Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politist de frontiera suspectat de luare de mita

ro

20 Nov, 2003 00:00 1416 Marime text

Spaga pentru o identitate falsa

Politistii de frontiera de la Vama Veche au retinut un barbat care intentiona sa paraseasca tara cu ajutorul unui pasaport falsificat * Individul avea restrictie de parasire a teritoriului Romaniei * In urma cu ceva timp, Iulian Mihaita Ciulu, in varsta de 24 de ani, fusese expulzat din Spania * Dorind cu ardoare sa se intoarca in Occident, acesta a incercat sa insele vigilenta celor de la Punctul de Trecere a Frontierei * Folosind un pasaport pe alt nume, caruia i-a atasat o fotografie proprie, acesta a incercat sa treaca fraudulos frontiera * In acest caz este implicat si comisarul Nicu Neacsu, din cadrul Grupului de Nave Mangalia, fiind suspectat ca el este una dintre persoanele care au incercat sa-i faciliteze iesirea din tara cu pasaportul falsificat, in schimbul unei sume de bani * La randul sau, Ciulu a declarat ca, pentru a reusi sa iasa din tara, a promis comisarului Neacsu si fostului referent vamal Elefterie Cretu suma de 800 de euro * Initial, seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar sef Nicu Mincu, a sesizat Parchetul National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta * Dupa ce i-au plimbat pe suspecti vreo trei-patru ore pe holurile Parchetului, procurorii le-au dat liber pe motiv ca acest caz nu este de competenta lor si a fost declinat PNA-ului de la Bucuresti

Patru barbati, dintre care un politist de frontiera, vor fi cercetati de procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie Bucuresti, fiind implicati in mai multe infractiuni. Marti seara, la Punctul Politiei de Frontiera de la Vama Veche s-a prezentat pentru a iesi din Romania, calatorind cu un autoturism marca Toyota, cetateanul bulgar Borisov Borislav Zhekov. Impreuna cu acesta se afla si un alt individ, care s-a legitimat cu un pasaport romanesc eliberat de catre autoritatile competente din judetul Olt. Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice de control, politistii din cadrul Punctului Politiei de Frontiera de la Vama Veche au constatat ca documentul de calatorie prezentat de cetateanul roman este falsificat prin inlocuirea fotografiei. In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca acesta se numeste Iulian Mihaita Ciulea, are 24 de ani, este din Slatina si a fost returnat de catre autoritatile spaniole in luna octombrie 2003, dreptul de folosinta a propriului pasaport fiindu-i suspendat pentru o perioada determinata. Ca urmare a acestui fapt, s-a procedat la aprofundarea cercetarilor.

Comisarul Neacsu, intermediar in ilegalitati

Luat la intrebari de catre oamenii legii, romanul a declarat ca, din dorinta de a se intoarce in Spania, si-a procurat pasaportul falsificat de la un barbat din Bucuresti, caruia nu-i cunoaste numele. El a mai spus ca l-a cunoscut pe falsificator prin intermediul comisarului Nicu Neacsu, din cadrul Grupului de Nave Mangalia, si al unui fost referent vamal din Portul Mangalia, Elefterie Cretu. In schimbul acestui "serviciu", Ciulu a mentionat ca a promis celor doi intermediari suma de 800 de euro, cu conditia oferirii sigurantei din partea acestora de a ajunge pe teritoriul Bulgariei fara probleme. Surse din cadrul Grupului de Nave Mangalia, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat ca Neacsu se afla in concediu medical. Cu toate acestea, el a fost vazut marti la Vama Veche, probabil pentru a rezolva aceasta problema. Dupa spusele lui Ciulu, cei doi i-au facut cunostinta cu cetateanul bulgar cu care se afla in Punctul Politiei de Frontiera de la Vama Veche. In baza intelegerii cu acesta din urma, pentru transportul in siguranta pana in Grecia, bulgarul urma sa primeasca 350 de euro.

Cercetari prealabile si sesizarea PNA

Imediat, politistii de frontiera din Vama Veche au anuntat superiorii din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Constanta, care au preluat initial cazul. In urma cercetarilor prealabile efectuate fata de cele patru persoane implicate, respectiv Iulian Mihaita Ciulu, Borisov Borislav Zhekov, comisarul Nicu Neacsu si referentul vamal Elefterie Cretu, la scurt timp, seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar sef Nicu Mincu, a sesizat Parchetul National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta. Dupa ce au fost plimbati prin Parchet vreo trei-patru ore, in cele din urma, procurorii PNA nu au luat nici o masura impotriva celor suspectati. Ei motiveaza masura luata deoarece cazul nu ar fi de competenta lor, ci de cea a PNA Bucuresti. Cu alte cuvinte, se pare ca, desi politistii de frontiera le-au cam dat in ultima perioada de timp de lucru, de aceasta data, procurorii nu au avut chef sa instrumenteze acest caz. De altfel, este de inteles, tinand cont ca reprezentantii institutiei nu au mai finalizat vreun caz de coruptie in ultimul timp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii