Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Rus al Apărării Zece mine plutesc în derivă pe Marea Neagră

ro

31 Mar, 2022 17:35 1344 Marime text
Mina găsită pe Marea Neagră. Foto: Forțele Navale RomâneRusia a acuzat joi Ucraina că a amplasat circa 420 de mine navale în Marea Neagră şi Marea Azov.

Dintre acestea aproximativ zece s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia EFE citată de Agerpres.ro.

Conform acestuia, forţele ucrainene au plantat în perioada 25 februarie - 4 martie circa 370 de mine navale în Marea Neagră şi alte circa 50 în Marea Azov, fiind vorba despre mine foarte vechi de tipul YaM-1.

''Ca urmare a furtunilor de pe Marea Neagră şi condiţiilor tehnice nesatisfăcătoare, cablurile de ancorare a circa 10 mine ucrainene s-au rupt. De atunci, sub influenţa vântului şi a curenţilor de suprafaţă, minele ucrainene s-au deplasat liber în partea vestică a Mării Negre, în direcţia sud'', explică Ministerul rus al Apărării.


Declaraţia acestuia survine după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat miercuri Moscova că minele care plutesc în derivă în Marea Neagră au fost eliberate de Rusia, care le-a preluat din stocurile de muniţii ucrainene de la Sevastopol după anexarea Crimeii în anul 2014.

''Pe lângă faptul că sechestrează şi distruge ambarcaţiuni maritime civile şi bombardează teritoriul Ucrainei de pe mare, Rusia a conceput o nouă formă de furt pe mare, în care foloseşte mine navale ca muniţie în derivă fără control. Dintre aceste mine în derivă sunt cele care au fost descoperite pe 26 şi 28 martie în faţa coastelor Turciei şi României'', susţine MAE de la Kiev.


România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că blochează 68 de nave comerciale străine în porturile sale de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării susţine că are deschis un coridor sigur pentru aceste nave în fiecare zi între orele 05:00 GMT şi 16:00 GMT pentru a putea ieşi din apele internaţionale ale Ucrainei în direcţia sud-vest, dar echipajele afirmă că autorităţile ucrainene interzic orice ieşire a vreunei nave străine.

 Agerpres.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii