Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR isi mareste rata dobanzii de interventie

ro

11 Aug, 2003 00:00 703 Marime text

Dobanda de referinta practicata de Banca Nationala a Romaniei a crescut de la 18,25% la 19,25% * Aceasta masura risca sa atraga un val de scumpiri, din toamna, la preturile produselor energetice * Exporturile inregistreaza o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar manifesta o tendinta de aplatizare

Banca Nationala a Romaniei a majorat, incepand de joi, dobanda de referinta practicata cu 1%. Astfel, rata dobanzii de interventie a BNR a fost majorata de la 18,25 la suta la 19,25 la suta, respectiv operatiunile de atragere de lichiditati prin depozite bancare efectuate in mod curent de banca centrala. Conform guvernatorului BNR, aceasta masura a fost necesara deoarece exista riscuri potentiale care trebuie gestionate din vreme, proactiv, printr-un mix de politici consistente, temperate, ce trebuie luate la nivelul BNR si al Guvernului. Aceasta masura se doreste a fi un semnal de alarma dat celorlalte banci de pe piata bancara asupra faptului ca BCR este preocupata si, totodata, ingrijorata de nivelul insuficient de atractiv al ratelor dobanzilor la depozitele valutare si de gradul redus de economisire. Aceasta crestere a dobanzilor este un castig pentru bancile comerciale, deoarece BNR ofera un procent in plus la plasamentele pe care aceste banci le fac la Banca Nationala. Acelasi guvernator a mai precizat ca, prin acest mix de politici, poate fi atins nivelul de inflatie de 14% propus pentru acest an, un argument in favoarea acestei afirmatii fiind si faptul ca, in prima jumatate a anului, inflatia a fost cu 2% sub ceea ce prevedea programul. Pe de alta parte, aceasta masura risca sa atraga dupa ea un val de scumpiri, din toamna, la preturile produselor energetice, scumpiri ce vor putea fi corectate prin masuri proactive. In alta ordine de idei, prin aceasta masura se are in vedere atentionarea bancherilor, care trebuie sa inteleaga faptul ca in Romania exista "o triada" care este nesustenabila, si anume: cresterea rapida a creditarii, cresterea salariilor peste nivelul de productivitate si cresterea arieratelor. Oficialul BNR a mai subliniat ca aceasta majorare este si un semnal prin care BNR arata ca este preocupata de cresterea rapida a importurilor. Un fapt ce nu trebuie scapat din vedere este acela ca exporturile inregistreaza o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar manifesta o tendinta de aplatizare. Volumul creditelor acordate populatiei, companiilor si institutiilor nebugetare a urcat, la sfarsitul primului semestru, la aproape 225.000 de miliarde lei, cu 25% mai mare fata de decembrie 2002, ceea ce reprezinta o crestere in termeni reali cu 18,2%, potrivit datelor furnizate de BNR.

Credit intern sporit

Numai in luna iunie, finantarile in lei acordate de banci sectorului neguvernamental au cunoscut un avant de 7,1%, in timp ce imprumuturile in valuta, exprimate in euro, au crescut cu 1,5%. Creditul neguvernamental reprezinta totalitatea imprumuturilor acordate clientilor nebancari, mai putin cele pentru institutiile bugetare sau Trezoreria Statului. Raportat la iunie 2002, creditul neguvernamental si-a majorat soldul, in valoare nominala, cu peste 52%. La o rata a inflatiei de 14% (iunie 2002 - iunie 2003), finantarea interna, exclusiv sectorul guvernamental, a avansat cu 33,7% in termeni reali. Potrivit datelor de la finele lunii iunie, in ultimele 12 luni, finantarile in lei acordate de banci segmentului neguvernamental s-au majorat cu 80,25%, iar imprumuturile in valuta au crescut cu 36,9%. Pe primele sase luni din acest an, imprumuturile in lei au castigat teren in fata celor in valuta, soldul acestora fiind cu 42,5% mai mare fata de decembrie 2002. In cazul creditelor in valuta, avansul a fost de numai 14,5%. Totodata, amploarea inregistrata de finantarile neguvernamentale a dus la o majorare a creditului intern cu 3% in luna iunie si 23% in primele sase luni. In termeni reali, creditul intern a sporit cu 16,3%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii