Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cand trebuie sa ai acordul vecinilor pentru autorizatia de constructie

ro

22 Mar, 2010 04:08 110779 Marime text
cap_5.jpgPotrivit ultimei informări transmise de directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud - Est Constanţa, Gigi Chiru, la momentul în care se încearcă edificarea unei construcţii, trebuie să se ţină cont de pericolul pe care îl are construcţia faţă de imobilele din jur, ţinându-se cont şi ca funcţiunea acestuia să nu afecteze exploatarea fondurilor învecinate.

Legislaţia în vigoare condiţionează în acest caz emiterea autorizaţiei de construcţie de acordul vecinilor.

Potrivit normelor în vigoare ale Legii nr.50/2001, acordul vecinilor este necesar în mai multe situaţii: la momentul în care se doreşte realizarea unor construcţii noi, care sunt amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate, când se schimbă destinaţia clădirii existente, dar şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

Pentru prima situaţie emisă este necesar acordul vecinilor mai ales în cazul în care noua construcţie poate cauza daune referitoare la rezistenţa mecanică şi stabilitatea construcţiilor existente.

Acordul vecinilor este valabil doar în măsura în care prin proiectul tehnic şi autorizaţia de construire se prevăd măsuri pentru punerea în siguranţă a construcţiei preexistente, măsuri care se stabilesc în urma expertizării acesteia. Acordul vecinilor pentru lucrări de construcţii necesare schimbării destinaţiei unei clădiri şi pentru amplasarea de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate presupune că, în urma investiţiei noi pot fi create situaţii de disconfort generate de incompatibilităţi între funcţiunea preexistentă şi cea propusă, ori care fac referire la faptul că noua construcţie este incompatibilă cu caracterul şi funcţionalitatea zonei în care urmează să fie edificată. Cauzele cele mai frecvente sunt cele legate de afectarea funcţiunii de locuit prin implementarea unor funcţiuni incompatibile datorită zgomotului, circulaţiei, degajării de noxe sau altele. Pe lângă acordul vecinilor, este necesar ca noua construcţie să aibă o funcţiune care să nu contravină prevederilor urbanistice ale zonei în care este amplasată.

Dacă vecinii refuză să-şi dea acordul pentru realizarea unei construcţii, în mod nejustificat, investitorul se poate adresa instanţei de judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească, prin care să se constate caracterul nejustificat al refuzului, şi care - în procesul de autorizare - să ţină loc de acord al vecinilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Țerbea Ionel 24 Oct, 2023 14:13 Locuința mea făcea parte dintr-un duplex. Mi-am dat acordul pentru demolarea locuinței noilor vecin, cerând ca edificarea noii clădiri să fie tot duplex( declarație la notar, prin care specific că noua construcție să fie pe vechiul amplasament și să fie DUPLEX). Dar oua clădire nu mai are acoperiș comun cu a mea, doar un perete, astfel că acoperișul casei mele a rămas într-o „singură apă”. Cu toate acestea primăria a dat autorizația de construire, ne ținând cont de cerința mea.
  • violeta 14 Dec, 2018 04:29 buna ziua vecinul meu sa facut o casa de neam prost care depaseste cu mai mult decit este legal imi umbreste si curtea ploaia zapada cabe la mine in curte acuma sa mai pus si oinstalatie de incalzire solara tot inspre mine unde trebui sa ma adresez pentru a face o reclamatie
  • Florin 08 Oct, 2018 20:28 Vecinul a contruit casa P+E pe hotar in anul 1992 ,acoperisul acesteia depaseste hotarul cu 80-90 cm ,apa, zapada, gheata cad pe proprietatea mea. Ce solutii legale am ca sa-l oblig pe acesta sa modifice structura acoperisului, casa este inca la rosu iar el inca efectueza lucrari de constuctii fara sa detina autorizatie2018
  • Balint Zoltan 21 Aug, 2018 17:28 Buna ziua , va adresez o intrebare vis a vi de construirea unei cladiri noi care care urmeaza a fi facuta in vecinatatea unei alte cladiri vechi din 1923 , as dori sa stiu daca cei care vor construi au dreptul de a incepe lucrarea fara aprobarea vecinilor si asigurarea faptului ca viitoarele sapaturi nu vor afecta structura cladiri vecine. Va mutumesc.
  • Vasile Simona 25 Jun, 2018 13:12 Cui trebuie sa ma adresez in legatura cu vecinul care si a construit pe hotar fara acordul meu,dar ulucele de scurgere a apei de ploaie vin pe propirietatea mea???
  • VASILE 12 Mar, 2018 16:08 astept un raspuns de la dumneavoastra.
  • vasile 12 Mar, 2018 16:06 buna ziua doresc sa construesc si eu un service auto si vecinul nu este de acord ce as putea face?precizez ca vecinul are casa pe hat dar eu vreau sa construiesc la 1,5 m de casa si vreau sa stiu daca imi trebuie semnatura lui .ASTEPT UN RASPUNS VA ROG.
  • bita adina 07 Mar, 2018 16:15 buna ziua doresc sa construesc un sevice auto iar vecinul nu este de acord ce as putea sa fac? precizez ca pe terenul vecinului nu exista nici o cladire este un teren gol ia eu in proect am respectat distanta de 5 m fata de gardul vecinului si nu am geamuri spre terenul lui va multumesc
  • Alice 17 Jan, 2018 10:14 Buna,am un spatiu comercial.....trebuie sa sparg o ușa interioara....care nu afectează structura blocului....îmi trebuie autorizație de la primărie? Mulțumesc!
  • Manda Ionel 19 Nov, 2017 09:20 Daca vecinul meu a construit fara acordul meu chiar afectand linia de hotar intrand cu aproximativ 20cm pe proprietatea mea ce trebue sa fac pentru ai demola aceasta constructie?
  • Marius szekely 13 Sep, 2017 22:13 Fiind CALCAN cu vecinul care dorește să construiască pe verticală deasupra înălțimii casei mele , schimbând totodată și destinația viitoarei construcții , este nacesar să mi-se ceară acordul ?
  • Kiss Enoke Rozalia 18 Jun, 2017 13:37 Am de reparat o portiune de calcan cde 18 mp. Calcanul se afla deasupra casei vecinului. Lucrarea intentionez sa fac cu alpinisti.Am obtinut toate autorizatiile dela primarie. Nu pun piciorul pe teritoriul vecinului. Mai poate sa-mi pune piedici in efectuarea lucrarilor ? Este extrem de rautacios. Toate ziua numai reclamatii face impotriva vecinilor
  • blue 07 Apr, 2017 14:26 Am o casa pe care s-a construit ulterior un teren agricol care ară țăranii pe el cu tractoarili si ma deranjeaza noaptea. Ce e de facut? Sa dorm ziua?
  • Maria 07 Apr, 2017 14:07 Bună ziua ,am si eu o intrebare vreau sa construiesc un gard mai am nevoie de acordul vecinului daca el ne-o dat in judecata pentru granutuire si am câstigat procesul ,exista o hotărâre definitiva si irevocabilă si s-o facut si executarea,cei de la primărie spune ca am nevoie si de semnătură lui?De la primarie nu ne da acordul pentru ca mai avem nevoie si de semnătură vecinului .Întrebarea este poate cei din primărie sa nu tina cont de o instanță?
  • Tarnovean Cristina 07 Apr, 2017 13:57 Bună ziua, ma numesc Cristina si am si eu o intrebare ,ne-am judecat 9 ani de zile cu vecinu ne-o dat in judecata pentru granutuire, procesul s-o terminat am câstigat si noi vrem sa ne facem gard,dar de la primărie ne spune ca trebuie sa ne deie acordul vecinu ,întrebarea este mai avem nevoie de la vecin acordul lor daca noi avem o hotărâre definitiva si irevocabilă si s-o facut si o executare deci stim unde este linia de granita avem toate actele la primărie d ar ne spune ca mai trebuie si acordul de la vecin !
  • NICULA MIHAIL 12 Jul, 2016 11:48 Apreciez continutul articolului dumneavoastra. Rog, daca este posibil sa-mi dati si mie un sfat. Detin CU pentru construirea unei case P+2 in Bucuresti S 5, in care este solicitat acordul notarial al vecinilor cu privire la amplasarea constructiei pe limita de proprietate in conditiile in care vecinatatile terenului, pe toate laturile sunt libere de constructii. Proprietarul vecinatatilor Consiliul General al municipiului Bucuresti, prin P.M.B., tergiverseaza eliberarea unui astfel de document. Ce este de facut in acest caz. Daca ma adresez instantei de contencios impotriva cui?
  • cristina 11 Sep, 2013 16:59 Am si eu o intrebare. Daca se renoveaza un apartament si crapa tavanul apartamentului de dedesubt, a cui este responsabilitatea?Cine trebuie sa repare?
  • morosanu dragu petrisor 30 May, 2013 11:52 Buna ziua.Pentru montarea unei centrale pe gaz de apartament este nevoie de autorizatie de constructie?
  • Popa Georgeta 22 Oct, 2012 10:41 Buna ziua . am un certificat de urbanism pt renovare , consolidare .mansardare etc si imi trebuie aprobarea vecinului de linga mine tinand cont ca este o casa veche din caremida din 1934 cu calcan ,si care imi e frica sa nu cada ce pot sa fac in caz ca nu imi acorda aprobarea de a o renova pt a preintimpina un dezastru cu multumiri pentru raspuns 0722478804
  • verde claudia 11 Oct, 2012 12:08 am nevoie de autorizatie de constructie pentru un chiosc pe o temelie deja existenta( fosta terasa)in curtea mea? as dorii sa primesc raspuns in termenul cel mai scurt va multumesc!