Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regina ascunsa in beci

ro

09 May, 2002 00:00 1789 Marime text

Subsolurile Muzeului "Ion Jalea" ascund o opera de mare valoare

Statuia reginei Carmen Sylva a lui Ion Jalea a fost dezvelita in 1937 si asezata in parcul din fata cazinoului * Ea a fost ascunsa de comunisti in cladirea Primariei si apoi in beciul Muzeului "Ion Jalea" * Doina Pauleanu doreste ca aceasta statuie sa fie reasezata la locul ei * Lipsa banilor si hatisul legislativ fac insa ca rezolvarea sa fie destul de departe

La Muzeul de sculptura "Ion Jalea" se afla depozitata o statuie de mari dimensiuni a reginei Carmen Sylva. Ea este din bronz si are o inaltime de 3,5 metri. Statuia i-a fost comandata lui Ion Jalea, de catre Comitetul de initiativa "Pro Carmen Sylva". Aceasta a fost expresia vointei urbei constantene, fiind cunoscut faptul ca regina era foarte iubita de catre locuitorii orasului.

Statuia a fost dezvelita pe 15 august 1937, de Ziua Marinei. Cei care au fost de fata in acea zi isi amintesc de o ceremonie deosebita, care a adus in parcul de langa Cazino, acolo unde a fost amplasata statuia, foarte multi locuitori ai Constantei. Statuia era asezata pe un soclu inalt si impunator si era compusa din doua piese: reprezentarea reginei si o "Femeie cu harfa", care simbolizeaza muza, de dimensiuni mai mici. In acel moment, in parcul din fata Cazinoului era o singura statuie, cea a lui Eminescu. Mult mai tarziu, au fost asezate "Arcasul" lui Ion Jalea si celelalte lucrari. In ziua dezvelirii statuii reginei, Gheorghe Coriolan, presedintele Comitetului de initiativa "Pro Carmen Sylva", a predat lucrarea primarului Constantei, Horia Grigorescu. Pentru realizarea lucrarii s-a facut subscriptie publica. Au participat cu bani foarte multi locuitori ai orasului, elevi din scoli si chiar marinarii de pe vasul "Elisabeta".

Nebunul captureaza regina

In 1948, statuia a fost scoasa de pe soclu de catre comunisti. Statuia reginei era o amenintare pentru doctrina partidului si de aceea ea a fost ascunsa in beciul Primariei, unde a stat pana in 1961, atunci cand a fost construit Muzeul de Arta. Atunci, ea a fost mutata in beciul muzeului si inventariata sub un nume fals, pentru a ascunde si mai bine o lucrare atat de compromitatoare pentru regim. Directoarea Muzeului de Arta din Constanta, Doina Pauleanu, ne-a marturisit ca a scos din muzeu "Femeia cu harfa" si a predat-o, considerand ca acest gest are sensul unei fronde, municipalitatii Medgidia. Ea a fost asezata in fata Muzeului de Arta "Lucian Grigorescu" din localitate. Apoi, statuia a fost mutata in parcul din centrul orasului. Dupa 1989, statuia a revenit in atentia oamenilor de arta din Constanta. Doina Pauleanu a organizat o campanie de presa. "Subiectul era, insa, prea delicat si oamenii nu erau inca pregatiti sa primeasca ideea ca statuile trebuie sa revina pe locul unde au fost amplasate si ca, in felul acesta, nu se face o campanie pentru familia regala, ci se face o campanie pentru cultura constanteana si pentru restituirea unor valori fundamentale", ne-a declarat Doina Pauleanu.

Orasul vrea statuia inapoi

Directoarea Muzeului de Arta este de parere ca statuia ar trebui scoasa din beciul Muzeului "Ion Jalea" si asezata pe locul initial. O lucrare de o asemenea valoare si impozanta nu poate fi tinuta la intuneric. Dar, asa cum se intampla adesea la noi, legislatia mai mult ne incurca decat sa ne ajute. Doina Pauleanu a recunoscut ca, pentru acest lucru, procedura legala este foarte complicata. In afara de acest impediment, exista multe alte probleme. Prima se refera la lipsa banilor. Cine ar plati pentru o astfel de lucrare? Doina Pauleanu considera ca este nevoie de un soclu de granit sau marmura, cu fundatie, la care se adauga cheltuielile pentru a scoate si transporta o statuie de cateva tone, din beciul muzeului pana in parc. In cazul in care s-ar gasi totusi bani, o alta problema ar fi locul in care ar putea fi asezata. "Ar trebui regandit parcul din fata Cazinoului, pentru ca acum este foarte urat. Initial, el a fost conceput de un arhitect francez, dar acum unele lucrari ar fi necesar sa fie scoase de acolo. Probabil ca statuia ar trebui asezata mai aproape de cea care il reprezinta pe Eminescu, si nu langa "Arcasul", care, desi ii apartine tot lui Jalea, este din alta perioada a creatiei sale", este de parere Doina Pauleanu. Deocamdata, nu s-au gasit banii pentru o astfel de intreprindere si astfel de discutii sunt, la acest moment, destul de abstracte. Pana una-alta, Constanta ramane un oras cu prea putine statui. Desi ele exista, cel mai bun exemplu fiind tocmai aceasta lucrare a lui Ion Jalea, nu se gasesc solutii pentru a fi puse in lumina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii