Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel puțin 30 de persoane au murit după cutremurul violent din Japonia

ro

02 Jan, 2024 09:01 810 Marime text
Numărul morţilor în urma cutremurului puternic care s-a produs luni în centrul Japoniei a crescut la 30, au anunţat marţi autorităţile din prefectura Ishikawa, epicentrul seismului, relatează AFP citat de Agerpres.ro

Jumătate dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima din Peninsula Noto, în partea nordică a prefecturii Ishikawa, au transmis autorităţile locale, adăugând că 14 persoane au fost grav rănite şi "multe" rănite uşor.

Japonia se află marţi într-o cursă contra cronometru pentru a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.

Survenit luni la ora 16:10 (0710 GMT), principalul cutremur dintre cele peste 150 de cutremure majore resimţite până marţi dimineaţă a înregistrat o magnitudine de 7,5, conform Institutului Geofizic al SUA (USGS), şi de 7,6, conform Agenţiei Meteorologice din Japonia (JMA).

Seismul, care a fost resimţit până la Tokyo, a provocat, de asemenea, pagube materiale imense şi un tsunami luni, în largul coastei Mării Japoniei, care în cele din urmă a rămas mic, fiind măsurate valuri de 1,2 metri înălţime.

Nivelul riscului de tsunami, care a declanşat iniţial o alertă maximă rară din partea JMA, a fost apoi retrogradat şi apoi ridicat definitiv marţi la ora 10:00 (01:00 GMT) de către aceeaşi agenţie.

Cutremurele au provocat "multe victime" şi pagube materiale extinse, a declarat marţi premierul japonez Fumio Kishida. "Ducem o cursă contra cronometru" pentru a salva vieţi, a adăugat el.

Un mare incendiu a devastat o parte din centrul oraşului Wajima, un mic port istoric din nordul Peninsulei Noto. O clădire comercială cu şase etaje s-a prăbuşit, de asemenea, ca urmare a cutremurului.

Peste 32.000 de locuinţe erau marţi fără energie electrică, iar multe localităţi din prefectura Ishikawa au rămas fără acces la apă potabilă.

Agerpres.ro 

Citește și: 

Cutremur în Japonia. Primul tsunami a ajuns în Coreea de Sud
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii