Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suveica infractiunilor fiscale

ro

04 Feb, 2003 00:00 1098 Marime text

Dosare penale pentru finantisti

In cazul rambursarilor ilegale de TVA, Comisia de Audit, din cadrul Directiei Generale de Finante Publice Constanta, a stabilit ca mai multi angajati ai Administratiei municipale de finante se fac vinovati de neglijenta in serviciu * Dintre acestia, trei sunt directori ai institutiei amintite, iar doi sunt sefi de serviciu * Toti cei implicati sunt cercetati penal * Pana la solutionarea cauzei, sefii de serviciu nu mai au dreptul sa mai semneze acte de rambursare a TVA * Pana in prezent, au fost depistate doar cinci firme care au beneficiat de rambursarea ilegala de TVA, suma totala fiind de 210 miliarde lei * Banilor li s-a pierdut urma, fiind trecuti din banca in banca, prin sistemul "suveica"

Mai multi angajati ai Administratiei Financiare Constanta sunt cercetati penal pentru implicarea in infractiunile economico-financiare savarsite prin rambursarea ilegala a peste 210 miliarde lei catre cinci firme constantene, dintre care peste 165 de miliarde unui singur SRL de apartament, care a derulat activitati ilicite de export cu masti de gaze. Claudiu Ristea, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, a declarat ieri ca trei directori si doi sefi de servicii din cadrul Administratiei Financiare Constanta sunt cercetati penal de catre organele de ancheta, dar si de catre Ministerul Finantelor, pentru neglijenta in serviciu. Stefan Mihu, directorul Administratiei Financiare, Stefan Branza si Alina Aldea, directori adjuncti, precum si Gheorghe Nicut si Marian Manta, sefi de servicii in cadrul aceleiasi institutii, au intocmit documentatia pentru rambursarea ilegala a TVA-ului catre cele cinci firme, respectiv Price Steel Romania, administrator Emil Oprea - 165 de miliarde lei, Elada Service SRL - 34,5 miliarde lei, si Verona Service, administrator Tedi Natavala, Delta 2000, a familiei Baditeanu, si Agricol Trans Cereal. Ristea spune ca toate aceste rambursari nu ar fi fost posibile daca fisele de risc ar fi fost corect intocmite de catre angajatii Administratiei Financiare, si nu in pripa si fara respectarea reglementarilor in domeniu.

Graba suspecta in virarea banilor

Potrivit actului normativ care reglementeaza rambursarea de TVA, "organele fiscale teritoriale au obligatia de a intocmi fisa de analiza de risc, prevazuta in anexa 3, in termen de zece zile lucratoare de la data depunerii cererii de rambursare". Legea mai spune ca grila de analiza de risc, cuprinsa in fisa de analiza de risc, se actualizeaza semestrial prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Buba tocmai aici este: cele cel putin zece zile care trebuiau sa treaca pentru intocmirea fisei de risc nu aveau cum sa fie respectate, pentru ca toate platile s-au facut cu o graba deosebit de suspecta, cel putin in cazul firmei Price Steel Romania. In acest sens, este bine sa reamintim ca prima cerere de rambursare de TVA, in valoare de 51,277 miliarde lei, a fost facuta la 2 octombrie 2002 si plata s-a facut pe data de 9 octombrie. A doua cerere, pentru suma de 55,569 miliarde lei, a fost inregistrata la fisc la 2 noiembrie acelasi an si achitata pe 11 noiembrie, iar cea de-a treia, la 2 decembrie si achitata numai trei zile mai tarziu. Toate platile s-au facut fara respectarea celor mai elementare norme legale in domeniu. In toate cele cinci cazuri de rambursare ilegala de TVA, banii au fost trecuti din banca in banca, pana cand nu au mai fost gasiti de catre anchetatori. O parte dintre ei au fost trimisi in Franta, altii in Turcia, si asta, asa cum spuneam, dupa ce au trecut prin tot felul de conturi, prin manevre tip "suveica", pana li s-a pierdut urma, astfel ca din cele 210 miliarde lei statul nu a recuperat pana acum nimic. Gurile rele spun ca pentru sumele rambursate comisionul ar fi de 10% din valoarea rambursata. In prezent, cei cinci sunt cercetati penal, o ancheta paralela fiind efectuata de o comisie special alcatuita in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Pe perioada anchetei, cei doi sefi de servicii nu mai au drept de semnatura pe rapoartele de rambursare a TVA-ului. Curios mai este si altceva: nimeni din cadrul Oficiului pentru Spalarea Banilor nu a luat nici un fel de pozitie fata de aceste infractiuni, care au pus pe jar autoritatile locale si centrale in domeniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii