Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost partener cu Giurgiucanu, o „vedetă“ a Dosarului retrocedărilor Octavian Caraivan ridică un bloc de şase etaje în Mamaia (rechizitoriu + galerie foto)

ro

14 Jul, 2014 00:00 7925 Marime text
În zona Hotelului Savoy din Mamaia, se lucrează de zor la construcţia unui imobil de şase etaje, cu destinaţia apartamente de locuit şi de vacanţă, dar suprafaţa va fi prevăzută şi cu o parcare. Potrivit tabloului informativ afişat, la adresa respectivă va fi construit un imobil  D+P+5-6E, al cărui beneficiar este SC Blue Bike Development SRL. De proiectarea blocului s-a ocupat SC Kalina Proiect SRL, iar de construcţie este responsabil SC MCF Construct SRL. Autorizaţia de construire nr. 19905 obţinută pe data de 6.11.2013 de la Primăria Constanţa este valabilă până la 6.11.2016.

Societatea Blue Bike Development SRL, beneficiarul proiectului, a fost înfiinţată în anul 2012 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Ştefan cel Mare. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Stere Iorgoveanu, născut în anul 1982, în localitatea Tulcea, Octavian Caraivan, născut în anul 1973 în Constanţa, Marcela Chiru, născută în anul 1960, în comuna Platoneşti, Ialomiţa, şi Viorica Petre, născută în 1947, în satul Independenţa, Constanţa. Fiecărui asociat îi revin cinci părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de câte 25%.

Administratorii societăţii sunt Octavian Caraivan, Ştefan Cătălin Petre şi Stere Iorgoveanu. Activitatea principală, conform codificării CAEN a societăţii, este „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. În ceea ce îl priveşte pe Octavian Caraivan, acesta apare ca administrator şi asociat în societăţile Safra Mali SRL şi Blue Bike Development SRL. Despre acesta, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat, pe 25 iunie 2014, articolul „Fost partener de afaceri cu Borcea şi Giurgiucanu din Dosarul retrocedărilor. Bloc de trei etaje pe terenul lui Octavian Caraivan de pe strada Sarmisegetusa“. În acest material, am prezentat povestea unui imobil D+P+2-3 etaje + terasă circulabilă, cu destinaţia locuinţe colective, care se construieşte pe strada Sarmisegetusa nr. 42 din municipiul Constanţa. Potrivit tabloului informativ afişat, la adresa respectivă va fi construit un imobil de trei etaje cu terasă circulabilă, al cărui beneficiar este Octavian Caraivan. De construcţie se va ocupa SC MCF Construct Instal SRL. Autorizaţia de construire nr. 175 a fost obţinută pe data de 12.02.2014 de la Primăria Constanţa.

Legăturile lui Octavian Caraivan cu Cristi Borcea


Interesant este faptul că numele lui Octavian Caraivan este legat de cel al lui Cristian Borcea, care se află în prezent la Penitenciarul Poarta Albă. Potrivit Monitorului Oficial 0277/2002, Octavian Caraivan a fost administrator, alături de Georgică Giurgiucanu şi Stan Ion, al societăţii Holiday Club Neptun SRL, ai cărei acţionari erau Cristian Borcea, Maria Măriuţa, Rodica Cristina Ghionea, Giurgiucanu George, SC Neptun-Olimp SA, SC GG & Son Trading SRL.

Caraivan şi Georgică Giurgiucanu


În 2008, Georgică Giurgiucanu intra în societatea Pro-Verbe SRL, aducând aport în natură la capitalul social un teren de 11.354,85 mp, situat pe bulevardul Mamaia nr. 564, lot 2, număr cadastral 14986/2 (potrivit Monitorului Oficial 2580 din 2008). Pământul fusese intabulat în cartea funciară 51848, conform înscrierii 7578/2006, eliberate în dosarul 7578 din 7 aprilie 2006. „Terenul ce se constituie aport în natură nu este grevat de sarcini, ipoteci sau privilegii, nu face obiectul niciunui litigiu, nu a trecut în proprietatea statului în baza vreunui act normativ“, se spunea în Monitorul Oficial care consfinţea cooptarea lui Giurgiucanu. Era menţionat, totodată, faptul că aportul în natură, adică terenul, are o valoare de 19.441.447,71 de lei, ceea ce l-a transformat pe cel numit de DNA „învinuit“ în proprietarul a 99,999% din Pro-Verbe SRL. Odată cu intrarea lui Giurgiucanu în societatea menţionată, administrator a fost numit Octavian Caraivan.

Georgică Giurgiucanu este una dintre „vedetele“ Dosarului retrocedărilor. Ba chiar, se pare că, pe la începutul anilor 2000, a avut foarte multă inspiraţie. Rechizitoriul DNA spune că Giurgiucanu, „pentru 355 euro, a intrat în posesia a 67.362,78 mp terenuri ale căror valori, subevaluate, rezultate din rapoartele de evaluare comandate de Primăria Constanţa, întocmite de învinuitul Dima Alin Horaţiu, însumează 3.989.388 de euro“. Prin dispoziţia 796 din 19 martie 2004, primarul Radu Mazăre a retrocedat mai multe suprafeţe de teren către Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se vorbeşte despre „modul de operare D“ în care sunt învinuiţi, printre alţii, următorii: Radu-Ştefan Mazăre, Nicuşor-Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe-Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, aşa cum ZIUA de Constanţa a mai arătat, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Numai că, prin diverse tertipuri, drepturile succesorale au fost cumpărate de „echipa de aur“ formată din Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA, prin Gheorghe-Valentin Ionescu. Punerea în posesie s-a realizat în baza procesului-verbal nr. 44542 din 30 martie 2004.

Cât priveşte constructorul, aşa cum apare pe tabloul informativ, SC MCF Construct SRL nu se regăseşte pe Registrul Comerţului (RECOM). În schimb, pe RECOM apar societăţile SC MCF Construct 2000 SRL şi SC MCF Construct Instal SRL.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii