Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragicul bilanț al cutremurului din Japonia a urcat la 168 de decese și 323 dispăruți

ro

08 Jan, 2024 17:02 771 Marime text

Sursa foto: Google Maps


 
  • Bilanţul puternicului cutremur care s-a produs pe coasta de vest a Japoniei în prima zi a anului a crescut luni la 168 de decese şi 323 de dispăruţi, conform prefecturii Ishikawa, cifrele crescând dramatic în ultimele două zile, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres. În oraşul Wajima din Ishikawa 281 de persoane sunt date dispărute.

Cutremurul major, care a lovit luni, 1 ianuarie, prefectura Ishikawa şi zonele învecinate a avut magnitudinea 7,6. Acesta a fost urmat de numeroase replici.

Sâmbătă, salvatorii au scos în viaţă o femeie de 90 de ani de sub dărâmăturile unei case distruse din oraşul de coastă Suzu. Medicii au descris salvarea femeii drept un eveniment rar.

Primele 72 de ore după un astfel de dezastru sunt considerate cruciale. Ulterior, şansele de supravieţuire pentru persoanele prinse sub dărâmături scad considerabil, conform Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA).

Munţii de moloz, drumurile avariate, alunecările de teren şi replicile au îngreunat intervenţiile echipelor de căutare şi salvare. De asemenea, potrivit relatărilor din media din Japonia, inclusiv postul nipon de televiziune NHK, operaţiunile de intervenţie au fost zădărnicite de ninsori.

Guvernul a desfăşurat efective suplimentare de soldaţi în zona dezastrului pentru a sprijini operaţiunile de căutare şi salvare.

Peninsula Noto din prefectura Ishikawa a înregistrat 1.218 de replici seismice în săptămâna care a urmat puternicului cutremur de Anul Nou, conform postului NHK citat de agenţia Xinhua.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a avertizat luni că zonele afectate de cutremur sunt susceptibile de a înregistra replici în luna următoare.

Un reprezentant al JMA, Shinya Tsukada, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că un cutremur la fel de puternic ca cel cu magnitudinea 7,6 este puţin probabil, subliniind însă că există o activitate seismică continuă în regiune, potrivit Xinhua. Totodată, Tsukada a avertizat cu privire la riscul crescut de prăbuşire a clădirilor şi de alunecări de teren.

Premierul Fumio Kishida a declarat luni că 500 de persoane ar putea fi găzduite temporar într-un centru sportiv din Kanazawa, însă a precizat că sunt necesare mai multe centre de evacuare, adăugând că guvernul încearcă să găsească o soluţie pentru a pune la dispoziţia persoanelor evacuate camere de hotel.

Între timp, o masă de aer rece a adus zăpadă în prefectura Ishikawa şi în alte zone ale regiunii Hokuriku, precum şi în prefectura Niigata, potrivit JMA.

Agenţia de meteorologie a recomandat populaţiei din zonele afectate de cutremur să evite clădirile avariate de cutremur, care s-ar putea prăbuşi sub greutatea zăpezii.

Citește și
O nonagenară a fost scoasă în viaţă de sub dărâmături, la cinci zile după cutremurul din Japonia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii