Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Nedea face administratie dupa ureche!?

ro

18 Dec, 2009 00:49 1854 Marime text
ion_corvin_primar_nedea_dumitru.jpgUltima conferinţă de presă susţinută, în acest an, de prefectul Claudiu Iorga Palaz a adus în prim plan mai multe aspecte privind legalitatea activităţii derulate în Primăria Ion Corvin.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că juriştii Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa au demarat mai multe controale în teritoriu pentru a verifica legalitatea actelor emise. Controalele se desfăşoară în baza unui grafic şi au la bază, în mare parte, sesizări. În acest context, printre primăriile verificate s-a aflat şi cea din Ion Corvin. Momentan, din cauza stării vremii, controlul a fost oprit temporar, însă, încă de la primele verificări, neregulile au apărut pe bandă rulantă. După două zile de verificări, juriştii Prefecturii au descoperit că activitatea edilului Dumitru Nedea nu este nici măcar satisfăcătoare. O analiză a Registrului intrări-ieşiri a scos la iveală că o serie de numere din registru erau lăsate libere. „Această operaţiune se face pentru a acoperi anumite deficienţe din timpul anului. În condiţiile în care vrei să-ţi acoperi neregulile, dai numere la adeverinţe sau la alte documente retroactiv sau pentru a da unora, care au nevoie de acte mai vechi, numere mai vechi la diverse documente", a explicat prefectul Palaz. Spre dezamăgirea edilului, toate acele numere au fost anulate de jurişti, iar eventuale matrapazlâcuri nu vor mai putea fi făcute.

Contracte preferenţiale!?

Un contract de asistenţă juridică a atras atenţia comisiei de control a Prefecturii. „Contractele nr. 90/11.12.2009 şi nr.716/29.06.2009 au fost încheiate fără a avea acordul Consiliului Local Ion Corvin", a specificat prefectul Palaz. Potrivit acestuia, contractele au revenit societăţii HC Intermed Cons SRL şi nu au avut la bază documente din care să reiasă că s-a urmat o procedură de selecţie de oferte.

„Nu a putut fi prezentat contractul ce a avut ca scop concilierea acestui contract de asistenţă juridică", se mai arată în primele concluzii ale controlului efectuat la Primăria Ion Corvin.

Conform planului de achiziţii şi bugetului local, juriştii susţin că, pe 16.12.2009, nu putea fi acceptată oferta de la SC Electroconstruct SRL privind proiectul tehnic şi lucrările de reabilitare a sistemului de iluminat public din comună, deoarece valoarea contractului (n.r. 975.754 lei fără TVA) depăşea cu mult suma preconizată (400.500 lei fără TVA). „Documentaţia de atribuire a contractului către SC Electroconstruct SRL a fost întocmită de SC HC Intermed Cons SRL, care a primit pentru această prestaţie 997 de lei fără TVA. Nici în acest caz nu a fost prezentată modalitatea de selectare a societăţii", a menţionat prefectul.

Mărinimie fără suport legal

De asemenea, s-a descoperit că, la Primăria Ion Corvin, s-au emis dispoziţii pentru acordarea ajutorului social de urgenţă fără a face dovada existenţei documentelor justificative. În acest caz, instituţiile abilitate vor verifica situaţia, iar după finalizarea raportului, documentul va fi înaintat la toate instituţiile abilitate să dispună măsurile care se impun. „Din Registrul unic de înregistrare al Primăriei Ion Corvin reiese că anumite cereri au avut ca obiect anchete sociale şi n-au fot finalizate", a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Totodată, juriştii au găsit adeverinţe emise pentru diverşi cetăţeni, fără ca aceştia să le fi solicitat, aspect ce va fi verificat aprofundat, întrucât nu se ştie în ce mod şi pentru ce s-au dat.

Ajutoare date pe ochi frumoşi

Referitor la modalitatea de acordare a ajutoarelor sociale europene, s-a constatat că tabelele nominale cu persoanele îndreptăţite să le primească s-au întocmit „în baza unor adrese emise de Consiliul Judeţean Constanţa, care nu erau destinate, în mod direct, Primăriei Ion Corvin, ci Primăriei Ciocârlia, şi pe baza unui tabel transmis aceleiaşi instituţii". Juriştii au consemnat în raportul preliminar că primarul Dumitru Nedea nu a adus la cunoştinţă faptul că persoanele defavorizate urmau să beneficieze de ajutoare sociale şi nici că acele produse (făină şi zahăr) se puteau ridica de la Căminul Cultural din comună şi, drept urmare, nu s-au prezentat toate persoanele îndreptăţite. Extinderea verificărilor a dus la descoperirea altor nereguli: tabelele nu erau semnate de primar, iar la unele rubrici nu apăreau datele la care produsele au fost ridicate şi nici elementele de identificare ale persoanelor care le-au luat.

„S-a solicitat un raport anual privind starea economică a localităţii, dar n-a apărut nici până acum. Totodată, nu s-a putut face dovada modalităţii aducerii la cunoştinţa localnicilor a ordinii de zi a şedinţelor Consiliului Local. Şedinţele erau convocate de pe-o zi pe alta şi fără a se cunoaşte ordinea de zi." Acestea sunt alte nereguli stipulate în raportul preliminar elaborat în urma primei părţi a controlului efectuat de juriştii Prefecturii Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ION ION 19 Dec, 2009 23:07 Trimiteti d-le Prefect o echipa de control si la Primaria Lipnita. Aici o sa gasiti nereguli mult mai mari si lipsa in caserie de 5-6 miliarde.