Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banca Centrală Europeană va dezbate cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia

ro

27 Jun, 2022 09:34 986 Marime text

  • BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă la reuniunea din luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Astăzi se va deschide forul anual al Băncii Centrale Europeană (BCE). Evenimentul are loc în sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor centrale şi economiştii ar urma să dezbată cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia, stimulată de războiul din Ucraina, potrivit Agerpres.

Aproape 200 de participanţi sunt aşteptaţi la forumul anual al BCE de la Sintra (vestul Lisabonei), care după doi ani în format virtual, din cauza pandemiei, va fi organizat în format fizic.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, va reveni la Sintra după intervenţia pe care a avut-o la prima ediţie din 2014, când era director general la Fondul Monetar Internaţional.

Alături de Christine Lagarde, la Sintra vor fi prezenţi preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, şi directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale, Agustin Carstens, toţi patru urmând să participe la o dezbatere care va avea loc miercuri la finalul forumului.

Discursul lui Christine Lagarde, programat pentru ziua de marţi dimineaţa, va fi urmărit cu atenţie de pieţele financiare, având în vedere că BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă la reuniunea din luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Perspectiva scumpirii costului creditului în zona euro a relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză a datoriilor în zona euro, odată cu creşterea diferenţelor dintre randamentele la care se împrumută statele din nord şi cele din sudul Europei pentru a-şi finanţa deficitele.

În ultimele săptămâni, oficialii BCE au trebuit să intervină pentru a-i linişti pe investitori şi să anunţe că pregătesc un nou „instrument împotriva riscurilor de fragmentare", astfel încât să reducă aşa-numitele „spreads", diferenţele între dobânzile la care se împrumută ţările ce se pot împrumuta ieftin de pe piaţă şi celelalte. Orice nou detaliu cu privire la acest subiect va fi urmărit cu atenţie la forumul de la Sintra.

Însă tonul discuţiilor riscă să fie unul grav. Potrivit unor surse europene, Christine Lagarde le-a spus vineri şefilor de stat şi de guvern din UE, reuniţi la summitul de la Bruxelles, că războiul din Ucraina afectează în mod evident economia zonei euro. Activitatea economică suferă ca urmare a creşterii preţului gazelor naturale şi materiilor prime importate, ceea ce alimentează o inflaţie care riscă să dureze. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii