Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul Centru de educatie canina - caini de salvare

ro

28 Jan, 2003 00:00 3020 Marime text

Dresori de caini si la Constanta

Patrupezii selectionati vor dispune de dresaj specializat antidrog, paza-aparare, salvare, urmarire si vor insoti echipajele de "salvatori" din cadrul Serviciului de Ambulanta SMURD * Cei care se ocupa de instruirea cainilor duc o munca tenace pana cand animalele se deprind cu activitatile specializate * Dresorii spun ca agresivitatea cainilor se datoreaza, in special, comportamentului stapanilor * Saptamanal, medicii trateaza in jur de 40 de victime ale cainilor

Dupa `89, in Constanta au existat preocupari serioase in ceea ce priveste dresajul si educatia cainilor, activitati asigurate de dresori specialisti. In urma cu cateva zile, a fost infiintat in orasul nostru primul Centru de educatie canina - caini de salvare, in conformitate cu directivele Consiliului Uniunii Europene. Acest centru este singura institutie de specialitate din Romania recunoscuta pe plan national si international sa participe oficial la actiunile de cautare-salvare. Centrul participa oficial la actiunile realizate de Serviciul de Ambulanta SMURD, Protectia Civila, Politie, Brigada de Pompieri. Seful echipajului de descarcerare din cadrul Brigazii de Pompieri "Dobrogea", Bogdan Covalciuc, ne-a declarat ca "echipele canine de cautare-salvare sunt indispensabile, mai ales pentru detectarea si recuperarea persoanelor cazute in puturi sau disparute printre ruinele unei cladiri".

Dresajul cainilor

Unul dintre membrii Asociatiei Chinologice "Hobby", Giani Matei, a declarat reporterilor ziarului nostru ca "tipurile de dresaj specializat sunt axate pe impartirea raselor in categorii si grupe, conform standardelor stabilite de Federatia Chinologica Internationala. Exista doua ramuri principale: dresajul cainilor ciobanesti si dresajul cainilor de paza-aparare si utilitari (antidrog, de avalanse si catastrofe, de insotire, de paza, tractiune, pentru insotirea persoanelor handicapate). Cea mai indicata perioada pentru inceperea dresajului specializat este atunci cand puiul are o varsta cuprinsa intre doua si maxim patru luni. Indiferent de rasa cainelui, se aplica dresajul preliminar: aport, saritura peste obstacol, saritura si aport, sa astepte, sa intre in apa, sa mearga taras, sa dea laba, sa latre la comanda, sa nu se sperie de foc, arma, lumini, sa mearga intr-un vehicul etc. Dresorii sunt costumati cu mai multe tipuri de haine. Desi pretul costumelor este costisitor, ei dispun de echipament de protectie care protejeaza anumite parti ale corpului, un echipament de protectie total si un altul pentru cele doua tipuri de concursuri care se organizeaza anual: de frumusete si dresaj. Un exemplu de dresaj pentru apararea "stapanului" de "raufacator" se deprinde, initial, prin comanda "prinde!", cand "intrusul" ne ataca, pentru a se ajunge ca animalul sa atace si sa retina pe oricine ne vrea raul. De asemenea, cainele va fi deprins sa intervina si cand "noi" suntem atacati prin surprindere de cineva: trebuie sa vina si sa atace imediat ce ne aude strigatele de ajutor. El va fi trimis liber intr-o directie oarecare, apoi se va simula un atac, iar noi vom striga dupa ajutor. Pentru descoperirea - in teren, cladiri, subterane, vehicule - a persoanelor straine ori a unor obiecte cu miros omenesc, cainii-politisti sunt dresati sa descopere si sa retina persoana in cauza ori sa semnaleze prezenta prin latrat. Dresorii duc o munca tenace in toate aceste tipuri de obiective. In locurile in care sunt plasati "raufacatori" ascunsi, animalul este condus cu o sfoara lunga, fiind apoi lasat liber. Comenzile sunt, pentru semnalarea prin latrat, "cauta", "latra" si rechemat prin "aici". "Raufacatorul" sta ascuns, lasa sa fie vazut de caine cand acesta s-a apropiat la cativa metri de el, iar dresorul il va stopa din sfoara la trei-patru pasi de ascunzatoare, lansand "cauta", "cauta". Fiecare executie este recompensata vocal, "bravo", alimentar si prin mangaieri.

Lege pentru patrupede

Potrivit Ordonantei de Urgenta numarul 55/2002, care reglementeaza modul de detinere si crestere a cainilor agresivi, sunt considerati periculosi cainii care apartin raselor de lupta si de atac. Aceste rase sunt asimilate prin caracterele morfologice cu cainii de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor, precum si cei din rasele Staffordshire Terrier, American Staffordshirre Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastif, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. Actul normativ precizeaza ca prin caine agresiv se intelege orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private, sau orice caine care participa la lupte intre cani sau care a fost antrenat in acest scop. Nu intra in aceasta categorie orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau muscat o persoana. Mai departe, ordonanta de urgenta stabileste si obligatiile detinatorilor de caini si conditiile detinerii acestora. Astfel, proprietarii sau detinatorii legali au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau imobil, ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Caine periculos", sau, dupa caz, "Caine agresiv", printr-o placuta avand dimensiunile de cel putin 15/25 de centimetri. Motivele agresivitatii unui caine sunt multiple. "Un caine poate deveni agresiv pentru a-si mentine autoritatea asupra unui alt caine, sau ca sa-si apere teritoriul, ori reactionand la o amenintare, atunci cand ii este frica", a precizat dresorul Giani Matei. De asemenea, animalul devine agresiv fata de stapan de cele mai multe ori din lipsa de autoritate a stapanului sau pentru ca omul il brutalizeaza excesiv. Din pricina modului de viata semi-salbatic, maidanezii au o agresivitate necontrolata si sunt cei care victimizeaza cel mai mult. Dresorii spun ca, in cazul in care cainele ataca, fuga nu este cea mai buna solutie, deoarece stimuleaza instinctul de urmarire al cainelui. "De la inceputul acestui an si pana in prezent, la Spitalul Municipal Constanta s-au prezentat cu diagnosticul plagi muscate un numar de 162 persoane. Cele mai multe dintre acestea au fost atacate de cainii de strada", a declarat medicul de la Sectia Boli Contagioase, Eugenia Muja. Specialistii de la Ambulanta au declarat ca transporta saptamanal in stare grava la Sectia Urgente din cadrul Spitalului Judetean, in jur de trei-patru persoane muscate de caini. Cu toate acestea, orice caine se poate dresa pentru a deprinde o serie de invataturi, fara sa reprezinte un pericol pentru societate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii