Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal monstru în parcul eolian CEZ Fostul edil din Cogealac, singurul condamnat după „războiul” din 2010

ro

21 Jan, 2014 00:00 3784 Marime text
Cati Hristu, fostul edil al localităţii Cogealac, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
El a fost găsit vinovat de completul de judecată P8 (prezidat de magistratul Aleandru Bogdan Arhip) de săvârşirea infracţiunii de instigarea publică şi apologia infracţiunilor. De asemenea, bărbatul a mai luat un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Judecătorii au contopit cele două pedepse, stabilind ca fostul primar să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare.

Condamnarea a fost suspendată sub supraveghere, pe o durată de şase ani, reprezentând termen de încercare. Cati trebuie să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Instanţa a dedus din pedeapsa stabilită durata reţinerii de 24 de ore din data de 27.07.2010 şi durata arestării preventive de la 28.07.2010 la 01.09.2010. În acelaşi dosar, Judecătoria Constanţa i-a achitat pe Mihai Dore, pe Nicolae Dore, pe Ilie Coman, pe Daniel Cornea, pe Pavel Copilescu, pe Mitică Lenu şi pe Florian Barbu. Decizia Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă. Toţi cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul din data de 23 august 2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Procurorii spun că bărbaţii, la iniţiativa fostului primar, începând cu săptămâna 19-25 iulie 2010, împreună, au „constituit o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ Romania SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi de primar să instaleze parcul eolian energetic”.

„În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului Cati Hristu, a viceprimarului Dore Mihai şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, printre care şi ceilalţi inculpaţi, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2010 în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste 100 de persoane. Din informaţiile obţinute au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac. În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al Primăriei sau Consiliului local Cogealac. După ce a discutat cu cetăţenii, în prezenţa unor reporteri OTV chemaţi de primar în scopul mediatizării conflictului cu firma investitoare şi Consiliul Judeţean Constanţa, primarul le-a incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, aşa încât grupul de circa 100 de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale Primăriei şi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa 1 km de vatra satului”, conform procurorilor. 

Focuri de armă şi poliţist ameninţat ?

„Acolo, mulţimea condusă de viceprimar şi ceilalţi inculpaţi i-au determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor, iar primarul Cati Hristu l-a ameninţat şi bruscat pe unul dintre agenţii de poliţie aflaţi în zona în exercitare a atribuţiilor de serviciu. De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi inculpaţi s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac - Râmnic, unde inculpaţii au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţi de pază, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, apoi mai multe persoane au smuls ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia spre agenţii de pază, apoi au aruncat şi cu pietre şi bolovani, iar inculpatul Copilescu Pavel chiar a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, spre agenţii de pază. După efectuarea a cel puţin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre agenţii de pază au executat focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă, aşa încât au fost răniţi Dore Mihai, Dore Nicolae, Ruscu Laurenţiu, Coman Ilie şi Cornea Daniel”, au conchis procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii