Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Constanța baschet. La 16 ani, Irina Macovei - coș de poveste la senioare „Fiecare partidă este o lecție valoroasă“ (GALERIE FOTO)

ro

19 Jan, 2024 17:00 1561 Marime text
  • În 2022, în Campionatul Național Under-15, CSS1 - Laguna Constanța a încheiat turneul final între primele opt echipe ale României și a dat coșgetera competiției, pe Irina Macovei!
 
„CSM Constanța se impune cu CSU Olimpia Brașov la capătul unui meci în care junioara Irina Macovei a înscris un buzzer beater la ultima fază a partidei! The one and only Irina Macovei! Tânăra jucătoare a Constanței a închis meciul din această seară cu o aruncare reușită în ultima secundă a meciului! În vârstă de 16 ani, Irina Macovei este câștigătoare de Cupa Federației la nivel de senioare și componentă a echipei de senioare CSM Constanța!“.
 
Așa a subliniat CSM Constanța isprava tinerei baschetbaliste Irina Macovei, care a pus cireașa pe tortul victoriei din meciul de acasă cu CSU Olimpia Brașov (97-78). Promovată la prima echipă de la o vârstă fragedă, Irina a contribuit la al treilea trofeu cucerit de CSM Constanța în sezonul trecut, Cupa Federației, în vara 2023. Acum, tânăra baschetbalistă joacă la echipa Under-17, dar și la formația mare. Istoria sa în baschet se leagă de Laguna Constanța, de CSS1 Constanța și de CSM Constanța, clubul ei actual, la care, la nivel juvenil, este antrenată de Alina Șerban. La cluburile precedente, a lucrat și cu Aurelia Lazăr, și cu Ramona Coroamă. Iar la senioarele CSM este pusă în valoare de antrenorul Alexandru Olteanu și de staff-ul său.
 
În 2022, în Campionatul Național Under-15, CSS1 - Laguna Constanța (antrenoare, Aurelia Lazăr, Alina Șerban și Ramona Coroamă) a încheiat turneul final între primele opt echipe ale României și a dat coșgetera competiției, pe Irina Macovei! În același an, Irina Macovei a primit un premiu special la Vlad Moldoveanu Basketball Academy Summer Camp, fiind câștigătoarea concursului de aruncări de trei puncte.  
 
Într-un interviu pentru ZIUA de Constanța, Irina Macovei își prezintă frumoasa-i poveste din baschet.    
 
Irina, cum a început aventura ta în baschet? La ce vârstă ai demarat acest sport? A fost primul sau înainte ai practicat și altă ramură sportivă?
 
Practic acest sport de la vârsta de șase ani. Chiar dacă am mai făcut câteva sporturi înainte, cum ar fi înot sau tenis, m-am îndrăgostit de baschet de la primul antrenament și de atunci am știut că asta vreau să fac în continuare
 
Ai în familie sportivi sau foști sportivi, de la care ai moștenit acest talent?
 
Sunt singura sportivă de performanță din familie, dar primesc uneori sfaturi de la unchiul, care a jucat baschet în liceu.
 
Prima partidă oficială îi rămâne întotdeauna în minte și în suflet unui sportiv. Tu cum ai trăit acel meci și cum te-a influențat ulterior în carieră?
 
Țin minte că eram foarte entuziasmată înainte de primul meci oficial, ca urmare nu am putut dormi cu o seară înainte, dar toate emoțiile s-au risipit atunci când partida a început și, mai ales, după ce am deschis scorul. Acea zi a fost ca un vis și m-a ajutat să fiu mai încrezătoare și să joc cu mai multă intensitate.
 
La debutul pe teren propriu, a înscris la ultima fază
 
Cât de important este pentru tine, o junioară, să susții meciuri oficiale cu echipa de senioare?
 
Este o onoare ca, la aceasta vârstă, să mă antrenez cu echipa de senioare și să am ocazia să învăț cât mai multe de la ele. Așadar, este foarte important pentru mine să fiu alături de ele la meciurile oficiale, deoarece fiecare partidă este o lecție valoroasă și, indiferent dacă joc sau nu, eu tot învăț lucruri care mă vor ajuta și care mă vor forma ca jucător.
 
Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit de la antrenorii tăi până acum?
 
Să fiu perseverentă și să nu renunț la visul meu, indiferent cât de dificil poate fi.
 
Ce ai simțit în momentul în care, la meciul cu CSU Olimpia Brașov, din Liga Națională, ai marcat în ultima secundă? 
 
A fost un sentiment incredibil să pot marca în ultima secundă la debutul meu de pe teren propriu și îi mulțumesc antrenorului că a avut încredere în mine să mă introducă în meci. Echipa m-a susținut și m-a încurajat foarte mult să arunc și mă bucur că am înscris în sala în care eram doar spectatoare atunci când eram mică și eram fascinată de complexitatea jocului.
 
„Îmi place la ea că nu are frică“
 
Implicarea Irinei Macovei, dar și a altor tinere baschetbaliste de la CSM Constanța, aflate în cercul echipei mari, a fost remarcată. „O felicit pe această cale pe Irina, și pentru punctele din finalul partidei cu Olimpia Brașov. Îmi place la ea că nu are frică. Sunt niște copii care muncesc destul de mult, și ea, și Amira Bou-Chedid, și Anisia Cain. Încet-încet, sperăm să le putem oferi minute anul acesta și mai ales anii următori, având în vedere că sunt niște copii ai Constanței și știți bine că noi tot timpul ne orientăm să creștem copiii Constanței. E un plan extrem de important pentru echipa noastră. Asta vom face și în continuare. Din păcate, programul școlar e foarte aglomerat pentru ele“, a precizat Alexandru Olteanu. „Mă bucur enorm că a jucat și Irina și a dat coș, să simtă și ea cum e să joci la echipa mare. Are atitudine bună și sper să și-o mențină“, a spus și Gabriela Mărginean. 
 
Cupa Federației, cadoul de ziua ei
 
Irina, cum te-au primit fetele de la prima echipă în rândul lor și cât de motivant este să fii alături de jucătoare de top, într-o echipă vicecampioană a României?
 
Recunosc că, la început, am avut emoții, deoarece este o echipă de top, formată din jucătoare pe care le admir, dar fetele s-au comportat foarte frumos cu mine. M-au ajutat să mă integrez și să simt că fac cu adevărat parte din echipă.
 
Care e cea mai mare reușită a ta de până acum în baschet?
 
Am doua reușite mari, una pe plan individual, atunci când am ieșit coșghetera sezonului la vârsta de 14 ani, și cea mai mare realizare cu echipa a fost câștigarea Cupei Federației chiar de ziua mea, anul trecut.
 
Record de 31 de puncte
 
Care e recordul tău de puncte marcate într-o partidă?
 
Cel mai mult am înscris 31 de puncte.
 
Este greu să îmbini și sportul, și cartea, având în vedere că și școala are o importanță deosebită? Ce sacrificii faci în numele performenței?
 
Este dificil să îmbin școala cu baschetul, dar m-am obișnuit, deoarece familia mea mi-a spus de când eram mică că nu trebuie să neglijez educația. Sunt momente când îmi fac temele sau învăț atunci când sunt plecată în deplasări sau stau trează până mai târziu. Am fost nevoită să învăț să-mi gestionez timpul ca să le pot face pe amândouă, iar acum pot spune că ma descurc destul de bine.
 
Fiecare tânăr sportiv are un idol, ale cărui realizări îi dau aripi să se pregătească și să joace tot mai bine. Idolul tău cine e și ce admiri cel mai mult la această persoană?
 
Idolul meu și unul dintre motivele pentru care vreau să am o carieră îin baschet este Kobe Bryant. De când am început să mă uit la meciurile din NBA, am fost impresionata de jocul lui și m-am documentat despre viața și cariera lui. Cel mai mult admir la el dedicația și pasiunea pe care o avea față de baschet. Încă îi studiez meciurile și mișcările lui și îmi doresc ca, intr-o zi, să pot fi inspirația unui copil care spera la o carieră în baschet.
 
Îi place și fotbalul
 
Știu că timpul liber îți e drămuit, dar așa puțin cât e, cum ți-l petreci?
 
Atunci când am puțin timp liber îl petrec cu familia, deoarece sunt zile în care abia îi văd și compania lor mă face să mă simt bine și să-mi iau gândul de la problemele cotidiene.
 
În afară de baschet, ai și alte sporturi pe care le urmărești cu plăcere?
 
În majoritatea timpului, urmăresc meciuri de baschet, dar îmi place să mă uit și la partide de fotbal.
 
Care e obiectivul tău cel mai de sus în baschet?
 
Îmi doresc să joc la un nivel înalt în Europa sau poate chiar in America și să am un impact asupra baschetului din România.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Irina Macovei și Facebook (CSM Constanța Baschet)
 
Citește și:
 
Baschet
Constănțeanca Irina Macovei, premiu special la VMBA Summer Camp 2022. Antrenori de pe litoral, oficiali cu licență FIBA (GALERIE FOTO)

 
Baschet
CSM Constanța, al treilea trofeu stagional. A câștigat și Cupa Federației! Alina Podar, MVP în finală (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii