Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:01 03 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul fraţilor Micula face victime Poprire pe 85 milioane euro din fondurile ROMATSA

ro

18 Sep, 2015 19:17 1014 Marime text
ROMATSA este în imposibilitatea de a încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigaţie aeriană, după ce fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut într-o instanţă din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro.
 
Într-un comunicat de presă transmis astăzi, ROMATSA anunţă că în cursul acestei săptămâni a fost notificată de către organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian. ”Această excutare silită vizează banii colectaţi de Eurocontrol în favoarea ROMATSA, în urma prestării de navigaţie aeriană. Actul de executare silită face trimitere la sume reclamate de familia Micula de la statul român. ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre statul român şi familia Micula, responsabilitatea rezolvării acestui litigiu fiind a Ministerului Finanţelor Publice din România. Ca urmare, ROMATSA a decis să se apere în instanţele belgiene pentru suspendarea/blocarea respectivei popriri, pentru a nu afecta operaţiunile curente şi angajamentele companiei”, se precizează în documentul citat..
 
Directorul regiei a precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica această poprire: "În momentul de faţă, nu se pune problema banilor de salarii, pentru că noi am făcut toate demersurile să stopăm această executare silită. Vom afla care sunt consecinţele demersurilor noastre abia săptămâna viitoare. Pe 9 septembrie a fost notificat Eurocontrolul, imediat Eurocontrolul ne-a adus la cunoştinţă acest lucru. Pe noi ne interesează să ne apărăm drepturile în instanţă, să blocăm executarea acestui ordin de executare silită a fondurilor ROMATSA".
 
Potrivit acestuia, celelalte probleme sunt ale statului român şi trebuie rezolvate de Ministreul Finanţelor, care este reprezentantul statului român în asemenea litigii internaţionale.
 
Veniturile pe care ROMATSA ar trebui să le încaseze de la Eurocontrol sunt blocate pentru recuperarea sumei de 85 de milioane de euro datorate fraţilor Micula, sumă care reprezintă aproximativ jumătate din încasările regiei pe un an.
 
La rândul său, Ministerul Finanţelor Publice precizează, printr-un comunicat, că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român.
 
În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat.
 
Comisia Europeană (CE) a lansat, în luna iunie, proceduri de infrigement împotriva a cinci state, printre care România şi Suedia, solicitându-le să renunţe la tratatul bilateral de investiţii care încalcă acquis-ul comunitar, tratat care a permis fraţilor Micula să dea România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington. Comisia a informat că va organiza o întâlnire cu statele membre, la începutul lunii octombrie, pentru a le oferi asistenţă în procesul de eliminare a tratatelor bilaterale.
 
CE a avertizat că tratatele bilaterale intra-UE asigură drepturi pe baze bilaterale doar pentru investitorii din anumite state membre, ceea ce contravine deciziei CJUE, potrivit căreia discriminarea pe bază de naţionalitate este incompatibilă cu legislaţia naţională.
 
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
 
CE a informat autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). România a solicitat atunci clarificări Comisiei despre posibilitatea de a plăti diferenţa unei persoane fizice (fraţilor Micula sau oricărei alte persoane fizice desemnate).
Comisia a avertizat la 1 aprilie că ar putea emite un ordin de suspendare a plăţii despăgubirilor, pentru a se asigura că nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat România, în 26 mai 2014, că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, întrucât ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii