Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Moschee din Constanţa, „Carol I“, va beneficia de câteva lucrări de reabilitare în regim de urgenţă (galerie foto)

ro

15 Nov, 2017 00:00 4239 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman Constanţa va reabilita în regim de urgenţă Moscheea „Carol I“. În acest sens, Primăria Constanţa a emis, pe data de 14 noiembrie, Autorizaţia de construire nr. 1652 pentru „Reabilitare în regim de urgenţă parte de şarpantă avariată Moscheea «Carol I»“.
 
„Este o lucrare urgentă, deoarece şarpanta este avariată şi se vede cerul prin ea. Dorim să o reabilităm până începe iarna. Deja am găsit şi un sponsor“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman.
 
„Cu sprijinul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă, Muftiatul va reabilita mai multe monumente istorice din patrimoniul nostru. Începem lucrările la geamia din Isaccea, din Tulcea, deoarece se află într-o stare avansată de degradare. Apoi vom reabilita şi Geamia «Hunchiar», a cărei structură de rezistenţă a fost afectată de construcţia de alături. De asemenea, va fi reabilitat şi minaretul Geamiei «Hunchiar». Ulterior, vor începe lucrările şi la Moscheea «Carol I»“, a mai explicat Iusuf Murat.
 
Reamintim că Primăria Municipiului Constanţa a emis, în noiembrie 2016, certificatele de urbanism nr. 3.876 şi nr. 3.877 pentru Muftiatul Cultului Musulman din România. Acestea sunt necesare în vederea realizării a două proiecte pe care Muftiatul le are în vedere pentru moscheea de pe strada Crângului nr. 1 din Constanţa: „Reabilitarea părţii de şarpantă avariată Moschee S+P“ şi „Reparaţii poarta de intrare în incintă Moschee S+P“.

Construită în 1910

Moscheea „Carol I“ a fost construită începând cu anul 1910 de Gogu Constantinescu, arhitectul fiind Victor Ştefănescu. Stilul îmbină elemente bizantine cu elemente pur româneşti, lăcaşul fiind construit de statul român în semn de recunoştinţă pentru susţinerea revenirii Dobrogei la ţara-mamă, România. Minaretul are înălţimea de 47 m, iar balconul este lung de 14 m. Altarul (mihrabul) respectă arhitectura lăcaşurilor de cult musulmane, fiind păstrat, după tradiţie, cel al primului lăcaş, Geamia „Mahmudia“, ridicată, în 1822, pe acelaşi loc. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 de metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde, în trecut, se anunţa ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.
 
Citeşte şi:
 
Geamia „Hunchiar“, reabilitată cu susţinerea Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă. Va urma Moscheea „Carol I“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marin 09 Mar, 2020 07:15 Impresionanta lucrare, este prima constructie din Romania unde s-a folosit beton armat, mai multe despre aceasta puteti citi aici: https://www.rombadconstruct.ro/moscheea-carol-i-din-constanta.html