Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:18 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Octavian Caraivan mai bifează o investiţie Undă verde de la Primărie pentru fostul partener al lui Giurgiucanu din Dosarul Retrocedărilor (document)

ro

26 Mar, 2015 00:00 2295 Marime text
Societatea SC Blue Bike Development SRL a obţinut de la Primăria Constanţa, pe data de 24 martie, autorizaţia de construire nr. 491, pentru „Construire imobil D+P+2E+M locuinţe colective împrejmuire teren“. Potrivit actului emis de municipalitate, investiţia va fi realizată pe strada Iosif Ivanovici nr. 18.

Societatea Blue Bike Development SRL a fost înfiinţată în anul 2012 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Ştefan cel Mare. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Stere Iorgoveanu, născut în anul 1982, în localitatea Tulcea, Octavian Caraivan, născut în anul 1973, în Constanţa, Marcela Chiru, născută în anul 1960, în comuna Platoneşti, Ialomiţa, şi Viorica Petre, născută în 1947, în satul Independenţa, Constanţa. Fiecărui asociat îi revin cinci părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de câte 25%. Administratorii societăţii sunt Octavian Caraivan, Ştefan Cătălin Petre şi Stere Iorgoveanu. Activitatea principală a societăţii, conform codificării CAEN, este „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Alte afaceri

Potrivit Registrului Comerţului, Stere Iorgoveanu mai este asociat în societăţile Constantin SRL, Lands SRL, Blue Bike Design SRL (întrerupere temporară de activitate), Sunrise Mamaia SRL (radiată). La rândul său, Octavian Caraivan a mai fost asociat în societatea O.C.O. Dental Group SRL (radiată). În afară de Blue Bike Development SRL, Marcela Chiru a mai fost asociată în SC Mirmaty SRL, în prezent, radiată. Viorica Petre este asociată doar în Blue Bike Development SRL, iar Stere Iorgoveanu a mai fost administrator în societăţile Blue Bike Design SRL, Lands SRL şi Sunrise Mamaia SRL. În ceea ce îl priveşte pe Octavian Caraivan, acesta apare ca administrator doar în Blue Bike Development SRL. Marcela Chiru a fost administrator în societatea Mirmaty SRL.

Legăturile lui Octavian Caraivan cu Borcea şi Giurgiucanu

Numele lui Octavian Caraivan este legat de cel al lui Cristian Borcea, care se află, în prezent, la Penitenciarul Poarta Albă. Potrivit Monitorului Oficial 0277/2002, Octavian Caraivan a fost administrator, alături de Georgică Giurgiucanu şi de Stan Ion, al societăţii Holiday Club Neptun SRL, ai cărei acţionari erau Cristian Borcea, Maria Măriuţa, Rodica Cristina Ghionea, Giurgiucanu George, SC Neptun-Olimp SA şi SC GG & Son Trading SRL. În 2008, Georgică Giurgiucanu intra în societatea Pro-Verbe SRL, aducând aport în natură la capitalul social un teren de 11.354,85 mp, situat pe bulevardul Mamaia nr. 564, lot 2, număr cadastral 14986/2 (potrivit Monitorului Oficial 2580 din 2008). Pământul fusese intabulat în cartea funciară 51848, conform înscrierii 7578/2006, eliberate în dosarul 7578 din 7 aprilie 2006.

„Terenul ce se constituie aport în natură nu este grevat de sarcini, ipoteci sau privilegii, nu face obiectul niciunui litigiu, nu a trecut în proprietatea statului în baza vreunui act normativ“, se spunea în Monitorul Oficial care consfinţea cooptarea lui Giurgiucanu. Era menţionat, totodată, faptul că aportul în natură, adică terenul, are o valoare de 19.441.447,71 de lei, ceea ce l-a transformat pe cel numit de DNA „învinuit“ în proprietarul a 99,999% din Pro-Verbe SRL. Odată cu intrarea lui Giurgiucanu în societatea menţionată, administrator a fost numit Octavian Caraivan. Georgică Giurgiucanu este una dintre „vedetele“ Dosarului Retrocedărilor. Ba chiar, se pare că, pe la începutul anilor 2000, a avut foarte multă inspiraţie. Rechizitoriul DNA spune că Giurgiucanu, „pentru 355 de euro, a intrat în posesia a 67.362,78 mp terenuri ale căror valori, subevaluate, rezultate din rapoartele de evaluare comandate de Primăria Constanţa, întocmite de învinuitul Dima Alin Horaţiu, însumează 3.989.388 de euro“.

Prin dispoziţia 796 din 19 martie 2004, primarul Radu Mazăre a retrocedat mai multe suprafeţe de teren către Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se vorbeşte despre „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi, printre alţii, următorii: Radu-Ştefan Mazăre, Nicuşor-Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe-Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, aşa cum ZIUA de Constanţa a mai arătat, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Numai că drepturile succesorale au fost cumpărate de „echipa de aur“ formată din Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA, prin Gheorghe-Valentin Ionescu. Punerea în posesie s-a realizat în baza procesului-verbal nr. 44542 din 30 martie 2004.

Rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor poate fi citit accesând secţiunea Documente.

Citeşte şi:

Bloc de şase etaje, cu piscină
Octavian Caraivan, fost partener cu Borcea şi Giurgiucanu din Dosarul Retrocedărilor, investeşte în Mamaia

 
Fost partener cu Giurgiucanu, o „vedetă“ a Dosarului retrocedărilor
Octavian Caraivan ridică un bloc de şase etaje în Mamaia (rechizitoriu + galerie foto)

 
Fost partener de afaceri cu Borcea şi Giurgiucanu din dosarul retrocedărilor
Bloc de trei etaje pe terenul lui Octavian Caraivan de pe strada Sarmisegetusa (rechizitoriu + galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii