Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teseleanu apara in instanta secrete de serviciu

ro

16 Oct, 2009 02:20 1909 Marime text
teseleanu1.jpg"Imi cereţi să dezvălui secrete de serviciu care nu pot fi arătate în mod public", a afirmat Iulian Teşeleanu

Inevitabilul de care se ferea Iulian Teşeleanu, şeful Vămii Constanţa Sud Agigea, s-a produs, acesta fiind audiat în instanţă, în şedinţă publică, în calitate de martor în dosarul tonei de cocaină descoperite la începutul anului. Ieri, şeful Vămii Constanţa Sud a refuzat însă să ofere informaţii despre procedura prin care s-a constatat că cele două containere erau pline cu cocaină, invocând secretul de serviciu.

Teşeleanu este unul dintre martorii-cheie în proces, dat fiind că, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Constanţa, una dintre persoanele suspectate a face parte din reţeaua de traficanţi a încercat să ia legătura cu şeful vămii. Concret, Antonio Alvarez Cano, Ramona Elena Cioroabă şi Adrian Vasile Chiribău sunt acuzaţi, alături de Matei Iacob, că „s-au constituit într-un grup infracţional organizat, introducând în România, la data de 29.01.2009, prin Punctul Vamal Port Constanţa Sud Agigea, cantitatea de 1.080 kg de cocaină". Drogurile erau ascunse în două containere ce conţineau cherestea importată din Brazilia. În plus, Cano, Cioroabă şi Chiribău sunt acuzaţi că „au dispus cu privire la transportul cocainei pe teritoriul României, cu intenţia de a fi livrată în Spania, fiind surprinşi în flagrant de organele de poliţie la data de 30.01.2009". Cu o atitudine foarte deschisă şi dornic de a spune adevărul, Iulian Teşeleanu s-a instalat ieri la pupitrul martorilor şi şi-a început depoziţia. Relatarea făcută în faţa instanţei a coincis cu cele declarate în faza de urmărire penală, la procurori. Totuşi, situaţia a părut să se schimbe în momentul în care avocaţii apărării au încercat să-i pună întrebări martorului cu privire la verificarea efectivă a containerelor cu cocaină în prezenţa organelor de anchetă. În acest punct, şeful Vămii Constanţa Sud Agigea a declarat că nu este de competenţa sa să răspundă la întrebările privind aceste aspecte.

Procurorul, de acord cu apărarea

Martorul a invocat secretul de serviciu pentru a nu deconspira acţiunea anchetatorilor şi procedurile standard urmate în cazul unor astfel de operaţiuni. „În legătură cu întrebarea pusă de inculpat, dacă pe 27 ianuarie s-a efectuat sau nu un control fizic al celor două containere, arăt că nu sunt în măsură să răspund, pentru că este vorba despre proceduri confidenţiale, desfăşurate cu participarea organelor judiciare şi, dacă le arăt în şedinţă publică, aş deconspira operaţiunea", s-a consemnat răspunsul lui Teşeleanu. Mai mult, şeful Vămii Agigea a adăugat că el a dezaprobat însuşi faptul că a fost nevoie să vină în instanţă şi să dea declaraţie, dat fiind că a făcut parte din operaţiunea ce a dus la descoperirea tonei de cocaină. „Îmi cereţi să dezvălui în şedinţă publică secrete de serviciu care nu pot fi arătate în mod public", a afirmat Iulian Teşeleanu. În mod surprinzător însă, poziţia sa nu a fost împărtăşită de procurorul DIICOT prezent în sală, care a afirmat că martorul ar trebui să răspundă la întrebări, operaţiunea nemaifiind în niciun pericol de deconspirare, odată ajunsă în instanţă. Şi avocaţii apărării au fost de aceeaşi părere şi au încercat să convingă instanţa să determine martorul să răspundă la întrebări. Pentru că judecătorii nu au fost convinşi dacă, într-adevăr, Teşeleanu protejează sau nu secrete de serviciu, aceştia au decis să se emită adrese în acest sens către Vama Constanţa şi către Serviciul Teritorial Constanţa al DIICOT, pentru a se comunica dacă aspectele procedurii care au dus la stabilirea conţinutului celor două containere pot fi dezbătute public sau dacă sunt secrete de serviciu. În funcţie de răspunsul primit de la autorităţi se va decide dacă se impune sau nu audierea lui Iulian Teşeleanu în şedinţă secretă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii