Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imobiliare Constanța PUD-ul pentru construirea unei anexe parohiale P+1 la „Capela Militară“, lansat în consultare publică (DOCUMENT)

ro

02 Jun, 2024 17:00 752 Marime text
  • Publicul este invitat să transmită observații asupra documentelor disponibile online pe site-ul primăriei municipiului Constanța până pe 15.06. 2024, în scris în format electronic prin e-mail la adresa: primarie@primaria-constanta.ro, sau depuse la Registratura PMC, de la Centrul de Informare Cetățeni
  • Comunicarea rezultatelor se va face până pe 16.06.2024 – 26.06.2024
  • Lucrarea prezentă urmărește realizarea unei compoziții coerente din punct de vedere urbanistic și configurarea unei estetici a ansamblului compozițional aferent zonei studiate, respectiv Ansamblului Parohial „Sfinții Îngeri”
  • Majoritatea locuitorilor Constanţei cunosc biserica sub denumirea de „Capela Militară“, deoarece biserica s-a construit la sfârşitul perioadei interbelice, între anii 1938 şi 1940, cu contribuţia Armatei, într-o zonă în care, pe atunci, erau amplasate mai multe unităţi militare
  • Obiectul planului urbanistic de detaliu – construirea unei anexe parohiale P+1 se materializează într-un studiu ce constă în propuneri de organizare funcțională, volumetrică și tehnică a zonei, studiate urmărindu-se totodată inserția unei funcțiuni care va defini zona ansamblul parochial și relațiile ei cu zonele învecinate precum și stabilirea unor reglementări ce vor sta la baza definirii zonei
 


 
Parohia „Sfinţii Îngeri“ cunoscută drept „Capela Militară“ este situată în municipiul Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 170 în municipiului Constanţa, vizavi de Spitalul Judeţean.
 
Primăria municipiului Constanța a lansat în consultare publică Plan Urbanistic de Detaliu pentru terenul situat în municipiul Constanța, Bulevardul Tomis nr.170, aprobate prin PUG municipiul Constanța.
 
Beneficiar este Parohia „Sfinții Îngeri " din Constanța iar elaborator este Biroul Individual de Arhitectură Teodor Ion.

Publicul este invitat să transmită observații asupra documentelor disponibile online pe site-ul primăriei municipiului Constanța până pe 15.06. 2024, în scris în format electronic prin e-mail la adresa: primarie@primaria-constanta.ro, sau depuse la Registratura PMC, de la Centrul de Informare Cetățeni.

Comunicarea rezultatelor se va face până pe 16.06.2024 – 26.06.2024.
Lucrarea prezentă urmărește realizarea unei compoziții coerente din punct de vedere urbanistic și configurarea unei estetici a ansamblului compozițional aferent zonei studiate, respectiv Ansamblului Parohial „Sfinții Îngeri”.

Obiectul planului urbanistic de detaliu – construirea unei anexe parohiale P+1 se materializează într-un studiu ce constă în propuneri de organizare funcțională, volumetrică și tehnică a zonei, studiate urmărindu-se totodată inserția unei funcțiuni care va defini zona ansamblul parochial și relațiile ei cu zonele învecinate precum și stabilirea unor reglementări ce vor sta la baza definirii zonei.

Se propune revitalizarea unui fragment din ansamblul parohiei ,,Sfinții Îngeri” prin construirea unei anexe parohiale P+1 care s[ puncteze mobilarea organizată a incintei proprietate parohiei astfel încât anexa P+1 să fie un spațiu care să strânga sub un sigur corp spații existente cu aspect provizoriu C3 Clopotniță, C4 Boxa de unelte și C5 grupul sanitar și spatii necesare Parohiei, sala de priveghere și cancelaria.

Accesul carosabil și pietonal la amplasament se realizează prin intermediul străzii Mircea cel Bătrân și bulevardul Tomis ce delimitează amplasamentul pe latura estică și vestică.

Anexa parohială se va amplasa pe latura de nord a terenului paralelă cu această latură cu retragere de 1 m față de limita terenului la nord cu retragere de 5m față de limita terenului la est la strada Mircea cel Bătrân și 3m retragere față de biserică existentă pe direcția sud respectând aliniamentele, distanțele și retragerile prezentate în partea desenată a documentației.

Retragerea de 3m față de biserică se justifică având în vedere că pe latura către biserică, anexa nu va avea accese și goluri de ferestre.
 
Scurt istoric al bisericii cu hramul „Sfinții Îngeri”!
 
Majoritatea locuitorilor Constanţei cunosc parohia sub denumirea de „Capela Militară“, deoarece biserica s-a construit la sfârşitul perioadei interbelice, între anii 1938 şi 1940, cu contribuţia Armatei, într-o zonă în care, pe atunci, erau amplasate mai multe unităţi militare.

Ideea construirii era mai veche, dar ea a devenit realizabilă abia când la comanda Diviziei 9 „Mărăşeşti“ a fost numit un general energic, plin de iniţiativă şi respectat nu doar de militari, ci şi de autorităţile civile şi întreaga urbe - generalul Nicolae Macici.

S-a format, astfel, un comitet de iniţiativă al cărui preşedinte a fost ales chiar el, generalul Macici, având ca secretar şi colaborator direct pe maiorul Ion Ionescu, care s-a dedicat atât de mult acestei construcţii încât a fost supranumit „maiorul biserică“.
 
După anul 1951, odată cu începerea lucrărilor de extindere şi urbanizare a oraşului, în jurul bisericii, s-au construit foarte multe blocuri de locuinţe, iar unităţile militare au fost dezafectate.
Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1938 şi a fost amplasată în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinaţia iniţială de a fi capelă militară, pentru nevoile religioase ale ostaşilor şi ofiţerilor din Garnizoana Constanţa, dar şi pentru credincioşi.

Planurile de construcţie au fost întocmite de arhitectul-şef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, în stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea faţadei la stilul brâncovenesc naţional, folosind pridvorul cu coloane.

La executarea lucrărilor de construcţie au participat şi elevi ai Liceului Industrial Constanţa, sub conducerea a doi ingineri - Cioc Mihai şi Constantin Ivanovici. Construcţia s-a terminat în anul 1940, iar sfinţirea bisericii s-a făcut la 20 octombrie în acelaşi an de episcopul Gherontie Nicolau al Tomisului şi de episcopul armatei, Partenie Ciopron, împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.
 
Până în septembrie 1949, biserica a fost folosită pentru asistenţa religioasă a militarilor. Au slujit aici preoţii militari Soroceanu, Deleanu şi Radu. Între anii 1949-1951, a suplinit Catedrala Episcopală, sub arhipăstorirea episcopului Chesarie Păunescu, din cauza distrugerilor provocate bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.
 
După 1951 şi până în prezent are întrebuinţare de biserică parohială. Între anii 1959-1961, s-a executat pictura în tehnica fresco de către pictorul Costin Ioanid, împreună cu sora sa, Lucia Ioanid.

Între anii 2005-2011, o echipă de ucenici condusă de pictorul bisericesc Botea Adrian a realizat actuala pictură, biserica fiind resfinţită, la data de 8 noiembrie 2011 de Înaltpreasfinţitul părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Au fost înnoite şi mobilierul, catapeteasma şi stranele.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.Citește și:

A fost emis certificatul de urbanism pentru Capela Militară din Constanţa. Ce se va face acolo

Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii