Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:48 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu acordul municipalităţii Fostul partener al lui Giurgiucanu, din Dosarul Retrocedărilor, adaugă un etaj blocului de pe strada Iosif Ivanovici (document)

ro

14 Apr, 2016 00:00 1938 Marime text


Blue Bike Development SRL, care a obţinut de la Primăria Constanţa, pe data de 24 martie 2015, Autorizaţia de Construire nr. 491, pentru „Construire imobil D+P+2E+M locuinţe colective împrejmuire teren“ pe strada Iosif Ivanovici nr. 18, a solicitat un nou act de la municipalitate.
 
Este vorba despre Autorizaţia de Construire nr. 644, emisă de autoritatea publică locală pe data de 12 aprilie. Obiectul noii autorizaţii de construire constă în „Modificare proiect în curs de execuţie autorizat conform AC nr. 491/24.03.2015 «Construire imobil P+2E+M - locuinţe colective şi împrejmuire teren» prin supraetajare cu un nivel în limita a 20% din suprafaţa construită desfăşurata“. Autorizaţia este valabilă până pe data de 12 aprilie 2016.
 
Potrivit Registrului Comerţului, SC Blue Bike Development SRL îi are ca asociaţi pe Stere Iorgoveanu, Octavian Caraivan, Marcela Chiru şi Viorica Petre. Fiecare asociat deţine 25% din capitalul social. SC Blue Bike Development SRL a fost înmatriculată în anul 2012 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Ştefan cel Mare nr. 92. Administratorii societăţii, care desfăşoară „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“, sunt Octavian Caraivan, Ştefan Cătălin Petre şi Stere Iorgoveanu. În anul 2014, SC Blue Bike Development SRL, cu 16 salariaţi, a declarat o cifră de afaceri de 820.096 de lei şi un profit net de zero lei.
 
Numele Stere lui Iorgoveanu mai apare şi în Constantin SRL, Lands SRL (radiată) şi Sunrise Mamaia SRL (radiată). La rândul său, Marcela Chiru a fost asociată în Mirmaty SRL, în prezent radiată. În ceea ce îl priveşte pe Octavian Caraivan, acesta apare ca administrator doar în Blue Bike Development SRL.

Caraivan vs. Borcea şi Giurgiucanu

Numele lui Octavian Caraivan este legat de cel al lui Cristian Borcea. Potrivit Monitorului Oficial 0277/2002, Octavian Caraivan a fost administrator, alături de Georgică Giurgiucanu şi de Stan Ion, al societăţii Holiday Club Neptun SRL, ai cărei acţionari erau Cristian Borcea, Maria Măriuţa, Rodica Cristina Ghionea, George Giurgiucanu, SC Neptun-Olimp SA şi SC GG & Son Trading SRL. În anul 2014, Caraivan s-a retras din societatea Safra Mali SRL, în care fusese asociat alături de Răzvan Nicolae Spanache.
 
În 2008, Georgică Giurgiucanu intra în societatea Pro-Verbe SRL, aducând aport în natură la capitalul social un teren de 11.354,85 mp, situat pe bulevardul Mamaia nr. 564, lot 2, număr cadastral 14986/2 (potrivit Monitorului Oficial 2580 din 2008). Pământul fusese intabulat în Cartea Funciară 51848, conform înscrierii 7578/2006 eliberate în dosarul 7578 din 7 aprilie 2006.
 
„Terenul ce se constituie aport în natură nu este grevat de sarcini, ipoteci sau privilegii, nu face obiectul niciunui litigiu, nu a trecut în proprietatea statului în baza vreunui act normativ“, se arăta în Monitorul Oficial care consfinţea cooptarea lui Giurgiucanu. Era menţionat, totodată, faptul că aportul în natură, adică terenul, are o valoare de 19.441.447,71 de lei, ceea ce l-a transformat pe cel numit de DNA „învinuit“ în proprietarul a 99,999% din Pro-Verbe SRL. Odată cu intrarea lui Giurgiucanu în societatea menţionată, administrator a fost numit Octavian Caraivan.
 
Georgică Giurgiucanu este una dintre „vedetele“ Dosarului Retrocedărilor. Ba chiar se pare că, pe la începutul anilor 2000, a avut foarte multă inspiraţie. Rechizitoriul DNA spune că Giurgiucanu, „pentru 355 de euro, a intrat în posesia a 67.362,78 mp de terenuri ale căror valori, subevaluate, rezultate din rapoartele de evaluare comandate de Primăria Constanţa, întocmite de învinuitul Dima Alin Horaţiu, însumează 3.989.388 de euro“. Prin Dispoziţia 796 din 19 martie 2004, primarul de atunci al Constanţei, Radu Mazăre, a retrocedat mai multe suprafeţe de teren către Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se vorbeşte despre „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi, printre alţii, următorii: Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe-Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa.
 
În fapt, aşa cum ZIUA de Constanţa a mai arătat, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Numai că drepturile succesorale au fost cumpărate de „echipa de aur“ formată din Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA, prin Gheorghe Valentin Ionescu. Punerea în posesie s-a realizat în baza procesului-verbal nr. 44542 din 30 martie 2004.
 
Rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.

Citeşte şi

Ti-a placut articolul?

Comentarii