Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tucan si-a demis directorul adjunct pentru motive neelucidate

ro

09 Jan, 2008 00:00 2253 Marime text
1199821665.jpg

Alexandru Cretu, directorul adjunct al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta a fost retrogradat din functie si i s-a impus o functie incompatibila cu pregatirea

Pe deasupra, directorul institutiei, Jean Paul Tucan a lasat impresia ca vinovat pentru copacul cazut la Basarabi pe o masina in care au murit trei oameni a fost Cretu. Cronologia faptelor este simpla si poate fi consultata in dosarul cu numarul 8682/118/2007, aflat in prezent pe rolul Curtii de Apel Constanta. Pe 2 august 2007, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR) a luat decizia numarul 452 prin care era prevazuta revocarea din functie a lui Alexandru Cretu. Decizia era insotita de actul aditional nr. 1170, prin care i se oferea lui Cretu functia de subinginer la Sectia Drumuri Nationale Constanta (SDN). O zi mai tarziu, continutul celor doua acte i-a fost adus la cunostinta lui Cretu, iar acesta a refuzat semnarea actului aditional: "nu accept modificarile clauzelor din contractul individual de munca intrucat postul oferit este inferior celui ocupat prin concurs inainte de a fi numit director adjunct al DRDP Constanta. Ca urmare, raporturile de munca inceteaza si solicit lichidarea". Patru zile mai tarziu, Cretu isi prezinta si demisia, pe care CNADNR si DRDP o aproba prin decizia nr. 227/13.08.2007. Pe 3 septembrie 2007, Alexandru Cretu inainteaza Tribunalului Constanta o cerere de anulare a deciziei prin care a fost concediat, prin care solicita de asemenea reintegrarea in functia detinuta sau reintegrarea ca sef al Sectiei Drumuri Nationale. In acelasi timp, Cretu cerea despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la momentul luarii deciziei si pana la reintegrare, precum si obligarea CNADNR la plata cheltuielilor de judecata. In motivarea actiunii sale, Cretu a aratat ca a fost angajat al Companiei inca din 1989, iar in aprilie 1991 a ocupat prin concurs postul de sef al SDN Constanta, functie pe care a detinut-o pana pe 07.02.2007, cand a fost promovat director tehnic adjunct al DRDP. "Pe 3 august am primit decizia prin care am fost revocat din functie si mi s-a oferit un post de subinginer debutant SDN Constanta. Am refuzat, fiind un post inferior celui detinut din 1991 si care nu reflecta experienta de 34 de ani", arata Cretu in intampinarea catre Tribunal.

Magistratii i-au dat dreptate lui Cretu

Dosarul a fost pus pe rol, iar prin sentinta civila nr. 1453, instanta i-a dat dreptate lui Cretu. Presedintele completului, Mihaela Ganea, judecatorul Gabriel Lefter si asistentii judiciari Georgeta Chioveanu si Lucian Neacsu au dispus reintegrarea acestuia in functia de director tehnic si au anulat decizia de revocare. In acelasi timp, instanta a obligat CNADNR la plata despagubirilor solicitate de Cretu, precum si la plata cheltuielilor de judecata, in valoare de 2.000 de lei. In hotararea instantei se retine: "parata, desi legal citata, nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in fata instantei pentru a formula aparari". Directorul general al CNADNR, Mihai Grecu, reprezentantul legal al Companiei, a atacat in recurs hotararea magistratilor.

"Cretu este un criminal"

Foarte interesant este insa faptul ca momentul in care Cretu si-a prezentat demisia a coincis cu ziua in care pe DN 22C un arbore de pe marginea drumului s-a prabusit din senin peste o masina, omorand trei oameni si bagand in spital alti doi. Tragedia s-a petrecut pe 6 august. Sotii Marin si Florica Olteanu, impreuna cu copilasul lor in varsta de cinci ani au fost ucisi pe loc in urma impactului copacului cu autoturismul. Fiica si ginerele sotilor Olteanu au fost transportati in stare critica la spital. In aceeasi zi, in jurul orei 14.00, Alexandru Cretu isi prezenta demisia. Desi Cretu fusese deja revocat din functie de patru zile si isi anuntase deja demisia, s-a creat impresia ca demisia acestuia era urmarea fireasca a accidentului nefast. Contactat telefonic pentru a stabili cu exactitate motivul revocarii din functie a lui Cretu, directorul general al DRDP, Jean-Paul Tucan nu si-a putut aminti initial despre cine anume este vorba, accidentul cu copacul fiind cel care i-a deschis mintea. "Cretu este un criminal, un subinginer cu studii neterminate care a fost promovat abuziv de fostul director al DRDP", a afirmat Tucan. "Omul acesta a fost atat de pervers incat si-a dat demisia la doua ore dupa ce a cazut pomul pe oamenii aceia", a adaugat acesta. Cu privire la dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel, directorul s-a pronuntat vehement: "Dosarul este o vrajeala. Noi nici nu ne-am putut prezenta pentru ca nu am primit citatie". Totusi, faptul ca decizia de revocare din functie a lui Cretu a venit cu trei zile inainte de petrecerea accidentului nu poate fi schimbat. In urma insistentelor noastre cu privire la acest aspect, dar si cu privire la explicatia pe care directorul DRDP ar putea sa o ofere, aceste a replicat "Nu faceti nimic altceva decat sa aparati un criminal". Alexandru Cretu nu a putut fi contactat telefonic pentru a isi exprima punctul de vedere. In consecinta, ramane la latitudinea instantei superioare sa incerce sa descurce itele acestei incurcate povesti. Primul termen in judecarea recursului va fi pe 15 ianuarie.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii