Ministrul american al apărării, implicat într-o altă breșă de securitate
Ministrul american al apărării, implicat într-o altă breșă de securitate
21 Apr, 2025 10:29
ZIUA de Constanta
370
Marime text



Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breșă de securitate luna trecută, a împărtășit informații despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
Hegseth, fost prezentator al canalului Fox News, face obiectul unei anchete interne a Pentagonului cu privire la partajarea de informații sensibile la 15 martie pe mesageria Signal într-un chat la care a participat și un jurnalist, aparent invitat din greșeală.
Potrivit New York Times și postului de televiziune CNN, Hegseth a participat în aceeași zi la o altă discuție cu un alt grup pe Signal, la care au asistat soția, fratele și avocatul său, ''precum și aproximativ zece persoane din anturajul său personal și profesional''.
Marele cotidian new-yorkez, care citează ''patru persoane la curent cu această discuție'', precizează că ministrul apărării a difuzat cu această ocazie orarele precise de zbor ale aparatelor care urmau să lovească ținte ale rebelilor houthi în Yemen, ''în esență aceleași planuri de atacuri pe care le-a împărtășit în aceeași zi într-un alt grup de discuție pe Signal''.
Ziarul precizează că soția ministrului, jurnalistă și de asemenea fostă angajată la Fox News, nu lucrează la Pentagon, în timp ce fratele și avocatul lui Hegseth dețin funcții în cadrul acestuia.
''Dar nu vedem de ce vreunul dintre aceștia ar fi avut nevoie să știe despre loviturile iminente împotriva houthi în Yemen'', scrie NYT.
Potrivit cotidianului, funcționari ai Pentagonului l-au avertizat pe ministru cu câteva zile înainte că nu ar trebui să discute informații despre loviturile în Yemen pe Signal, o mesagerie criptată, dar considerată mai puțin sigură decât canalele oficiale utilizate de obicei pentru date sensibile.
Reacționând la aceste informații, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a acuzat publicația New York Times că ar fi o ''media care îl detestă pe Trump''.
''Nu au existat informații clasificate în discuții pe Signal, indiferent de modurile în care ei încearcă să scrie istoria'', a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.
Tot duminică, fostul purtător al lui Hegseth la Pentagon, John Ullyot, a publicat un editorial vitriolant descriind o ''lună de haos total la Pentagon''.
''Președintele Donald Trump are obiceiul de a cere socoteală înalților săi funcționari. Ținând seama de asta, este dificil să-l vedem pe secretarul apărării Pete Hegseth rămânând în funcție încă mult timp'', scrie Ullyot.
Opoziția democrată nu a întârziat să reacționeze. Jack Reed, membru al Comisiei pentru forțele armate din Senat, a cerut inspectorului general al Pentagonului să includă ultimele acuzații în ancheta sa.
''Dacă acest incident se adeverește, este vorba despre un nou exemplu tulburător de dispreț nesăbuit din partea secretarului Hegseth pentru legile și protocoalele pe care toți ceilalți membri ai armatei sunt obligați să le respecte'', a declarat el într-un comunicat.
În cadrul primului ''Signalgate'', președintele Donald Trump își apărase miniștrii implicați în discuția cu jurnalistul Jeffrey Goldberg de la revista The Atlantic.
Mike Waltz, consilierul său pentru securitate națională, își asumase ''responsabilitatea'', explicând că el creat grupul pe Signal.
Potrivit NYT, celălalt grup în schimb a fost creat de Hegseth în persoană înainte de a-și prelua atribuțiile de ministru.
Trei înalți responsabili ai Pentagonului au fost demiși săptămâna trecută în urma unor scurgeri de informații nespecificate.
Responsabilii respectivi- șeful de cabinet adjunct Darin Selnick și consilierii Dan Caldwell și Colin Carroll - au replicat duminică, publicând o declarație în care acuză ministerul că i-ar fi ''defăimat, cu atacuri fără fundament''.
''Nici până acum nu ni s-a spus pentru care motiv precis facem obiectul unei anchete, dacă o anchetă este în curs de desfășurare și dacă există într-adevăr o anchetă asupra unor scurgeri'', au scris ei pe rețelele de socializare.
Citește și
Consultările Rusia-SUA de la Istanbul s-au încheiat. Discuții tehnice privind reluarea relațiilor diplomatice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii