Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orasul Mall

ro

27 Jan, 2005 00:00 1183 Marime text

Constructia unui nou supermarket tip mall in parcul Tabacarie a nascut un imens scandal pe fondul diminuarii spatiului verde * Organizatiile care se ocupa de protejarea mediului au reactionat la initiativa primariei si a investitorului privat * A fost organizat un protest la care au participat cateva sute de oameni, care au si semnat un memoriu de salvarea parcului * In prezent, in Constanta nu exista nici un parc in care sa nu se fi construit ceva * Pe fostele spatii verzi se afla peste 20 de biserici improvizate sau in constructie, benzinarii si, desigur, carciumi * Ca un paradox, numai in municipiul Constanta, in prezent functioneaza opt magazine mari, mai mult sau mai putin tip mall * Oferta a devenit mult peste puterea de cumparare a romanilor * La ora actuala exista aproape zece en-gross-uri si galerii universale * Alte doua magazine tip mall sunt gata sa fie inaltate, unul in parcul Tabacarie, iar celalalt pe locatia fostului ICIL * Cotroversele continua pe tema acordarii avizului de mediu * Primarul Radu Mazare insista pe ipoteza construirii Mall-ului si propune un sondaj de opinie pe aceasta tema * ONG-urile contesta proiectul la APM

Municipiul Constanta este in prezent sufocat de tot felul de magazine universale imense, ale caror constructii se intind pe zeci de hectare de teren, la care se adauga alte zeci de hectare pe care sunt amenajate parcari si tot felul de anexe. Aproape nu exista zona unde sa nu se fi construit astfel de centre comerciale, tip mall sau supermarket, ca de exemplu, Tomis Mall, Mega Image si Billa. Exista si exemple de astfel de magazine ce au dat faliment. Galeria Mall este unul dintre exemple. La acestea se adauga hipermarketurile Metro 1, Metro 2, Doraly. La toate acestea se mai adauga alte peste 20 de en-gross-uri si galerii, cu tot felul de marfuri. In aceeasi categorie a magazinelor tip universal mai trebuie amintite Galeriile Soveja, Galeriile Voiculescu, en-gross-urile din Kilometrul 5 si Marvimex.

Prea multe magazine pentru cate parcuri avem

Constructia unui nou supermarket tip mall in parcul Tabacarie a nascut un imens scandal. Grupul pentru Salvarea Parcului Tabacarie - Eco Dobrogea, Asociatia Ganditorul in Actiune (AGIA) si Mare Nostrum - a organizat, sambata trecuta, un miting impotriva construirii acestuia pe amplasamentul din parc, de unde ar urma sa dispara peste patru hectare de spatiu verde. Cateva sute de constanteni, oameni de toate varstele si conditiile sociale, au protestat impotriva diminuarii parcului. Mesaje de genul "Cum ati cumparat parcul?", "Un mol de oxigen, nu un mall de beton!", "Avem un oras, vrem macar un parc!" au fost lansate de protestatari. Toti cei prezenti si-au dat semnatura pentru pastrarea Parcului Tabacarie in forma actuala. Petitia, semnata de peste sase sute de persoane, a fost trimisa lui Traian Petrescu (Agentia de Protectia Mediului Constanta), Radu Stefan Mazare (Primarul Municipiului Constanta), membrilor Consiliului Local Municipal Constanta, lui Ciprian Dediu (Agentia Regionala de Protectia Mediului Galati), Sulfinei Barbu (Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor), lui Danut Culetu (Prefectul Judetului Constanta) precum si presedintelui Traian Basescu. Grupul pentru Salvarea Parcului Tabacarie mai solicita, prin acelasi memoriu, si organizarea unei noi dezbateri publice, cu invitarea societatii civile, a localnicilor ce vor fi afectati de distrugerea parcului, astfel incat sa fie corect informati si sa poata decide pentru sanatatea lor si a copiilor lor. In acelasi timp, Eco Dobrogea va propune Agentiei de Protectia Mediului Constanta declararea Parcului Tabacarie rezervatie naturala, pentru ca adaposteste flora ocrotita de lege.In prezent, in Constanta nu exista nici un parc in care sa nu se fi construit sau sa nu fie ceva in constructie, astfel ca pe fostele spatii verzi, in prezent se afla peste 20 de biserici improvizate sau in diverse stadii de executie si benzinarii. Cu toate acestea, vine tare din urma mall-ul de la ICIL.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii