Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turismul religios - un avantaj pentru Constanta

ro

28 Jan, 2003 00:00 3258 Marime text

Organizarea de pelerinaje poate aduce profit

Lipsa spatiilor de cazare, caile de acces accidentate si lipsa unei oferte de servicii care sa atraga turistii sunt principalele obstacole in dezvoltarea turismului ecumenic, monahal si de pelerinaj * Principalele puncte de atractie din judet sunt Manastirea din Techirghiol, Pestera Sfantului Apostol Andrei si Manastirea Dervent # Situatia tensionata din Israel deschide Romaniei posibilitatea de a prelua grupurile de turisti care se afla in pelerinaj

Unul din sectoarele turistice care prezinta un potential ridicat de valorificare in judetul nostru il reprezinta turismul ecumenic, monahal si de pelerinaj. Manastirile si locurile de cult care impanzesc teritoriul Constantei constituie premisele pe baza carora activitatea turistica din zona s-ar putea dezvolta aducand un profit nebanuit. Grupul tinta carora se adreseaza acest gen de turism este format atat de calatorii romani, cat si de cei straini, mozaicul religios care caracterizeaza Dobrogea si marturiile acestuia, reprezentat de lacasuri de cult ale crestinilor ortodocsi si romano-catolici, ale armenilor, musulmanilor, evreilor, fiind principalul element de atragere a acestora in Constanta. Cele mai importante puncte de atractie din judet care ar putea fi incluse intr-un circuit turistic virtual sunt Manastirea "Sfanta Maria" din Techirghiol, Pestera Sfantului Apostol Andrei si Manastirea Dervent. Situata in cea mai veche statiune balneara din Constanta, pe malul lacului cu rezonanta de legenda, Manastirea din Techirghiol este vizitata anual de sute de oameni care, pe langa faptul ca aici isi gasesc linistea spirituala, pot beneficia si de un tratament profesionist la Baza medicala a manastirii. Farmecul special al locului este dat de biserica din lemn care poarta haramul Sfintei Maria. Construita din lemn in secolul al XVIII-lea, intr-un clasic stil maramuresean, aceasta biserica este unul dintre putinele lacasuri de cult in care decoratiunile interioare (picturi, icoane etc.) s-au pastrat nealterate. Tot in cadrul acestei manastiri se afla si singurul muzeu cu profil religios din judet, continand piese unice in Romania, marturii ale trecutului spiritual al acestor locuri. In sud-vestul Constantei, pe drumul care duce spre localitatea Ostrov, in apropierea satului Ion Corvin, se afla cel mai vechi lacas de cult crestin din tara. Ascunsa de privirile curiosilor intr-o padurice, la poalele dealurilor, se afla Pestera Sfantului Apostol Andrei. Traditia spune ca pe aceste locuri a poposit, pe drumul sau de raspandire a crestinismului, Apostolul lui Hristos, Andrei, in jurul anului 60 d.Hr. Sfintita in anul 1942, pestera a devenit cunoscuta datorita minunilor care se spune ca intampla aici. In momentul de fata, in acest loc se afla in constructie o noua biserica moderna, nefiind amenajate locuri speciale de popas pentru eventualii turisti care ar dori sa petreaca aici cateva zile.

Icoanele f=E3c=E3toare de minuni atrag sute de oameni

Pe acelasi drum spre Ostrov se gaseste si Manastirea Dervent. Principalele puncte de atractie din acest loc sunt cele trei cruci facatoare de minuni, despre care se spune ca au crescut pe locurile unde au fost inmormantati, dupa ce au fost decapitati, trei apostoli ai Sfantului Andrei. La acestea se adauga icoana "Sfanta Maria cu Pruncul", despre care se spune ca are puteri miraculoase, si Izvorul Tamaduirii, care atrage sute de oameni care cred in valentele miraculoase ale acestuia. Insa, chiar daca potentialul turistic de pelerinaj este de necontestat, problematica este dezvoltarea unui sistem de gazduire a turistilor, nici aici nefiind construite imobile cu aceasta destinatie speciala. Pe langa aceste mari simboluri ale judetului nostru, un virtual circuit turistic ecumenic poate fi intregit de lacasurile de cult care se afla in municipiul Constanta. Dintre acestea amintim Biserica ortodoxa "Sfantul Mina", Biserica armeana "Sfanta Maria", Bazilica romano-catolica "Sfantul Anton", Moscheea musulmana "Carol", Templul evreiesc, toate aceste imobile fiind cladiri de patrimoniu cultural. De asemenea, deoarece intotdeauna religia se impleteste armonios cu istoria, nenumaratele situri istorice din judetul Constanta pot intregi un circuit turistic de pelerinaj, ecumenic si monahal pe aceste locuri. Lipsa spatiilor de cazare, drumurile de acces la aceste puncte de vizitare, promovarea acestor spatii ca locuri turistice si serviciile oferite turistilor romani si straini constituie insa reale obstacole in dezvoltarea acestui tip de turism, fata de problema atragerii efective de turisti. O alta premisa de revigorare a circuitelor ecumenice o reprezinta criza din Israel, destinatia principala a turismului religios. Situatia tensionata din zona deschide Romaniei posibilitatea de a prelua grupurile de turisti din Grecia si din alte tari, faptul ca in Constanta se afla Pestera Sfantului Apostol Andrei fiind un atu de necontestat pentru judetul nostru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii