Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu trupa Interitus Dei s-a terminat Tema a fost - „Strâga", o reinterpretare a folclorului după 18 ani de metale"

ro

26 Jan, 2012 00:00 4648 Marime text

img_4011_.jpgTrupa constănţeană „Interitus Dei", a lansat pe 20 ianuarie, videoclipul la piesa „Strâga", prima piesă în limba română înregistră până în prezent. Aceasta va face parte din viitorul album al trupei, al cincilea album de studio, care ar urma să apară în cursul anului 2012 şi care va purta numele „Ocult". „Strâga", reprezintă un tribut muzical adus culturii folclorice româneşti. Pentru cunoscători, Interitus Dei este un nume cu... greutate în peisajul muzical underground autohton, dar mai ales internaţional. Trupa, care a luat fiinţă la Constanţa, ca formaţie doom-gothic, are în spate o istorie de 18 ani concretizată într-o mulţime de concerte şi patru albume. Bogdan Boeru, vocal şi Ruhan Terente, chitară vorbesc joi de la ora 14.00 la Interviu Online in direct pe www.ziuaconstanta.ro despre culisele videoclipului piesei „Strâga", despre turneul european care va promova noul album precum şi despre piaţa muzicală din România la început de 2012. Interitus Dei sunt: Bogdan Boeru - bass şi vocal, Cristian Ţenţu - chitară, Adrian Galu - voce, Ruhan Terente - chitară, Sebastian Natas - tobe.



Realizator: Lavinia Siclitaru


Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari redactiei:

img_4018_.jpg1. Ce semnificatie are numele trupei (n.r.Interitus Dei)?

R.T.: In forma asta pentru noi inseamna “amurgul zeilor”, in niciun caz “moartea lui Dumnezeu” asa cum au interpretat unii. daca cineva are curiozitatea sa ne urmareasca textele poate observa ca au multe trimiteri catre mitologie. Nu suntem satanisti, chiar suntem multiconfesionali in trupa.

2. Trupa a trecut prin mai multe schimbari de componenta in cei 18 ani de activitate. Formula actuala este pentru voi cea mai stabila?

R.T.: Frontul este stabil din 2004. Schimbarile le-am facut numai la tobari, fie din motive medicale, fie personale. Avem stabilitatea celor de la Paradise Lost, nu si celebritatea lor.


3. Care a fost cel mai bine primit material discografic Interitus Dei si care este preferatul vostru?

R.T.: Mai toate au fost bine primite, ca dovada ca toate sunt epuizate. Primul album am fost nevoit sa i-l fur unui fan. Preferatul meu este “In motion”, cel de-al patrulea album.

4. Pregatiti lansarea celui de-al cincilea album de studio "Occult", un album la care lucrati din 2010. Am citit ca albumul trebuie inregistrat in 10 zile in Germania. De ce l-ati amanat pana anul acesta?

R.T.: Albumul a fost tras in Germania in 2010 si acum se afla la masterizare. Are piesele gata, coperta, e gata de lansare. Lansarea va avea loc cel mai probabil in martie-aprilie pentru ca in a doua jumatate a lunii aprilie incepe turneul de promovare.

5. Cum lucrati la compozitia pieselor? Lucrati individual sau colaborati intre voi?

R.T.: De versuri se ocupa exclusiv Bogdan, pentru ca este specialitatea lui iar de muzica de ocupam mai toti. Ideile se asambleaza in sala de repetitii. Ne completam unii pe altii, am ajuns in aceasta faza, ceea ce consider ca reprezinta o evolutie.

6. Care este povestea piesei "Strâga", singura pe care ati inregistrat-o in limba romana?

R.T.: Ne doream o piesa in limba romana dar nu vroiam sa fim puerili. Si atunci nu ne-am cramponat de timp si iata ca in 2010 am inregistrat-o. De testat in concerte o facem inca din 2009. Si pentru ca a prins la public, ne-am gandit s-o inregistram si chiar sa aiba prioritate la masterizare.

7. De ce ati ales acesta piesa pentru promovarea noului album?

R.T.: Am ales-o pentru Romania pentru că este prima piesa in limba romana si pentru Germania pentru ca este o piesa exotica.

8. La "Strânga" ati colaborat cu actrita Mirela Pana. Cum s-a integrat in contextul stilului vostru muzical?

R.T.: De la inceput a fost incantata de idee. Eu m-am gandit la Mirela. Ne-a fost teama sa nu picam intr-un cliseu si daca nu era bine, renuntam. Dar a fost bine si Mirela s-a pliat bine pe piesa. Are un timbru apropiat cu cel al Mariei Tanase, daca se chinuie cred ca poate chiar sa-l reproduca.

9. Pe noul album, aţi rămas fideli textelor în limba engleză?

R.T.: Pe album mai sunt opt piese in limba engleza, Strîga si inca o piesa instrumentala.

10. Cum vi se pare publicul si scena de afara fata de ceea ce se întâmplă în România?

R.T.: Publicul este in mare la fel, doar ca in Germania concertele sunt pe bilete. Romanii nu inteleg ca prin plata biletului iti ajuti trupa preferata. Pentru ca in momentul in care nu platesti, trupa nu mai vine sa cante in orasul respectiv. Si nu e vorba ca ne-am imbogati, dar un concert presupune niste costuri si macar ele trebuie acoperite.

11. Ce trupe ascultati, ele sunt si o sursa de inspiratie pentru voi? Apropo care sunt sursele voastre de inspiratie?

R.T.: Depinde de stare, fiecare asculta ce-l binedisopune. Am zile cand ascult trupe foarte noi sau am zile cand ascult Joe Dasin sau Demmis Roussos.

12. Ce vom putea asculta pe „Occult" şi prin ce se deosebeste acesta de albumele anterioare?

R.T.: Suna altfel pentru ca vom avea coruri. Avem inclusiv orchestra simfonica. Este mult mai elaborat.

13. In cate tari urmeaza sa promovati noul album? In acest turneu mai colaborati si cu alte trupe?

R.T:: Turneul va cumprinde toata Europa, mai putin peninsulele. Scandinavia, Germania.

14. Turneul va incepe si se va termina cu un concert in Constanta?

R.T.: Aşa ne-am dori dar ramane sa stabileasca managerul nostru din Germania. Noi suntem sub contract si pentru urmatorii 5 ani cu casa de impresariat GeneraL Pro. Claymore va canta cu siguranta alaturi de noi.

15. Vorbiti-ne si despre conceptul videoclipului lansat saptamana trecuta. Cu cine ati lucrat si de ce ati ales sa-l lansati intr-un cinematograf?

R.T.: L-am lansat in cinema pentru ca nicio alta trupa de metal nu a mai facut asa ceva. A fost  o aroganta de inceput de an. Conceputul videoclipului este al nostru. Scenariu si regia s-au imbinat intre noi si cei de la Bris Media Production. Am fost ajutati de conducerea Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, directorul Casei de Cultura, operatorii Ion Capitan si Dan Udrea, regia si montaj Ciprian Capitan, machiajul si costumele fetelor apartin Monicai Vasiliev.

16. Care este tematica ce reiese din versurile voastre? Si ce mesaj transmite Interitus Dei?

R.T.: Avem multa mitologie iar mesajul de pace si prietenie intre popoare.

17. Printre cover-urile pe care le interpretati este si piesa El Comandante Che Guevara...A cui a fost ideea sa preluati celebru hit revolutionar?

R.T.: Ideea a fost a lui Cristi Tentu, eu m-am impus, ceilalti nu au spus nimic si dupa primul concert in care am cantat-o si am vazut ce feedback a avut am decis s-o bagam si pe albumul “In motion”.

18. La inceputul anilor 2000 ati organizat festivalul "METALHEART". Mai sunt astazi trupe dispuse sa cante intr-un festival rock in Romania?

R.T:  Trupe sunt dispuse sa cante, numai ca nu mai sunt festivaluri. Sunt multe care se inventeaza si dispar foarte repede. Cele de underground nu au sustinere iar cele care au finantare isi doresc sa aduca trupe mari si eventual sa ia trupe romanesti de umplutura.

19. Se mai poate vorbi despre scena metal din Romania? Ce credeti ca trebuie facut pentru ascensiunea si dezvoltarea ei?

R.T.: Exista si supravietuieste. Sunt foarte multi dar raman la stadiul de garaj. Cei care au cluburi din pacate il umilesc sau nu-i baga in seama deloc.

20. Cand va fi prima intalnire cu publicul din Constanţa?

R.T.: Foarte curand. Vrem sa-l facem dupa ce ne intoarcem de la Budapesta, adica prin martie. In Bucuresti vom canta pe 1 martie in Club Damage.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat ziua 26 Jan, 2012 15:13 @MIhai: Alina, Kangaroo, Cornelius: va multumim frumos pentru sustinere si felicitari si va asteptam sa ascultati noul album la librariile Carturesti unde se mai gaseste si penultimul album!
  • Vlad Dracul 26 Jan, 2012 11:27 Deci...pe cand concert in Constanta?...sau macar in Romania?
  • Vlad Dracul 26 Jan, 2012 11:27 tare m/
  • blackmetallaur 26 Jan, 2012 11:26 Bravo baieti...se simte lipsa fetei...:(
  • blackmetallaur 26 Jan, 2012 11:26 sunau mult mai bine cu ana...
  • Cornelius 26 Jan, 2012 11:25 excelenta!!!!!!m/
  • Kangaroo 26 Jan, 2012 11:24 o trupa care suna bine atat pe cd cat si live. BRAVO!!!
  • Alina Comsa 26 Jan, 2012 11:22 Pentru cei de la Interitus Dei nu am decat cuvinte de lauda.La cate concerte au avut si la cat au strabatut tarile era timpul sa scoata si un clip.Bravo lor.
  • MIhai 26 Jan, 2012 11:20 Ce tare, se mai fac si lucruri bune in tara asta nu numai kitchuri! Felicitari pentru clip