Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Teodor Ștefan, de la CSM Constanța „Când am luat mingea, am simțit o atracție. Mi-am spus că nu voi mai dezlipi niciodată balonul de mână“ (GALERIE FOTO)

ro

26 Apr, 2023 13:23 4167 Marime text


 
  • Extrema Teodor Ștefan a debutat la seniori, în Liga Națională, la numai 16 ani și nouă luni.

Teodor George Ștefan este unul dintre tinerii de mare perspectivă de la echipa de handbal CSM Constanța. Extrema dreapta de 18 ani a debutat pentru echipa de seniori a Constanței, în prima ligă, în 2021, pe când avea numai 16 ani și nouă luni.

La acea dată, handbalistul a fost cel mai tânăr debutant al HC Dobrogea Sud Constanța în primul eșalon, iar debutul și l-a onorat și cu trei goluri, în partida HCD - CSM Reșița 37-17. Un parcurs început la 11 ani, la Happy Kids Medgidia (cu antrenorii Ionuț Deli-Iorga și Adrian Georgescu), a continuat apoi firesc, treaptă cu treaptă, până la seniori, dar și la loturile naționale juvenile. În prezent, Teodor este internațional de tineret al României, dar a evoluat sub tricolor și la alte categorii de vârstă.

Campion al României la minihandbal (cu Happy Kids Medgidia), dar și la beach-handball (cu HC Dobrogea Sud), cu rezultate și la alte competiții naționale, dar și cu formațiile reprezentative ale României, Teodor a mai evoluat până acum la nivel juvenil și la CSS Medgidia, și la HC Farul, iar în prezent este sub comanda lui George Buricea și Ionuț Pușcașu la seniorii CSM Constanța.

În luna iunie, Teodor, care este elev al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanța, va împlini 19 ani. Viitorul i s-a deschis, luminos, în față, iar tânărul handbalist știe că are multe de arătat. De aceea se pregătește zi de zi, cu râvnă, pentru a ajunge la mari performanțe.

Cât de important este pentru un tânăr sportiv să fie integrat la o vârstă fragedă în lotul seniorilor? Cum a fost pentru Teodor trecerea de la juniori la seniori și care sunt planurile sale de viitor?       
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Teodor George Ștefan în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
  

Întrebările redacţiei:

1. Teodor, cum a început aventura ta în handbal? A fost primul sport practicat sau înainte făcusei și altceva?


Primul sport practicat a fost karate, pe la vârsta de trei, la Medgidia, orașul meu natal. Am demarat acest sport cu un curs pentru începători. Am făcut însă doar două - trei luni de karate. Apoi, pe când eram la grădiniță, a venit domnul Ionuț Deli-Iorga și ne-a spus că se va alcătui o echipă la Happy Kids și că ne așteaptă pe cei care dorim. Așa a început activitatea mea în handbal. După puțin timp însă, am fost nevoit să iau o pauză și am revenit în clasa a patra. Iar de atunci fac handbal fără oprire.  

2. Ce te-a atras la acest sport și ce crezi că are el special față de alte ramuri?


În primul rând, mi se pare că e cel mai spectaculos sport pe care l-am văzut, întrucât e foarte dinamic și se pot întâmpla multe într-un interval scurt. În zece secunde, poți fi și în atac, și în apărare. Îmi plac golurile spectaculoase din handbal. Prima dată când am intrat în sală după acea pauză, am disputat un meci, iar când am luat mingea am simțit o atracție și am spus că nu voi mai dezlipi niciodată balonul de mână. Totodată, prietenii din handbal fac ca totul să fie mai frumos, mai distractiv, mai competitiv. Am prieteni de atunci și în ziua de astăzi.    
   
3. Ce înseamnă pentru un tânăr sportiv să facă pasul cel mare la seniori, pregătindu-se și jucând alături de colegi de renume, experimentați?


Este un pas foarte important pentru un junior, atunci când trece dintr-un mediu de vârsta lui într-un mediu cu sportivi profesioniști, care joacă la echipa națională, contra unor jucători de renume. E un sentiment de mândrie, că ești acolo și că poți face ce fac și aceștia. Te simți bine, că toată lumea te încurajează să dai tot ce poți. M-am adaptat foarte repede, băieții m-au primit cu brațele deschise și m-au ajutat.  

4. Care este idolul tău în handbal și ce admiri cel mai mult la această persoană?

Idolul meu din handbal este francezul Luc Abalo, extremă dreapta. Este jucător tot de mână stângă, a evoluat la PSG foarte mult timp, acum joacă în Japonia. El este cel care m-a făcut să-mi placă handbalul foarte mult. Am văzut goluri și șuturi de-ale sale care mi s-au părut foarte spectaculoase. De la el m-am inspirat. Era o persoană care putea marca din orice poziție. Mă uitam la el fie pe Youtube, fie la televizor când jucau PSG sau Naționala Franței. O persoană care m-a mai inspirat foarte mult și care a avut un rol foarte important în dezvoltarea mea ca handbalist a fost George Buricea. M-a luat, să zic așa, sub aripa lui. Când am trecut de la juniori II la juniori I, i-a plăcut mult de mine ca jucător, eram muncitor și constant în evoluții. Am început să joc tot mai bine. Ne-a învățat multe lucruri.    

5. Cum a fost meciul în care ai debutat în Liga Națională, la nici 17 ani? Ai avut emoții?

Da, am avut emoții, dar nu când am intrat în teren, ci înainte de meci. Nici la încălzire nu aveam trac, simțeam că altfel nu va ieși bine. Am încercat să rămân calm. Am dat totul pe terem, de fiecare dată când am primit mingea am încercat să înscriu. A fost un sentiment foarte plăcut și m-am simțit o persoană realizată, că mi-am îndeplinit visul. Nu mă așteptam să debutez în Liga Națională la acea vârstă, ci pe undeva pe la 19 ani.

6. Ce sentimente încearcă un sportiv când iese campion al României, devenind cel mai bun din țară?

Ceea ce simți pe moment și după ce câștigi trofeul și-l vezi la tine în brațe nu poți explica. Te simți foarte bine, știind că ești cel mai bun din țară și că joci la cea mai bună echipă din România. A fost un episode deosebit, țin minte foarte bine, când am ajuns în Medgidia și ne așteptau părinții cu tort și șampanie, bineînțeles fără alcool, de copii. A fost ceva de neexplicat acel moment al triumfului.   

7. Cum te descrii, în câteva cuvinte, ca handbalist? Ce puncte forte ai și la ce capitol trebuie să mai lucrezi, pentru a-ți îmbunătăți jocul?

Ca handbalist sunt talentat, ambițios și foarte competitiv. Stilul meu de joc se bazează pe tehnică, fiind o persoană scundă. Mă bazez foarte mult pe viteză, pe șuturi din extremă. Un punct forte e că pot înscrie aproape din orice unghi, dar și că rezist foarte bine la presiune. Pe mine meciurile când suntem conduși mă motivează, mă bagă în priză. Un punct care mă trage în jos uneori e mentalitatea, sunt foarte exigent cu mine, iar din această cauză pot cădea dintr-o latură în alta.   

8. Care este cea mai importantă victorie a ta de până acum, pe care ai obținut-o alături de echipă?

Nu pot spune una singură, sunt mai multe. Una foarte importantă este cu Chambery, în cupele europene, de la Constanța, alta a fost cea din Cupa României, de curând, cu Dinamo.  

9. În afară de handbal, ce alte sporturi îți mai plac și le urmărești cu plăcere?

La alte sporturi mă uit destul de rar, pentru că nu prea am timp. Mai urmăresc fotbal, îmi plac partidele din Champions League, dar și baschet, în special meciurile din NBA.

10. Cum îți petreci timpul liber și ce hobby-uri ai, când te rupi puțin de antrenamentele și meciuri?

Anul acesta, timpul liber îl dedic în majoritate învățatului, eu fiind în clasa a 12-a. În rest, îmi place să merg la sală, să fac mai multe activități cu prietena mea, să mă uit la seriale, preferatul fiind „Breaking Bad“. Totodată, îmi plac jocurile pe calculator, dar și plimbările în aer liber, mai ales când e vreme frumoasă. Îmi place de asemenea mult să călătoresc.

11. Care sunt planurile tale de viitor? Ce ți-ai propus să realizezi în handbal?

Am planuri mari în handbal. Visul meu de mic este să ajung jucător la PSG, echipa mea preferată. Deocamdată, încerc să muncesc cât de mult pot, ca să ajung sus. Acum îmi doresc să reușesc să devin titular la CSM Constanța, apoi să fac un pas mai mare, să evoluez în Champions League, după care, cum am spus, să ajung la PSG și să evoluez acolo o perioadă.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:


HC Dobrogea Sud
Teodor George Ștefan (16 ani), în premieră la lotul de seniori. Debut de vis în Liga Naţională!


Trei tineri de la HC Dobrogea Sud Constanţa, la lotul naţional de cadeţi, care susţine două meciuri cu Serbia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii