Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donald Tusk China trebuie să respecte regimul juridic internaţional

ro

12 Jul, 2016 17:10 1703 Marime text
China trebuie să respecte sistemul juridic internațional, a apreciat marți, la Beijing, președintele Consiliului European, Donald Tusk, în contextul în care gigantul asiatic este implicat în diferende teritoriale și comerciale, relatează AFP.

Comentariile sale au survenit cu puțin înainte de publicarea de către Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) — un tribunal susținut de ONU — a unei decizii conform căreia Beijingul nu are 'drepturi istorice' care să justifice pretențiile de suveranitate în Marea Chinei de Sud, conform agerpres.ro

O sentință respinsă de Ministerul chinez al Afacerilor Externe, care a apreciat că CPA nu are 'nicio jurisdicție' în materie.

Vorbind în deschiderea unui summit UE-China, Donald Tusk a cerut celei de-a doua economii mondiale să protejeze 'ordinea internațională bazată pe Drept', adăugând că aceasta 'poate fi cea mai mare provocare'.

Membrii UE critică în mod constant Beijingul pentru practicile sale comerciale considerate arbitrare, acuzând China că practică un dumping destabilizator — inundând piețele străine cu produse ultrasubvenționate — și că discriminează pe teritoriul său companiile străine.

Cadrul mondial de legi și reglementări 'ne aduce atâtea avantaje (...) Dacă începem să credem că mondializarea și comerțul internațional pot să evite regulile comune sau să meargă împotriva acestora, atunci economiile europeană și chineză vor fi primele victime, fără a mai vorbi de populații', a avertizat Donald Tusk.

Evocând diferendul teritorial între Beijing și Manila, obiectul arbitrajului de la Haga, președintele Consiliului European a menționat: 'Un ordin internațional bazat pe Drept este în interesul nostru comun, iar China, la fel ca UE, trebuie să-l protejeze'.

La rândul său, premierul chinez Li Keqiang, care l-a primit pe Donald Tusk, a subliniat, citat de agerpres.ro, că întrevederea lor 'arată clar faptul că (China și UE) sunt două puteri importante care protejează pacea și dezvoltarea lumii'.

Tensiunile au fost în creștere înaintea sentinței finale din 12 iulie a CPA vizând disputele teritoriale între Filipine și China în Marea Chinei de Sud. China revendică suveranitatea aproape în totalitate asupra acestei căi maritime cunoscută pentru resursele de hidrocarburi, spre mare nemulțumire a altor țări riverane, între care Filipine, care a semnat un tratat de apărare cu SUA, mai scrie agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii