Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din opt bazine hidrografice. Anunțul hidrologilor

ro

04 Jan, 2024 14:13 584 Marime text
foto: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, INHGA a actualizat avertizarea hidrologică emisă ieri, pentru râuri din bazinele hidrografice: Tisa – intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Alb, Arieş si Timiş.

Astfel, începând de astăzi, 4 ianuarie, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră, este în vigoare Codul Portocaliu, pe râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş) și Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud).

Totodată, este valabil și un Cod galben, începând de astăzi la prânz, până vineri, la miezul nopții, care va afecta anumite sectoare de râuri din din bazinele hidrografice: Tisa, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), și Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.


Același cod este activ și în intervalul 04.01.2024 ora 12:00 – 05.01.2024 ora 12:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba) și Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.


În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență generate de fenomenele hidrologice periculoase, recomandăm cetățenilor să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, este necesară curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații, mai punctează sursa citată. 



Citește și:

Prognoza ANM pentru Ianuarie 2024. Ce ne așteaptă în privința vremii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii