goidea.
 
Din 2030 UE nu va mai da bani pentru drumuri ci pentru CF și transportul pe apă.

„Atunci cred că va deveni fezabil Canalul Dunăre București. Acum se face un studiu de fezabilitate. Canalul a fost abandonat după 1990.

În ultima perioadă revin proiecte ce au fost abandonate. Să faci Canalul Dunăre București este un proiect fezabil și va fi o realizare importantă a poporului român”, a menționat Florin Goidea.

Directorul ACN a făcut referire și la importanța economică a Canalului.

„Canalul este foarte important pentru irigații. Centrala de la Cernavodă folosește apă din Dunăre și este în legătură cu noi. În primul rând este folosit pentru navigație și apoi pentru irigații. Avem o stație de pompare la Cernavodă ce asigură un nivel constant pe Canal. 

Avem societăți care iau apă din canal pentru irigații. Am avizat un proiect al unei companii care își modernizează sistemul de irigații. 

Sistemul de irigații este un proiect de județ. Este foarte mult de lucru să demarezi proiecte, să accesezi fonduri.

Anul traficul a fost cu 26% pe Canal față de anul precedent datorită situației geopolitice din zonă. Și în Portul Constanța a fost o creștere în primele 2 luni cu 16%. 

S-ar putea ca o parte din transport să se fi mutat și pe barje, nu doar cu TIR-uri. Portul Constanța este construit ca port CF și a devenit port auto în ultimii 30 de ani. Aveam 700 de vagoane abandonate. Acum se caută să se treacă de la transportul auto pe CF și apă. 

La ACN avem bani de investiții și trebuie să urmărim să se facă. Verificăm zilnic cotele și facem dragaj de întreținere unde este necesar. La Cernavodă facem împreună cu Centrala lucrările necesare”, a mai spus Goidea.

Sunt disponibil să mă implic în politică!

„Am fost consilier județean. Am pornit tăvălugul pentru salvarea de la Casa Soarelui. Deocamdată mă văd la ACN. dacă va fi nevoie, mă implic, la județ, la municipiu, oriunde. 

Dacă mi s-ar cere m-as orienta către județ. Cred că PNL își va conserva poziția de acum 4 ani. Mizez pe seriozitatea lui Bogdan Huțucă. Mizez pe capacitatea lui să găsească cele mai bune soluții.

Nu cred că vom avea surprize la Constanța la alegeri. Sunt cele două partide importante care vor ține totul sub control.

Cu Vergil Chițac am fost coleg. Este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă. Știu că muncește foarte mult, se preocupă mult. De multe ori ne sfătuim. Cred că este un bun primar. Pe Ștefan cel Mare și-a asumat lucrările. Eu zic că este un om asumat. Este o problemă cu echipa. De multe ori nu găsești oameni buni. Apoi niciodată nu ai oameni buni dacă nu îi plătești. Cred că se vor găsi soluții pentru parcările din Constanța”, a conchis directorul ACN. 







PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și: 


ZIUA LIVE40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii