Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geamia „Hunchiar“, reabilitată cu susţinerea Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă. Va urma Moscheea „Carol I“

ro

29 Apr, 2017 00:00 6637 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman din România va reabilita monumentul istoric Geamia „Hunchiar“. În acest sens, Primăria Constanţa a emis, pe data de 28 aprilie, Certificatul de urbanism nr. 1077 pentru „Consolidare, restaurare şi punere în valoare monument istoric Geamia «Hunchiar»“. Actul eliberat de municipalitate este valabil 24 de luni.
 
„Cu sprijinul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă, Muftiatul va reabilita mai multe monumente istorice din patrimoniul nostru. Începem lucrările la geamia din Isaccea, din Tulcea, deoarece se află într-o stare avansată de degradare. Apoi vom reabilita şi Geamia «Hunchiar», a cărei structură de rezistenţă a fost afectată de constricţia de alături. De asemenea, va fi reabilitat şi minaretul Geamiei «Hunchiar». Ulterior, vor începe lucrările şi la Moscheea «Carol I»“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman.
 
Geamia „Hunchiar“ a fost ridicată în anul 1867, fiind cel mai vechi lăcaş de cult musulman din oraş. Filele istoriei povestesc că, la începutul secolului al XIX-lea, Constanţa, care ocupa atunci doar zona peninsulară (actuala zonă istorică, de la Cazino până aproape de Muzeul de Artă Populară), era mărginită de un zid de apărare cu bastion, construit de turcii care stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de apărare a fost distrus între anii 1828 şi 1829, din el rămânând doar un morman de pietre albe. Din acele rămăşiţe a fost înălţată, în anul 1867, frumoasa Geamie „Hunchiar“, al cărei nume înseamnă în limba turcă „guvernator“. Având o arhitectură specifică stilului maur, geamia este un edificiu simplu, alcătuit dintr-un corp principal de formă pătrată, care adăposteşte sala de rugăciuni, şi un minaret înalt de 24 de metri, prevăzut în partea superioară cu un cerdac.
 
Din minaret, care este echivalent cu clopotniţa bisericilor creştine, se face chemarea la rugăciune. În trecut, imamul, preotul musulman, urca de cinci ori pe zi în vârful minaretului pentru a anunţa credincioşii, în limba arabă, că a sosit vremea rugăciunii. Şi astăzi se poate auzi chemarea imamului, rostită din minaretul Geamiei „Hunchiar“.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest lăcaş de cult a fost serios avariat, fapt care a dus la închiderea sa. Geamia a rămas în acest stadiu până în 1990, când reprezentanţii Cultului Musulman s-au ocupat de renovarea sa.
 
Podeaua geamiei este acoperită în totalitate de covoare persane deosebite, iar pereţii sunt lipsiţi de picturi care să redea scene religioase. Singurele obiecte care înfrumuseţează pereţii geamiei sunt câteva tablouri în care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfântă, Coran.
Principalul element de cult din interiorul geamiei este mihrabul, locul de unde imamul oficiază slujbele religioase. Acest altar, dacă putem să-l numim aşa, reprezintă o „nişă“ în perete şi este îmbrăcat într-o faianţă specială, adusă din Turcia şi inscripţionata cu versete din Coran. Dinaintea mihrabului este aşezat un covor persan roşu, lucrat manual, dăruit în 2001 de preşedintele Turciei. De reţinut este faptul că mihrabul este orientat întotdeauna către oraşul sfânt al musulmanilor, Mecca. În dreapta mihrabului se afla minbarul, locul din care imamul predică vinerea şi în zilele de sărbătoare. Minbarul reprezintă calea lui Allah şi apare sub forma unui balcon de lemn cu trepte. Numărul scărilor este întotdeauna impar şi variază în funcţie de mărimea lăcaşului de cult.
 
Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) a fost fondată în anul 1992 şi este subordonată direct Instituţiei Premierului Turciei. Agenţia şi-a început activitatea prin finanţarea şi implementarea unor proiecte de natură socială, culturală şi de sănătate în diferite ţări. În prezent, TIKA implementează proiecte în diverse domenii de activitate în peste 120 de ţări din întreaga lume.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii