Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul on line cu Directorul DSP Constantin Dina s-a încheiat Tema a fost - Sunteţi mulţumiţi de cum sunteţi trataţi în spitalele din Constanţa?

ro

23 Sep, 2010 00:00 6037 Marime text
01.jpgSe vorbeşte mult despre insuficienţa banilor, despre descentralizare, dar foarte puţin despre capitalul uman, poate cel mai important. În Constanţa există un mare grad de neîncredere în medici iar în piaţa circulă de ani buni vorba: „Cel mai bun medic este trenul spre Bucureşti"! Unde intervine ruptura? Este o chestiune de sistem? Spitalele au devenit un pericol pentru viaţă? Vă e teamă să apelaţi la Spitalul Judeţean? Aţi întâlnit situaţii în care spitalizarea a dus la îmbolnăviri mai grave?

În ce măsură starea proastă a Spitalului Judeţeaneste cauzată de subfinanţare sau de investiţii prost făcute sau de reorganizarea făcută de Consiliul Judeţean? De ce viitorii medici nu maiau acces la practica din spital? Şi, nu în ultimul rând, de ce apar atâteadezastre în asistenţa de urgenţă? Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Constantin DINA răspunde la toate aceste întrebări joi de la ora 14.00 la interviu online prin intermediului chat-ului direct pe site-ul://www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavroastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa de mail: interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei:Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările Redacţiei:

-În condiţiile în care SCJU Constanţa se află la limitasupravieţuirii, cum comentaţi faptul că prin grija actualului manager seplătesc lunar două contracte de către 12000 ron, exclusiv TVA pentruconsultanţă management tehnic şi administrativ şi un altul pentru asistenţăjuridică. În ce condiţii s-au încheiat aceste contracte şi cum au fost alesecele două societăţi?

C.D: Banuiesc ca aceste contracte s-au facut conform legislatiei in vigoare iar daca cei de la CJC care ar trebui sa controleze spitalul in acest sens nu o fac, atunci DSP nu poate face acest control la cele doua contracte. asteptam sa se sesiseze CJC. In acest moment nu putem face un audit retroactiv. Pe problema contractului juridic o comisie a ministerului a facut verificari, deocamdata nu avem un raport al ministerului. Il asteptam si il vom face public. 

-Domnule director Constantin Dina ce poziţie are Direcţiade Sănătate Publică a judeţului Constanţa faţă de externalizarea serviciilordin cadrul celei mai mari unităţi medicale din judeţ? Încredinţarea acestorservicii către terţi au condus la oferirea de servicii medicale foarte scumpepentru pacienţi. Avem cazul concret al laboratorului de analize al spitalului,laborator care a avut câştig de cauză în dosarul pe care l-a avut la instanţeledin Constanţa cu conducerea spitalului?

CD: Nu cunosc care a fost obiectul procesului si ce sentinta a fost data la dosar, de asemenea legat de concesionarea serviciului de laborator, probabil la baza acestei concesionari a stat un studiu care trebuia sa constate scaderea cheltuielilor si nu numai. 

-De ce s-a privatizat bucătăria spitalului judeţean încondiţiile în care firma privată nu a fost plătită din luna martie şi nu va maiputea oferi servicii pacienţilor?

CD:Nu cunosc de cand nu a fost platita aceasta societate si nici de ce s-a concecionat, atata timp cat nu am cunostinta despre motivele care au stat la baza deciziei. Dar cheltuielile ar trebui sa scada, CJC trebuie sa verifice. 

-Domnul director Dan Capăţână a declarat că externalizândserviciile de pază, spălătorie şi curăţenie va redcue bugetul de salarii de la87,8% la 77,8%, respectiv cu 10 procente. Dacă s-a făcut această reducere, dece mai ere nevoie şi alte disponibilizări?

CD: Din cunostintele mele serviciile de spalatoria si curatenia nu au fost concesionate si nici externalizate.

-Aveţi cunoştinţă de faptul că un manager de spitalclinic are nevoie de grad universitar pentru a ocupa aceastăfuncţie? Din informaţiile noastre,domnul Căpăţână este un simplu cadru medical de medicină generală?

CD:Ca sa fii manager trebuie sa fii manager trebuie sa ai grad universitar sau medic primar. Din informatiile mele, dr Capatana este profesor la Universitatea Saguna.

-Nu există un grad de incompatibilitate major în faptul căactualul manager al SCJU, Dan Căpăţână a ocupat şi o funcţie de conducere încadrul „Synevo", firmă căreia i-a încredinţat serviciul de laborator analize?

CD: Nu pot sa ma pronunt, fiindca nu stiu in ce perioada a lucrat la laboratorul Synev.

-În legătură cu externalizarea serviciilor, societatea care asigură serviciul de catering. Când veţi întreprinde un control?

CD: O sa trimitem o echipa sa verifice si va vom tine la curent cu rezultatele anchetei noastre.

-De ce managerul Dan Căpăţână a externalizat serviciul depază al SCJU, după ce le-a cerut angajaţilor acestui serviciu să efectueze pecheltuiala personală cursuri de pregătire şi perfecţionare pentru agenţi depază la firme specializate. De ce nu s-au plătit salarii compensatoriisalariaţilor de la pază şi de ce aceştia au fost daţi afară de răi şireangajaţi de buni de firma care a preluat serviciul de pază din spital?

CD:In cazul contractului de paza sunt mai multe lucruri de spus. A venit si la mine la directiei cineva de la sindicat sa-mi reclame problemele legate de paza. am discutat cu ambele parti. conducerea spitalului acuza firma de paza ca in spital e plin de comercianti care intra in saloanele pacientilor si-i agaseaza cu tot felul de obiecte vandabile iar o parte din cei care viziteaza spitalul pentru pacientii internati s-au plans ca au trebuit sa plateasca suplimentar accesul in spital. de cealalta parte, paznicii sustin ca conducerea a vrut saa externalizeze serviciul si toate aceste lucruri sunt un pretext. tot ce pot sa spun ca la un moment dat , o echipa de control era in spital intr-o verificare inopinanta cand doua comerciante au trecut pe langa echipa de control, echipa aflandu-se pe o sectie clinica, in afara orelor de vizita. 

-Cum este posibil să se externalizeze serviciul despălătorie când bolnavii au tot felul de complicaţii şi probleme posoperatoriişi necesită o permanentă îngrijire într-un spaţiu steril, ceea ce presupune şischimbarea de câteva ori pe zi a lenjeriilor de pat. Acest serviciu despălătorie funcţionează permanent în orice spital din ţara asta mai cu seamăîntr-un spital judeţean cum este cel de la Constanţa . Şi exemplele potcontinua legat de contractele încheiate de managerul Dan Căpăţănă.

CD:DIN INFORMATIILE PE CARE LE DETIN EU STIU CA NU S-A EXTERNALIZAT ACEST SERVICIU DE SPALATORIE. VOI VERIFICA.

-Cum se pot trata pacienţii într-o unitate medicală carenu are antibiotice, anticoagulante, pansamente şi multe medicamente necesareunui tratament corespunzător?

CD: Nu se pot trata intr-o astfel de unitate dar stocul de materiale sanitare si medicamente trebuie asigurate de conducerea spitalului.

-Care este punctul de vedere al DSP în legătură cusesizarea venită din partea corpului medical din SCJU care reclamă faptul cătratamentele şi indicaţiile chirurgicale în clinicile spitalului se fac, înafara legii numai cu aprobarea managerului Dan Capăţână şi a directoruluimedical, Liliana Tuţă.

CD: Nu am primit la DSP o astfel de sesizare dar daca voi primii voi cere un punct de vedere la spital. in ceea ce priveste organizarea interna, este atributul managerului.

-Care este situaţia anchetelor pe care DSP le efectueazăla nivelul SCJU?

CD: in cazul lui Hanz Riad s-a dat verdict de malpraxis dar nu-i putem ridica dreptul de libera practica. 

- Cum seva implica DSP în soluţionarea problemei spinoase a disponibilizărilor şireorganizării din SCJU, după ce Prefectul Claudiu Palaz a atacat parţial îninstanţă modalitatea prin care au fost înlocuiţi şefii de secţie din cadrulSCJU? Cum comentati punctul de vedere al Consiliului Judetene. Colegiul Medicilor se subordoneaza CJC? Sunteti de acord cu referendumul propus de presedintele CJC, Nicusor Constantinescu?

CD:  Sunt sigur ca actul medical s-a imbunatatit de cand SCJU a devenit spital universitar. Nu sunt de acord cu organizarea unui referendum fiindca rezultatul referendumului il stim deja, constantenii vor fi de acord cu existenta unui spital clinic universitat in judetul Constanta si astfel se vor cheltui bani degeaba. Colegiul medicilor nu se subordoneaza CJC, este un organism de sine statator. nu stiu in ce conjunctura, presedintele CJC a facut solicitatea catre Colegiul Medicilor.

- Aveti informatii ca se intentioneaza sa se scape de statul de spital universitar pentru ca SCJU sa fie apoi privatizat?

CD: Nu cred ca se poate intampla acest lucru, sa se desfiinteze un spital clinic universitar, asta pentru ca necesita pe de o parte proceduri indelungate si greoaie iar pe de alta parte ar scadea finantarea pe care o primeste spitalul clinic, fiindca ar fi declasificat.Nu am auzit de aceasta intentie.

Intrebările cititorilor: 

- Viorica: Cate posturi s-au deblocat inppitalele municipale din Mangalia şi Medgidia au primit de la MinisterulSănătăţii si care sunt specializarile?

- Marius S.: De ce s-a desfiintat compartimentul de terapie intensiva dincadrul Spitalului Municipal Constanta?

- Florian Manole: Care este stadiul actiunilor in justitie deschise dereprezentanţii Federaţiei Sanitas *primele de stabilitate şi nici al 13-leasalariu, aceleaşi probleme financiare înregistrându-se şi la Mangalia, Medgidiaşi Cernavodă. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:45 @Constatean:Salariul meu este 1515 ron* conform fluturasului de salariu.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:39 @monica. Sefii de sectii au fost numiti de presedintele cjc, nicuor constantinescu, prin dispozitie de presedinte iar consiliul de administratie nici macar nu a reusit sa discute despre acest lucru, pentru ca la momentul respectiv, d-nul marin laurentiu a adus la cunostinta consiliului, numirea sefilor de sectie este atributul seful cjc. Trebuie sa va spun ca avizul ministerului sanatatii nu exista pentru actuala schema de organizare. Ministerul a fost informat, cunoaste situatia si din informatiile pe care le am nu si-au dat avizul. Noi colaboram foarte bine cu institutia prefectului si cum d-nul prefect este garantul respectarii legii in judetul constanta, consider ca a luat decizia cea mai buna in legatura cu atacarea ordinului de numire a sefilor se sectii.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:35 @monica: cjc detine controlul asupra managementului medical si administrativ. Dsp incheie contracte cu scju pentru aceste programe de sanatate, asta nu inseamna ca se subordoneaza dsp.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:34 @asistena: pentru judetul cta s-au deblocat 55 de posturi.Ministerul sanatatii a trimis pana acum doua comisii de control la scju, ultima in luna iulie si asteptam sa vedem raportul dumnealor.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:32 @poliana: spitalele de boli infectioase ar trebui sa fie dotate cu aceste vaccinuri si nu populatia ar trebui sa le achizitioneze.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:31 @Rascruciatul: Salarii mici avem cu totii, inclusiv eu.Nu mi se pare normal ca medicul sa solicite atentii.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:30 @Iulian:Aceasta problema am diuscutat-o cu managerul spitalului, deoarece si eu m-am scandalizat cand am aflat acest lucru si d-nul Capatana nu ar fi afirmat acest lucru si ca studentii facultatii de medicina vor fi bine primiti in cadrul SCJU.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:28 @Mimi: intr-adevar asa am promit si m-am tinut de cuvantsi dupa cum au constat si medicii, o parte din UPU s-a dat deja in folosinta si de saptamana viitoare probabil vor incepe lucrarile si la partea care a ramas de renovat. Ministerul Sanatatii a oferit 10 miliarde.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:26 @Capatanosul: atata timp cat SCJU este in subordinea CJC iar presedintele CJC este membru PSD se poate spune ca managerul spitalului a fost impus de PSD. Cat despre privatizarea sectiei de diabet, nu am informatii, dar daca se doreste asa ceva , mi se pare inancceptabil, fiind este o sectie doatata la standarde inalte si s-a muncit foarte mult si nu e de dorit sa se intample acest lucru.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:12 @Floare de colt: Restaurantul din spital dateaza din perioada 2007 -2008 si nu am cunostinta de chiria platita. nu stiu ce decizii a luat CA al SCJU privind privatizarea bucatariei. probabil considerente financiare. Banii proveniti din taxa de acces sunt folosite pentru spalarea haletelor, se utilizeaza pentru spital.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 23 Sep, 2010 14:09 @Mariana Petru: Spitalele incepand cu data de 15 iulie sunt la Consliul Judetean Constanta. Ministerul sanatattii face politca sanitara in romania, iar managementul a fost transferat CJC. DSP se ocupa de supravegherea starii de sanatate a populatiei. - Spitalul nu externalizase decat laboratorul de analize pana sa intre in subordinea Consiliul Judetean..
  • marga 23 Sep, 2010 13:52 cine este avocatul spitalului in procesul cu dr. Patrut?
  • marga 23 Sep, 2010 13:37 Domnule Dina, cine este avocatul spitalului judetean in procesul cu domnul profesor doctor Patrut?
  • constantean 23 Sep, 2010 12:47 de ce nu va implicati cu adevarat in problemele reale ale oamenilor si va comportati exact ca o maimutica si marioneta.Poate ne spune Dl.Dina ce salariu are si mai exact salariile si primele de sute de milioane de lei incasate,asta in timp ce pacientii,cadrele medicalesi spitalele sant calcate efectiv in picioare.noi vedem ca dvs.si familia dvs.prospera.nu este sotia dvs.u avocat atat de renumit ...stie toata lumea cine este si ce face....
  • Badarau 22 Sep, 2010 20:59 CIRC!! Asta s-a vrut,dictatura unuia fara cap!! El are CAPATANA!!!!!!Bravo nicusor si gasca!Halal de voi!!"Toate aceste nemernicii se intampla deoarece a tost schimbat did functia de manager Eminentul Dr, NIculescu ,cel mai cinstit cel mai capabil cel care nu a acceptat sa-si plateasca functia....bravo Lui!!!!!.
  • Badarau 22 Sep, 2010 20:58 "Victoria Badarau e cam crizata oare cine a propus sa fie sefa? Plecam cu trenu in Bucuresti"
  • Barbu 22 Sep, 2010 20:58 pun pariu ca pina la toamna facultate de medicina si stomatologie o sa fie inchise.In conditii asta nu poate sa functioneaza facultate si nici sa pregateste studentii,rezidentii,masterantii.... Pacat pt munca lui Sarbu si Bordei,Bordeianu,Voina...A venit un 0 si distruge un spital clinic ca sa aduce pe afacerea lui." Toti oamenii capabili,care faceau cinste acestui spital au fost dati deoparte un dr.Sarbu,drAschie,dr Bordeianu,drEnescu,mare pacat ,erau niste nume care spuneau ceva,acum se vor suplimenta trenurile spre Bucuresti".
  • Vlase 22 Sep, 2010 20:52 Sa se mai hotarasca ca unii vor sa faca tot Sef sectie ,conferentiar ,cabinete private daca se poate cate 2-3 ei opereaza spuma societatii pe bani grei si tot ei se plimba din oras in oras si din tara in tara la conferinte simpozioane si consfatuiri de crezi ca nu au ce pune pe masa la stranepoti Mai incetisor ca unii sunt si batraniori si sa nu faca infarct la datorie Mai sunt si tineri care ar trebui promovati corect nu pe SPAGI"
  • Monica 22 Sep, 2010 20:50 Care este pozitia Directiei de Sanatate Publica in legatura suspendarea medicilor sefei de sectie? De ce domnul Dina a ingaduit ca numirea sefilor de sectii sa se faca fara acceptul Decanatului Facultatii de Medicina Constanta si implicit a Ministerului Sanatatii? Spitalul Judetean se subordoneaza in continuare Ministerului de la care primeste fonduri pe programele nationala si in ce fel Consiliului Judetean??? Doar prin numirea si mentinerea managerului PSD Capatana?
  • asistenta 21 Sep, 2010 23:15 cate posturi s-au deblocat la spitalul judetean? stie ministerul ce face capatana la Constanta. Manea de la sindicat s-a vandut cu totul, dvs ce faceti pentru noi, domnule director de la directie???
  • Sanatatea sufera cumplit 21 Sep, 2010 23:05 Sanatatea e doar unul din punctele nevralgice in Romania. Daca am sta sa analizam fiecare institutie si sistem, cred ca putine ar iesi cu fata curata. Poate singura explicatie este lipsa de respect, pentru noi insine dar si pentru cei din jur si pentru comunitate. E foarte greu sa schimbi o mentalitate si sa contribui cu altceva decat cu vorbe pentru a imbunatati situatia, totusi speranta inca exista atata vreme cat generatiile tinere nu rabda "traditia". Spuneti si voi ce va deranjaza si poate la un moment dat se va sesiza si cine trebuie. Eu acum spun "Sanatatea sufera cumplit!" Mentiune: Exista totusi medici exceptionali care fac minuni, pentru ei, semnalele de alarma sunt la fel de dureroase ca si pentru noi.
  • Poliana 21 Sep, 2010 23:03 Intre copiii mici si pensionarii care au nevoie de medicamente nu e nici o diferenta, nici unii, nici altii nu primesc retete compensate. La farmacii in doar cateva ore se epuizeaza fondurile asa ca doar daca suporti o coada infernala si daca te iei la cearta cu farmacista ca la usa cortului mai ai o sansa. Toate ca toate, dar acum a inceput si criza de vaccinuri, mai precis antirabic si antitetanos. Acestea sunt prea scumpe si stocurile in spitalul de boli infectioase sunt epuizate de ceva vreme, despre alte spitale, Dumnezeu stie in ce situatie se afla la acest capitol. Asa ca daca ai nevoie de un astfel de vaccin trebuie intai sa il cumperi de la farmacie si apoi sa mergi la spital cu el. Vaccinurile in cauza nu se mai gasesc in sectiile de boli infectioase pentru ca asigurarile nu mai deconteaza sumele necesare pentru achizitionarea lor. Un astfel de vaccin costa in jur de 3 milioane.
  • Rascruciatul 21 Sep, 2010 23:01 Cand tu ai un salariu minim pe economie si spaga la medicului poate trece de 10 milioane,ce-i de facut domnule director???
  • Vuvuzela 21 Sep, 2010 22:59 Priviţi şi suportaţi cu bărbăţie adevărul crunt al Sănătăţii, aflată acum în staţia Terminus. Ascultaţi, pentru ultima oară, vocea medicilor. Cugetaţi în linişte la problemele puse pe tapet si in memoriul trimis la Directie , pentru că de voi depinde Sănătatea tuturor.
  • Gabriel 21 Sep, 2010 22:56 FACULTATEA DE MEDICINĂ CONSTANŢA, A TREIA DIN ŢARĂ. Nu de puţine ori, autorităţile s-au mândrit cu facultatea constănţeană, rezultatele absolvenţilor la concursul naţional de rezidenţiat fiind unele remarcabile, în ciuda faptului că nu mereu studenţii au avut la îndemână întreaga bază materială. De ce se doreste sa fim scosi din spital???
  • Orbai Iulian 21 Sep, 2010 22:54 Am fost anunţaţi, indirect, printr-o persoană pe care nu o cunoaştem, că trebuie să ne luăm toate aparatele pentru că, de la 1 octombrie, studenţii nu vor mai fi primiţi în spital. Unde să-i ducem? Faci medicină fără să ai acces la spital?
  • Mimi 21 Sep, 2010 16:23 Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Constantin Dina promite ca va aduce bani de la minister pentru inaugurarea UPU, corpul nou. Cand domnul Dina???? Cand??? Ce va recomanda domnule Dina sa va reinscrieti la concursul pentru DSP, ce mai face acest DSP?
  • spitalul groazei 21 Sep, 2010 16:18 Capatana este un mincinos. Unde are pe holurile spitalului sali improvizate pentru care il amendeaza pompierii?una este linga biroul lui in cara sper sa nu mai stea mult, super renovata si utilata cu tot ce trebuie penrtu o sala de curs. a doua e pe holul care duce in policlinica la fel renovata si utilata pentr asa ceva. chiar asa ne minte in fata de parca noi traim sub pamint. desfiintez bucataria ca e plina de gindaci(de fapt aveai nevoie de spatiu), bagai 300.000mil pe luna acum bagi 700.000 afacere. ai renuntat la paza proprie cu 200.000 mil ai bagat firma cu 600.000 afacere. personalul auxiliar nu e bun iar ca un electrician sau instalator ridica 6-7 mil trebuie de la firma cu 15 mil. laboratorul spitalului nu e bun, e bun al tau care treb sa incaseze sute de milioane de lei. sti sa vi sa spui ca tu nu ai nici o legatura cu nimic, ministru azis, constantinescu a zis, consiliu a zis, tu esti cel mai curat si noi sintem orbi. ieri erai dupa bani tu la constantinescu, da cum dracu se face ca la ora 11 nici un hot din echipa ta nu avea masina in curte? CAPATANA E UN HOT CARE STIE DOAR DE INTERESELE LUI.
  • Capatanosul 21 Sep, 2010 16:15 Umbla zvonul ca stimatul Capatana vrea sa privatizeze sectia de diabet care s-a chinuit sa o faca regretatul Dr. DIda. ce parere aveti domnule director. de ce nu spuneti ca capatana a fost impus de psd???
  • Floare de Colt 21 Sep, 2010 16:02 - ce chirie plateste laboratorul Synevo amplasat in cadrul Policlinicii? - ce chirie plateste restaurantul din spital si mai ales de ce a fost privatizata bucataria spitalului??? - Ce se intampla cu banii incasati pentru legitimatiile de acces in spital. fiecare vizitator plateste cate 5 ron la intrarea in spital.
  • Mariana Petru 21 Sep, 2010 11:17 1. As vrea sa ne spuna d=nul Dina ce atributii mai are Directia pe care o conduce in conditiile in care toate spitalele au intrat in subordinarea autoritatilor locale? 2. In al doilea rand am rugamintea ca invitatul dvs sa ne explice de ce nu a luat nicio masura in legatura cu actul de management al directorului de la Judetean care a transformat spitalul intr=un SRL si a scos la privatizare tot ce s-a putut.