Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pas mare pentru securizarea frontierei maritime a Romaniei (galerie foto)

ro

30 Apr, 2009 18:20 3029 Marime text
frontiera_04.jpgAstăzi, Poliţia de Frontieră (PF) a efectuat prezentarea unui nou sistem de supraveghere. Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime, sau SCOMAR, a intrat în dotarea PF pentru a spori eficienţa activităţii şi siguranţei graniţei maritime a României. 

Primul care a luat cuvântul la conferinţa de presă organizată la sediul central al PF de pe Aleea Zmeurei a fost Inspectorul General Nelu Pop. Acesta a prezentat pe larg necesitatea unui astfel de sistem în faţa ministrului de interne, Dan Nica, dar şi a unor reprezentanţi ai PF din alte ţări vecine, cum ar fi Grecia sau Bulgaria.

SCOMAR este un sistem de supraveghere care conferă o capacitate de comandă şi control şi care integrează cele mai performante tehnologii radar şi optoelectronice. Este alcătuit din patru subsisteme (staţii de senzori, comunicaţii, unităţi de intervenţie navale sau terestre şi Centrul de Comandă şi control) şi are o disponibilitate minimă de 95%. Mai exact, este vorba despre un echipament tehnic de radare şi camere video care vor ajuta forţele de intervenţie să acţioneze în cel mai eficient mod care a existat vreodată în ţara noastră.

România a preluat acest sistem după modelul PF din Spania (Guardia Civil), care foloseşte sistemul SCOMAR de mai mulţi ani, dar şi la recomandările Uniunii Europene, prin cerinţele Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor de Stat.

Centrul de Comandă şi Control se află într-una din clădirile Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, de unde vor fi supravegheate non-stop apele teritoriale ale României, până la 100 de mile marine (sau 185 de kilometri) şi 30 de kilometri de uscat.

Prin acest sistem de camere video, comunicaţii şi intervenţii, poliţiştii de frontieră speră să pună capăt activităţilor cu care se confruntă, cum ar fi traficul de persoane sau de droguri, sau trecerea ilegală a frontierei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii