Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu preşedintele Org. Municipale a PDL Constanţa, Maria Stavrositu s-a terminat Tema discuţiei a fost - „CODA sau conducere legitimă la municipiu"?

ro

08 Mar, 2011 09:25 4342 Marime text

interviu_1.jpg

Presedintele organizatiei municipale a PDL Constanta, deputatul Maria Stavrositu a raspuns intrebarilor cititorilor Ziua de Constanta la Interviu Online. Stavrositu a prezentat continutul deciziei Biroului Permanent National care lamureste maniera in care va fi condusa filiala municipala in urmatoarea perioada. Totodata, deputatul a vorbit despre ghetto-ul social pe care primarul Radu Mazare intentioneaza sa-l creeze in Constanta si a promis ca va face o consultare publica a cetatenilor din zona, nemultumiti de masura prin care edilul vrea sa concentreze populatia saraca din municipiu.

interviu_2.jpgÎntrebările redacţiei:

  1. 1.Aţi devenit preşedinte interimar al organizaţiei municipale a PDL Constanţa în urma unei decizii a BPN. Ce spune mai exact decizia BPN? De ce preşedinte interimar în condiţiile în care anul trecut aţi fost aleasă prin vot la CCL?

MS: Decizia spune ca MS este desemnat presedinte interimar, coordonator al CODA. Din CODA vor face parte 17 membri desemnati de mine si 17 de fostul presedinte Florian. Presedinre interimar - pentru a exista o garantie ca indiferent de numele viitorului presedinte al PDL Constanta, acesta nu poate intervi asupra unei decizii a BPN, astfel incat viitorul presedinte al BPJ va trebui sa respecte decizia BPN.

2.Mai mulţi colegi de partid au vorbit în presa locală despre o contestaţie pe care deputatul Stavrositu a supus-o atenţiei CNC prin care solicitaţi o reanalizare şi implicit infirmare a rezoluţiei Comisiei Naţionale de Etică şi Litigii care a invalidat CCL-ul din 5 Iunie 2010. S-a făcut această contestaţie? Ce răspuns aţi primit?

MS: O contestatie tardiva la o rezolutie perimata si neaplicata cerea o decizie politica a BPN.

3.Senatorul Mircea Banias a susţinut public că personal a solicitat BPN aplanarea situaţiei din cadrul organizaţiei PDL Constanţa şi a susţinut numirea dumneavoastră în funcţia de preşedinte interimar ar organizaţiei municipale a partidului. Aveţi o înţelegere cu senatorul Banias agreată de ambele părţi şi implicit de Bucureşti?

MS: Solicitarile pentru aplanarea situatiei din cadrul organizatiei au provenit de la toti liderii centrali ai PDL. "Aplanarea situatiei" este in puterile noastre, nu ale BPN, noi trebuie sa ne manifestam in directia gasirii unei solutii de echilibru. In acest moment, nu am transat nicio intelegere cu domnul senator Banias.

4.În decizia BPN publicată în presa locală se precizează faptul că organizaţia municipala a PDL Constanţa este condusă de preşedinte interimar împreuna cu CODA (Comisia de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor), alcătuită din 17 membri desemnaţi de dvs. şi 17 membri desemnaţi de anteriorul preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, Florian Constantin. Ce presupune acest lucru?

MS: Art.3 din decizie spune ca organismul de conducere pe toata perioada mandatului are puteri depline, deciziile tale fiind obligatorii pentru toti membri PDL din municipiul Constanta. Eu am facut miercuri o sedinta de CODA, in care i-am convocat pe Florian Constantin si pe cei 17 membri dar nu au raspuns invitatiei. In sedinta de ieri noi am procedat la desemnarea celor 17 membri din partea mea, asteptam ca si ei sa-si prezinte oamenii.

5.Existenţa CODA duce cu gândul la iminenţa unei conferinţe de alegeri la municipiu. Care sunt circumstanţele în care se vor organiza noi alegeri, având în vedere faptul că urmează scrutinul de la judeţ, apoi alegerile la nivel naţional şi peste un an de zile alegerile locale şi apoi cele parlamentare?

MS: Nu exista un termen pentru organizarea alegerilor.

6.Care este candidatul susţinut oficial de municipiu la alegerile de la sfârşitul săptămânii?

MS: Toti patru candidati sunt candidatii partidului. Trei dintre cei patru au sustinatori mai mult sau mai putini in municipiul Constanta. Nu am de gand sa abuzez de pozitia mea pentru a intimida pe nimeni in exercitarea votului.

7.Cealaltă „jumătate" de la municipiu din CODA, Florian Constantin, susţine acelaşi candidat?

MS: Influenta lui Florian Constanta este mult mai mica de jumatatea-jumatatii-jumatatii. Si Mircea Banias si Gigi Chiru au o influenta mult mai mare pe municipiu.

8. Este o situaţie hilară în care doi lideri ai aceleiaşi organizaţii susţin doi candidaţi diferiţi. S-a realizat desemnarea delegaţilor? S-a mers pe delegarea de la nivelul OSV-urilor, sau la nivelul colegiilor?

MS: S-a facut o desemnare de catre presedintii de colegii. Exista o decizie a BPJ care stabileste desemnarea de pe OSV-uri, acestea fiind structuri politice legitim alese, in timpul calendarului de alegeri avizat de BPN. Este o problema pe care trebuie s-o regleze BPJ.

9. Delegaţii cu drept de vot care participă la CCJ ar fi trebuit validaţi de fiecare Birou Permanent Local în parte. Se va putea contesta rezultatul pe motiv că organizarea alegerilor s-a făcut cu încălcarea statutului partidului?

MS: Nu, daca se face pe documente si decizii asumate in niciun caz.

10.Ne putem aştepta la alianţe surpriză între competitori în ziua alegerilor? Şi dacă da, care ar fi variantele posibile? Se poate vorbi încă de pe acum despre un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea unui câştigător?

MS: Nu exclud si ca om politic nici nu fac astfel de pronosticuri. despre variantele posibile. Teoretic, da.

11. În aceste zile premergătoare votului se fac marile trădări. V-aţi declarat susţinatoarea candidaturii lui Paul Brânză. Aţi avut discuţii sau aţi fost contactată şi de către ceilalţi contracandidaţi? Ce oferte vi s-au propus?

MS: Sunt in proiect cu Paul Branza de foarte mult timp. Gandind in granitele organizatiei Constanta, aceasta a fost optiunea mea. Dar uneori, interele politice si ale guvernarii sunt deasupra organizatiei Constanta. Eu cred cu toata taria ca asigurarea unui joc corect va induce acceptarea pierderii alegerilor de catre ceilalti doi. Daca se va juca corect, cei care vor pierde alegerile, raman in echipa.

12.S-a insinuat un aranjament, de sus în jos, cu privire la preluarea conducerilor organizaţiilor municipale şi judeţene de către doi parlamentari ai partidului, la recomandarea fermă a conducerii centrale, aspect ce ar conferi mai multă legitimitate confruntării electorale din 2012. Cu alte cuvinte, dacă un deputat conduce organizaţia municipală, senatorul Banias trebuie, cu orice preţ, să rămână în fruntea judeţului. În ce termeni s-a purtat această discuţie la Bucureşti?

MS: Nu exista termeni ca senatorul Banias trebuie sa ramana in fruntea judetului. Dar exista o dorinta a Bucurestiului ca toti cei patru parlamentari sa fie impacati cu rezultatul alegerilor, indiferent care este el.

13. Există cea mai mică posibilitate de amânare a alegerilor de sâmbătă în contextul mitingului pensionarilor şi al confederaţiilor sindicale, sau a unor eventuale inadvertenţe între gruparile existente în organizaţie?

MS: Eu nu cred ca acest miting este un impediment pentru amanarea alegerilor. Cand pornesti pe un drum si esti hotarat , trebuie sa-ti tii drumul si sa-ti finalizezi demersul.

14.În ultima perioadă conducerea centrală a avut un rol important în disputele de la Constanţa. Credeţi că acelaşi lucru se va intâmpla şi acum? Cu alte cuvinte lupta internă de pe plan local reprezintă prelungirea unor interese ale liderilor de la Bucureşti care îşi dispută supremaţia în PDL?



MS: Acela de a superviza buna desfasurarea a alegerilor.

15. Indiferent de rezultatul votului de sâmbătă trebuie să admiteţi că PDL Constanţa a pierdut din nou startul campaniei electorale pentru alegerile locale. Cum veţi recupera acest handicap, cu atât mai mult cu cât partidul este afectat de măsurile guvernamentale, de erodarea unor lideri eşuaţi politic, dar şi de abilitatea unui primar, Radu Mazăre, care se reinventează din 4 în 4 ani?

MS: Treaba noastra este sa gasim solutii, cu pixul in mana si din toate ideile puse laolalta trebuie sa redactam solutiile. Cu multa munca, tenacitate si mai ales creativitate, speram sa recuperam acest handicap. Atunci cand ai resurse putine si suntem constienti ca in acest moment criza ne ofera putine resurse esti obligat sa fi creati. Va trebui sa ne organizam cu resurse minime. In acest moment declar usa deschisa profesionistilor si oamenilor valorosi din Constanta pentru a veni alaturi de PDL si nu neaparat doar alaturi ci si inauntrul PDL, a fost principiul meu intotdeauna. O echipa valoroasa se face cu oameni de valoare.

16. Apropo de programele primarului Constanţei, care este atitudinea PDL în ceea ce priveşte amplasarea unui ghetou „social" în oraşul nostru? Îl priviţi doar ca pe un alt proiect electoral al edilului, sau putem vorbi de un nou focar de infracţionalitate şi mizerie ţinute sub control cu pachete de la primărie?

MS: Ar fi o idee buna daca in spatele ei nu ar fi niste interese imobiliare. In calitate de parlamentar am de gand sa fac o consultare publica pentru a-i intreba pe cetateni care e parerea lor si cum ii afecteaza. Exista si parti bune si parti rele.

17. Există voci în PDL care au cerut decuplarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid, motivând erodarea politică a lui Emil Boc şi scăderea în sondaje a partidului. Susţineţi acest demers?

MS: Sustin acest demers dar din cu totul alte considerente decat cele enuntate mai sus. Cred ca un presedinte de partid are nevoie de foarte mult timp si atentie, dedicate problemelor partidului. Demnitatea de premier este o slujba cu norma intreaga si ore peste program si nu permite concentrarea tuturor energiilor solutionarii si limpezirii problemelor din interiorul partidului. Lucrurile sunt legate. Atata timp cat partidul de guvernament este cel care genereaza guvernarea, are nevoie de solutii clare si eficiente.

18. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzaroiu alături de tripleta Preda-Macovei-Voinescu au pledat pentru introducerea unor criterii de integritate în statutul partidului. La CNC s-a respins acest set de propuneri şi odată cu el a murit şi speranţa multor simpatizanţi şi membri PDL de a reforma partidul. În aceste condiţii, care este viitorul „dreptei" în România?

MS: Atentie , nu a fost nu vot de blam pentru cei trei. A fost o respingere a listei de propuneri, de modificare a statutului si totul a plecat de la articolul care prevedea eliminarea din partid a celor care au dosare in instanta. S-au invocat nedreptatile care pot aparea pentru ca nu intodeauna justitia functioneaza corect si se platesc multe polite politice.

19.În ultima perioadă aţi cochetat cu reprezentarea parlamentară în plan extern. Intentionaţi, pe viitor, să vă depuneţi candidatura pentru un mandat de parlamentar european?

MS: Cred ca a-s functiona cel mai eficient in Parlamentul European cu profilul meu politic. Din pacate este o decizie care tine de nivelul national al partidului iar sansele de a obtine un astfel de mandat sunt acum foarte mici.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 10 Mar, 2011 14:23 @OSV-ist: Eu cred ca razboaiele mari se castiga cu caractere tari. Nu exista oameni mici, doar oameni care pot fi indoiti.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 10 Mar, 2011 14:22 @Chiru presedinte: Domnul Chiru cere un vot in alb pentru ca nu am avut ocazia sa-l vedem coordonand o organizatie. la fel si Paul Branza.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 10 Mar, 2011 14:16 avem patru candidati, fiecare dintre ei a adus puncte in partid in momentele de cumpana, dar dupa ce s-au transat bataliile electorale externe n-au avut aceeasi perseverenta in a aduce proiecte prin care pdl sa se individualizeze in fata constantenilor. Pentru fiecare trebuie facuta o evaluare cu bune si cu rele. Nimeni nu contesta ca Mircea Banias are si el calitati, dar din pacate nu a avut un proiect coerent prin care sa valorizeze o constructie bazata pe detinatorii de voturi si de incredere.
  • Chiru presedinte 10 Mar, 2011 01:10 Vorba lui Lazaroiu - sa aruncăm peste bord pasagerii grei, pentru ca PDL sa se poate lansa pe orbită. Hai Chiru!
  • Eforie voteaza Chiru 10 Mar, 2011 01:08 CHIRU PRESEDINTELE DE MAINE AL PDL C-TA!!!!!!!! E simplu peste 74% din delegati voteaza calitatea si capacitatea adica CHIRU
  • Banias presedinte! 10 Mar, 2011 01:05 Mircea Banias are multe calitati, printre care cea de lider, pe care ceilalti nu le au si nu le vor avea niciodata. Magda resemneza-te.
  • ADEVARUL 09 Mar, 2011 16:27 Mircea Banias are toate sansele. Calculul este simplu.84 i;n delegati deja au decis ca merg cu Mircea Banias. 2 localitati inca nu au decis, dar rezultatul o sa fie cu Doamne ajuta pentru Mircea Banias. Si mai mult decat atat este un om integru si tine la partid
  • Documentul vorbeste 08 Mar, 2011 20:27 O fi batut palma trisorul Florian Constantin din nou cu Magda?
  • banias sa plece 08 Mar, 2011 20:23 "Sambata noul presedinte votat de noi va fi Gigi Chiru sau Paul Branza"
  • OSV-ist 08 Mar, 2011 20:21 sincer......oricine va veni la sefia partidului, sansele noastra la alegerile din 2012 vor fi mai mici de 0%....un sfat pentru mai marii din partid: razboaiele mari se castiga cu oamenii mici.
  • Stavrositu presedinte 08 Mar, 2011 20:21 Cand am votat PDL, nu m-am gandit ca voi pune orasul pe tava, machidonilor. Astept urmatoarele alegeri pentru a-mi indreptat greseala! MI- e scarba de PDL Constanta!