Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera „Voi distruge caracatiţa PSD Constanţa“

ro

12 Sep, 2014 00:00 11744 Marime text
Consiliul Local Peştera ar putea deveni primul consiliu local independent din România. Din cei 13 aleşi locali, 12 sunt acum apolitici. Gestul lor reprezintă o formă de protest faţă de PSD Constanţa şi faţă de Consiliul Judeţean. Ce semnificaţie are această mişcare pe scena politică din Constanţa? Pot aceste demisii să creeze un precedent periculos în contextul proximei campanii pentru alegerile prezidenţiale? Ce i se reproşează conducerii PSD Constanţa? Dar Consiliului Judeţean?

Am discutat despre aceste aspecte cu Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.

Consilierii locali din Peştera au demisionat, ieri, în masă din partidele pe listele cărora au candidat. Ce anume a stat la baza acestei decizii fără precedent în judeţul Constanţa?

Dezamăgirea consilierilor care au făcut campanii electorale timp de şase ani pentru PSD (pentru care au obţinut la toate alegerile peste 90%), iar partidul nu s-a achitat de promisiunile pe care le-a făcut prin noi cetăţenilor comunei. Prin acest gest, ei refuză să-şi mintă în continuare alegătorii.
Nu mai vor să fie păpuşile pe care politicienii le folosesc în campaniile electorale, pentru a-şi lua votul. În mod cert, până la următoarele alegeri, aceşti politicieni nu mai calcă în localitate.

Ce semnificaţie au demisiile lor din PSD, respectiv PNL? Ar putea să se creeze un precedent periculos în contextul proximei campanii pentru alegerile prezidenţiale?

La cât sunt ei de indiferenţi faţă de cetăţeni, cred că nu-i va mişca în niciun fel. Dacă exemplul comunei Peştera ar fi urmat şi de alte administraţii locale, atunci teama că-şi vor pierde scaunele le va schimba comportamentul. Da, dacă toţi cei responsabili de bunăstarea cetăţenilor pe care-i reprezintă (primari şi consilieri, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri judeţeni) ar deveni independenţi. În acest caz, am da şah mat tuturor politicienilor, aducându-i în acest fel cu picioarele pe pământ. Este o şansă, ar fi păcat să o ratăm.

Odată cu demisia consilierilor locali din PSD, a fost anunţată şi dizolvarea Organizaţiei Locale PSD Peştera. Ce rol avea această filială pentru „maşinăria“ PSD Constanţa?

Ce face PSD mai departe nu este treaba noastră, deşi rezultatele obţinute de PSD Peştera în ultimii şase ani nu ar trebui să fie de neluat în seamă.

Dacă vor exista propuneri, îi veţi sfătui pe consilierii locali din comuna Peştera să se îndrepte către alte formaţiuni politice? Ce anume trebuie luat în calcul înainte de o astfel de decizie?

Mi-aş dori să rămână independenţi, iar colaborarea cu partidele politice să se bazeze pe lucruri concrete, nu pe promisiuni. Cred că au suportat prea multe dezamăgiri de la politicieni în toţi aceşti ani.

Se vehiculează că aleşii locali din Peştera ar fi profitat, şi ei, de ordonanţa traseismului politic. Această ordonanţă este însă controversată, existând şi voci care susţin că nu e exclus ca aleşii locali care pleacă acum de la un partid la altul să-şi piardă ulterior mandatele. Consilierii locali au luat în calcul varianta pierderii mandatelor?

Bineînţeles! Dacă va fi cazul, ne vom duce din nou în faţa cetăţenilor, cu fruntea sus, privindu-i în ochi, şi suntem convinşi că vom obţine un rezultat şi mai bun.

Aleşii locali din Peştera susţin că localitatea dumneavoastră nu este singura pe care CJC ar trata-o cu indiferenţă. De ce credeţi însă că alte administraţii locale din judeţ tac?

Fiecare dintre aleşii locali decide să-şi reprezinte cetăţenii după cum consideră potrivit.

Acum, că atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean au fost preluate, şi printr-o hotărâre de CJC, de vicepreşedintele Cristinel Dragomir, vă aşteptaţi ca Peştera să fie tratată altfel de ce mai importantă instituţie din judeţ?

Vineri, la cea mai recentă şedinţă a CJC, atunci când domnul Dragomir a preluat, prin hotărâre de consiliu, atribuţiile de preşedinte, mă aşteptam la o corectare a atitudinii faţă de comuna Peştera (care a contribuit cu 95% dintre voturi pentru ca domnul Dragomir să fie vicepreşedintele CJC). Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am constatat, din nou, că ce se naşte din pisică şoareci mănâncă.

Ce planuri aveţi pentru alegerile locale din 2016?

Voi distruge caracatiţa PSD Constanţa, care, în cei aproape 15 ani de conducere, a sărăcit acest judeţ. Iau în calcul, la modul cel mai serios, o candidatură pentru conducerea Consiliului Judeţean Constanţa.

Sunt oameni în politică şi în administraţie care prevăd sfârşitul „epocii“ Nicuşor Constantinescu. Ce părere aveţi?

Sfârşitul aşa-numitei epoci Nicuşor Constantinescu a început să se prefigureze cu ani în urmă, atunci când preşedintele CJC a uitat de atribuţiile şi obligaţiile funcţiei publice în care a fost ales şi a pus pe primul loc interesele personale şi ale camarilei.

Cum credeţi că se va derula campania pentru alegerile prezidenţiale? Ce aşteptări aveţi?

Mă aştept să se amplifice minciuna, dar sunt convins că, de data aceasta, alegătorii vor fi mai deştepţi decât politicienii.

Pe cine veţi susţine, dumneavoastră şi echipa dumneavoastră, în cursa pentru Cotroceni?

Voi susţine un candidat independent, dacă acesta îşi va depune candidatura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Raspuns - Invitat ZIUA pentru Nicu 11 Sep, 2014 12:14 Da.
  • Raspuns - Invitat ZIUA pentru Radu 11 Sep, 2014 12:13 Tocmai am afirmat, mai devreme, că îmi asum o candidatură pentru conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, funcţie din care voi putea sprijini toate localităţile judeţului, inclusiv Medgidia. Pentru acest lucru însă voi avea nevoie ca toţi alegătorii din judeţul Constanţa să-şi dorească acest lucru.
  • Raspuns - Invitat ZIUA pentru Adrian 11 Sep, 2014 12:11 Poate fi un prim pas pentru depolitizarea administraţiei publice, lucru benefic pentru cetăţean.
  • fara nume 11 Sep, 2014 09:43 Adrian: Ce credeti ca veti rezolva cu aceasta independenta politica? Cat timp in jurul dumneavoastra toti vor fi inregimentati politic chiar credeti ca veti putea schimba ceva?
  • Nicu 11 Sep, 2014 09:14 Gabi: Este adevarat ca veti candida pentru functia de presedinte al CJC?
  • fara nume 10 Sep, 2014 20:26 Radu: Felicitari si domnului primar si consilierilor locali pentru initiativa de a demisiona din partide. Ar trebui urmat acest exemplu si de alte comunitati locale. Va veni domnul Vrabie la Medgidia la primarie din 2016?