Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru restaurarea Hanului Balcan de pe strada Ștefan cel Mare!

ro

04 Jan, 2023 11:31 1094 Marime text
Primăria Constanța a eliberat la finalul anului 2022, un certificat de urbanism pentru consolidarea, repararea și restaurarea monumentului istoric Hanul Balcan, situat pe strada Ștefan cel Mare din Constanța.

Imobilul de patrimoniu, ridicat la începutul secolului 20 are o construcție comercială cu curte interioară și fațade cu ornamente clasiciste.

Hanul Balcan a fost ridicat în anul 1900, la doi pași de o fostă Geamie.

Lăcaşul de cult musulman a fost demolat ulterior, fiind în stare avansată de degradare. Proprietarul hanului de pe atunci era un evreu-polonez.

Moștenitorii acestui han l-au vândut după Revoluție dar nu au fost mulțumiți de suma primită, iar asta a condus la o serie de neînțelegeri între aceștia și cel care a cumpărat în acea vreme proprietatea, ducând la abandonul imobilului.

Structura de rezistență alcătuită din fundație, din zidărie de piatră subzidite; zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre strada Ștefan cel Mare și corpurile de legatură și planșee din lemn la corpul dinspre strada Griviței.

Suprafața terenului este de 1700 mp, din care 1200 suprafața construită, 400 mp reprezentând terasele, imobilul având și un număr de 40 de camere.

De anul trecut, Hanul Balcan are un nou proprietar. Este vorba despre Ion Constantin, fost prefect al județului Constanța, actualul director executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.

Prețul de achiziție a fost de 650.000 de euro.

La momentul achiziției, noul proprietar a precizat pentru ZIUA de Constanța că imobilul își va păstra vechea destinația, cea de hotel, restaurante și spații comerciale.

Revenind la Certificatul de Urbanism cu numărul 3.282 emis la data de 29.12.2022, municipalitatea notează că documentul poate fi utilizat: „Construire, reconstruire, reparare, consolidare, protejare, restaurare a monumentului istoric Hanul Balcan (hotel, restaurante, spații comerciale - se păstrează destinația inițială), împrejmuire, organizare execuție”.
Documentatul are o valabilitate de un an.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii